(9) kommenttia

Kirjaston, kauppojen ja kirkon pysäköinti maan alle – toriparkki valittiin jatkosuunnittelun pohjaksi

Toriparkki levittäytyisi suunnitelmien mukaan lähes koko torialueelle. (kuva: Sitowise/muokattu)

Kirkkonummen torin ympäristön uusissa rakennushankkeissa tähdätään siihen, että kunnan "vanhaan" keskustaan rakennetaan toriparkki noin 100 autolle.

Kirkkonummen kuntatekniikan lautakunta päätti torstai-iltana, että torialueen kaavoitusta eli Tallinmäen asemakaavatyötä jatketaan toriparkkivaihtoehdon pohjalta. Vaihtoehtona oli maanpäällisen pysäköintitalon rakentaminen.

Lähes koko nykyisen torialueen alle suunniteltu yksitasoinen toriparkki liittyy laajan suunnitelmaan, jossa torialueen kiinteistöjen omistajat ja kunta suunnittelevat alueen tonttien uudelleenrakentamista.

Ennen kuin kaavoitus etenee, on jouduttu ratkaisemaan, miten pysäköinti tulevaisuudessa hoidetaan.

Asukaspysäköinti on tarkoitus järjestää kunkin tontin sisällä. Sen sijaan muu pysäköinti on ajateltu järjestää keskitetysti pysäköintilaitoksessa.

Parkkipaikkoja tarvitaan jatkossakin kiinteistöihin suunniteltujen liiketilojen, pääkirjaston, kirkon tarpeisiin sekä nykyisen parakkipäiväkodin paikalle mahdollisesti tulevalle uudelle lukiorakennukselle.

Nykyinen iso parkkipaikka Varuboden-Oslan kiinteistön takana on kunnan omistamalla maalla, jolle kaavaillaan kerrostalotontteja.

Toriparkista valmistui suunnitelmat viime vuoden puolella. Eri vaihtoehtoja tutkittiin ja päädyttiin yksitasoiseen ratkaisuun.

Jos toriparkki rakennetaan, pitää koko torialue avata. Maanalainen pysäköintilaitos olisi tarkoitus rakentaa samaan aikaan kuin torin molemmille laidoille rakennetaan uudisrakennukset.

Toriparkin on laskettu maksavan runsaat 6 miljoonaa euroa. Kustannukset jaettaisiin alueen kiinteistönomistajien kesken.

Vaihtoehtona pysäköintiin on tutkailtu myös pysäköintitaloa nykyisen ison parkkipaikan kohdalle lähelle kirjastoa.

Pysäköintitalo maksaisi arviolta 4-5 miljoonaa euroa, mutta se rajoittaisi kunnan omistaman korttelin asuinrakentamista.

Kuntatekniikan lautakunta hyväksyi torstaina toriparkkiasian lähes yksimielisesti.

Kokouksessa Matti Kaurila (kok.) esitti, että pysäköintiä varten suunnitellaan maanpäällinen parkkitalo.

Esitystä Kaurila perusteli kustannuksilla, pysäköintitalo olisi halvempi ja siihen tulisi enemmän paikkoja kuin torin alle.

Pysäköintitalo-vaihtoehdolla vältyttäisiin Kaurilan mielestä massiiviselta rakentamiselta keskeisellä paikalla ja rakennushankkeita voitaisiin tehdä vaiheittain.

Kaurilan esitys ei saanut kannatusta ja se raukesi.

> Toriparkista valmistui suunnitelma − torin alle noin 100 autopaikkaa, varovainen hinta-arvio yli 6 milj. € (Viisykkönen 15.12.)

(9) kommenttia
Kommentit (9)

Kommentit (9)

Earth calling Kirkkonummi! Suomen ensimmäinen pitäjä mistä älyllinen elämä on kadonnut.
Tomppa
Tehkää nyt se puukoulu ekax ja sit katotaan mitä ja mistä sais "liritettyä" lisää fyffeä jotta nämä järjettömät maanalaiset parkkiluolat saatais torpattua
oottextosisass
Kuulostaa Aprillipilalta ja vieläpä erittäin mauttomalta sellaiselta.
Uskomatonta että edes tuollaista ollaan suunniteltu. Mikäli tuo 6,4 milj € ei ole kunnalta ns hyväntekeväisyyttä miten parkkihalli saadaan rahoitettua? Korkeita parkkimaksuja ei kukaa rupea maksamaan tuossa.
pyhä sylvi
Siis laaditaan kaava, joka toteutettuna olisi niin kallis, että se jää toteutumatta. Ilmeisesti kunta rakentaisi toriparkin ja vuokraisi osan paikoista muille maanomistajille. Tällä tavalla ei saada investointikustannuksia takaisin vaan hanke jää rasittamaan jo ennestään korkeaa veroprosenttia. Pysäköintitalon rakentaminen lähelle kirjastoa toisi enemmän pysäköintipaikkoja, olisi halvempi ja tyydyttäisi myöskin osittain muiden kiinteistöjen pysäköintipaikkatarvetta. Mielestäni tyylikkään pysäköintitalon aikaansaaminen olisi arkkitehdille haaste!
Urinvånaren
Kenelle ja kenen rahoilla tuo jo lähdössä naurettavan pieni maanalainen pysäköintilaitos toteutetaan? Missä on päättäjien suhteellisuudentaju? 64teur/paikka Kirkkonummella... selityksenä voi olla vain se, että tuota toteutetaan tietylle porukalle ja joku muu maksaa. Hyvä, että keskustaa kehitetään, mutta kannattaisi kehittää ensin tuo seitsemään paikkaan jakaantunut sirpleisuus pois. Ei tuonne saada sellaisia superyrittäjiä, jotka tuon pystyvät rahoittamaan.
Hyvätuloisellakaan ei ole varaa tuohon.
Hyvä T!! Mutta täällä kommentoijat maksavat veronsa Kirkkonummelle. Toisin on suurin osa päättäjistä, jotka eivät edes asu täällä!
Just joo...
Täällä kommentointoijat eivät ilmeisesti päätä asioista. Ja hyvä niin.
T
Mietin tässä vaan että meillä kun on 2ha ok tontti eikä kunta antanut rak. lupa ok talolle niin pitäisiköhän hakea maanalainen rakennuspaikka kun se on nyt näköjään in ?
Olisi varmaan Kirkkonummen ensimmäinen maanalainen ok talo. Olisi mustikat talon päällä joten marjatkin saisi omasta talosta.
Onko hyvä idea?
Uskomatonta.. ainakin täällä lähes kaikki kommentoijat olivat sitä vastaan:(
Just joo...

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx