(28) kommenttia

Kirjasto Fyyriin on tehty jatkuvasti ilkivaltaa – kuparivarkaitakin on käynyt seinää repimässä

Fyyrin seinästä on varastettu kuparia ja nimitolpat on rikottu.

Kirkkonummen uusi kirjastotalo Fyyri ei ole saanut olla rauhassa ilkivallantekijöiltä eikä myöskään kuparivarkailta.

Kirjaston kolmella nurkalla olevat tolpat on jokainen rikottu. Yksi niistä vahingoitettiin niin pahasti, että se piti viedä muualle korjattavaksi.

Kirjasto on vuorattu kokonaan kuparilevyillä, jotka nekään eivät ole saaneet olla rauhassa.

Yksittäisiä levyjä on väännelty jo aiemmin. Keväällä toisen pääoven vierestä hävisi muutama levy ja juhannuksena useampikin.

Kirjaston ympärillä on erittäin hyvä kameravalvonta ja tekijöistä on videokuvaa, mikä helpottaa poliisitutkintaa. Kunta on tehnyt tapauksista rikosilmoituksen.

Ilmeisesti kuparivarkaissa eivät ole olleet varsinaiset ”ammattilaiset”. Tekijöiden on täytynyt tietää, että varkaus tallentuu videolle.

Rakennuksen seunälevyt ovat varsin tiukasti kiinni. Paljain käsin ne eivät lähde irti, joten varkaat tarvitsevat työkaluja.

Kupari on kallista ainetta. Virallisesti siitä maksetaan yli 5 euroa kilo. Kirjastosta viety kuparimäärä ei ole suuren suuri.

Varastettu metalli päätyy todennäköisesti pimeille markkinoille, koska asiallisesti toimivat romuliikkeet vaativat myyjiltä henkilöllisyyden todistamisen.

Sisältä Fyyri on saanut olla lähes rauhassa. WC-tiloihin on ilmestynyt joitakin töhryjä.

Kirkkonummen pääkirjasto avattiin vajaat kaksi vuotta sitten aikataulustaan myöhässä. Hanketta hidasti erityisesti pääurakoitsijan konkurssi.

Rakennusta on kiitelty ulkomaita myöten, ja se valittiin kotimaassa Arkkitehtuuri Finlandia -tunnustuksella.

Fyyrin arkkitehtooninen ja moderni ulkoasu on saanut paljon myös arvostelua. Se herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

> Fyyrille kotimaisen arkkitehtuurin ykköspalkinto – näin runollisesti filosofi Esa Saarinen perustelee valintaansa (Viisykkönen 4.10.2021)

> Julkisivun kuparit uuteen kirjastoon odottavat varastossa – kunta on neuvotellut niiden ostamisesta (Viisykkönen 15.11.2019)

> Fyyri avattiin koruttomasti koronan merkeissä ilman juhlapuheita – fanfaari kuitenkin soitettiin ulkona (Viisykkönen 9.10.2020)

(28) kommenttia
Kommentit (28)

Kommentit (28)

Ei ne pellit on viety niiten rahallisen arvon takia, asia on niin yksinkertainen, että
moni ihminen tulee raivohulluks kun näkee sitä ruma taloa, ja käy pelteihin kiini ja
yrittää hävittää sitä rumuutta.
Minulle meinas kans käydä niin !
Vaikka tietty ihmisryhä kirjallisuutta ei kinosta, eikä ole muuta asia sinne kirjastoon, mutta on muita asioita
siihen kylään, niin on hyvin vaikeata
liikua siellä ilman että näkisi se ruma
kirjasto taloa.

Menee mieli synkäks kun sitä taloa katsoo.
Käytän toista kirjastoa !
Pelti ei ole sopiva seinämaterjaali !
Kattoon se sopii paljon paremmin.

Vaikka talon sisäpuoli olisi kuinka
hieno ja käytännöllinen, niin ne tummat
peltiset ulkoseinät pilaavat koko talon.
Peltikatto ! Puuseinä !
Monien mielestä saisivat ne kuparianastajat mielellään jatkaa sitä
peltien repimishomma siellä fyyritalon
kuparisenissä, henkilökohtaisesti voisin
maksaa enemmän peltiä kohden mitä niitten arvo on, kun vaan saadaan niin
paljon peltiä pois kun vaan on mahdollista.
Ja puulaudoitus tilalle !
Tuntuu oudolta, että aina Fyyrin ulkomuotoa arvostellaan, eikä rakennuksen varsinainen tarkoitus tule esiin. Yllätys, se on kirjasto!
Ymmärrän kyllä, että sinne ei mene tietty ihmisryhmä, jos kirjallisuus ei kiinnosta.
Tuskin kävivät vanhassakaan kirjastorakennuksessa. Toki ulkokuorikin on tärkeä, mutta Kirkkonummen kirjaston palvelut ovat parhaimmat mitä olen koskaan käyttänyt. Henkilökunnan palvelualttius, varausjärjestelmä, sisätilat, aineistot ym. Harmittavaa tuo ilkivalta, mutta iso kiitos Kirkkonummen laadukkaalle kirjastolle!
Hevijuuseri
Entinen kirjasto parempi . torille pieniä riippakoivuja ja paljon värikkäitä kukkia maahan istutettuna. kaikki laatat ja tiilet pois . Kirkkonummella rumannäköistä ja sotkuista tällähetkellä.
kukkia ja suihkulähde
Toivottavasti kirjoittelu vauhdittaa myös ympäristön siistimistä.
Kunta töihin
Tais kirjoittelut vauhdittaa korjausta... Ainakin nyt levytetään seinää umpeen:)
Toivottavasti pitkäkyntiset saadaan kiinni ja teinit lopettavat ilkivallan teon!!! Lasku vaan vanhemmille valotolppien korjauksista, eiköhän hillitse jatkossa poikien toimia...
Alkoihan tapahtua...
Janne, niin ostatko auton jossa on ruostetta vaikka miten kaunis on hytti sisällä " kuulema " No ei varmaan ja sen takia kovin moni ei astu edes jalalla sinne.
En ole käynyt ei.
Miksi niin poliisit ovat voimattomia kun ei niitä edes näy missään
Voi voi
Janne, minustakin Fyyri on ilon ja ylpeyden aihe. Nyt vaan surkeaa viedä vieraita siihen tutustumaan. Kuten täällä kommentoitu, ympäristö ala-arvoinen. Kunnan puolesta hävettää! Päättäjät, jalkautukaa katsomaan kunnan ykköskohdetta ja sen ympäristöä.
Huppu päähän
Älä varasta.
Anonyymi
Kauneus on aina katsojan silmässä.Aina ei voi olla kaikkien mieliksi.
Tuskinpa siellä torilla on yhtään levyä,kyllä pitkäkyntiset on muuta seurakuntaa.
Kukkalaatikot lienee kunnan säästökampanjaa,kiitos ulkoistetun viherpalvelun.
näin on näreet
Kirkkonummi ei perinteisesti ole millään tavalla kiinnostunut hoitamaan huolella kiinteistöjään ja yleisiä alueita. Olisiko parenteesiajan peruja?
Silmät kiinni
Sinä voi voi. Kuparin hinta on 5 Egee kilo ja levy painaa monta kiloa.
Anonyymi
Tässä tapauksessa myös hidas korjaaminen on syyynä tuohon isoon aukkoon.
Siinä on varmaan 2 kk pieni aukko mutta sitä ei saatu korjattua. Sitten muutama viikko sitten ilmestyi isompi aukko siihen viereen.
hieno kirjasto
Minustakin kunta laiminlyö täysin kirjaston - ja koko torialueen - ympäristön hoidon. Repsottavat paikat, välinpitämättömyys ja korjaamattomius ovat kierre. Kun näkee ettei huolehdita ja välitetä, uskallaudutaan tuhoamaan lisää.

Kunnan johto maalailee aina kesälehdessä kuvaa luonnonläheisestä ja viihtyisästä luontokunnasta sekä toivottaa vieraat tervetulleeksi. Tyhjiä sanoja.
Nolottaa
Jos piti välttämättä olla kupari niin olisi ollut parempi idea laittaa jotain muuta peltiä ja maalata kuparinväriseksi. Olisi varmaan ollut halvempi, vaikkakin yhtä ruma...
Anonyymi
Korjatkaa kirjaston ympäristö ja lisää vaan kameroita peliin! Suoravalvonta on hei keksitty.. Eli nähdään reaaliajassa kriminaalien touhut.
Järki käteen.
Turha enää inistä kuparin käytöstä, kun ns.housussa on jo!! Ihmisten välinpitämätön asenne tässä on ongelma! Ei haluta puuttua ala-asteikäisten touhuihin.. Kuka sitten pitää kurissa 20-30-vuotiaat,jotka rötöstelevät, vetävät olutta ja kamaa päät täyteen... Ei kukaan:( . Herätkää vanhemmat ja seuratkaa mitä jälkikasvunne puuhaa keskustassa.. Se on teidän velvollisuus!
Pienistä puroista kasvaa pitelemätön koski
Kirkkonummen todellinen ylpeydenaihe on Fyyri. Upea sisältä ja ulkoa. Arvostelijat tuskin ovat edes käyneet sisällä.
Janne
Halpaa touhua taas kerran kunnalle ostella uusia materiaaleja tuohon rumaan rakennukseen. Kyllä on ollut oikea neron leimaus päälystää tuo talo kuparilevyillä. Ei voi kuin nauraa. Ja ajatteliko nämä nerot suuressa viisaudessaan miten järkyttävän rumaksi nuo kuparilevyt muuttuvat ajan saatossa kun luonto tekee tehtävänsä? Sehän muuttuu yhtä rumaksi kuin kauniin kivikirkon katto!
Viekää loputkin levyt jotta ruma talo saa uuden pinnan!
Ei ne kamerat mitään auta. Laiton toiminta torilla jatkuu ja poliisi on voimaton. Ei kannata putkaan viedä, kun se jatkuu heti seuraavana päivänä ulospäästyään. Ongelmat ovat paljon syvemmällä, jotka ei valvonnalla katoa.
Paikallinen
Mikä siinä on niin naurettavaa,kuparia on käytetty päällystämiseen vuosisatoja.Ihmisten tyhmyys tekee tästä naurettavan,muutaman euron takia aiheutetaan tuhansien eurojen vahinkoa.Luulisi tekijät saatavan kiinni,kun kerran paikalla on kameravalvontaa.Liekkö sitten taas prioriteettikysymys.
voi voi
Alimmat peltisuomut voisi juottaa kiinni toisiinsa parin metrin korkeuteen. Olisi paljon hankalampaa irrotella niitä. Vaatisi rälläkän ja se pitää kovaa meteliä.
Olisi varmaan halvempaa pitkän päälle.
M Berg
Olen kesän aikana törmännyt jo kolme kertaa kirjastoa katsomaan tulleisiin vierailijoihin, jotka kuuluvat päivittelevän kunnan välinpitämättömyyttä tunnustusta saaneen rakennuksen suhteen. He ovat kritiikissään ihan oikeassa! Nuo revityt seinät ja kirjasto-valopylväiden tuhoaminen kiinnittävät tietysti huomiota. Samoin tyhjät (!!! koko kesän!!!) ja rikkiperuutetut kukka-altaat kirjaston takaovien vieressä. Viereistä nurmikkoa ovat keväädtä saakka koristaneet kuorma-autojen kyntämät syvät jäljet. Kirjaston viereen on sijoitettu myös harmaita hiekoitushiekkakaukaloita, joista osa on maannut kumossa koko kesän, hiekka ympäriinsä valuen. Ovatko päättäjät ja virkamiehet ihan sokeita!?
Hävettää
Miksi julkinen rakennus on pitänyt päällystää näin naurettavalla materiaalilla?
Cubari
Enemmän vaan valvontaa kirjaston ja torin ympäristöön... Saadaan kiinni muukin laiton toiminta, joka on räjähtänyt käsiin!!!
Rikolliset kiinni...

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä