(15) kommenttia

Kiinteistöveron nostossa ja hulevesimaksussa otettiin aikalisä – päätöksiä tulossa myöhemmin

Kirkkonummen kunta tekee lisäselvityksiä ennen kuin kiinteistöihin ja asumiseen kohdistuvista veroista päätetään. Vertailua tehdään myös naapurikuntiin ja niiden veroihin.

Kunnanhallitus käsitteli maanantai-iltana pitkässä kokouksessaan talouden tasapainotusta.

Miljoonien säästöistä ja toisaalta maksujen korotuksista pidetään kiinni. Kehykset summina kullekin toimialalle tulevat ensi viikon valtuustoon. Ykistyiskohdista päätetään myöhemmin.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti puheenjohtaja Timo Haapaniemen (kok.) esityksestä, että kiinteistöveron mahdollisista korotuksista päätetään verotuspäätösten yhteydessä.

Sitä ennen tehdään erillisiä selvityksiä ja naapurikuntien kiinteistöveroihin tehdään vertailuja.

Myös ehdotus hulevesimaksujen käyttöönotosta jäi ratkaistavaksi myöhemmin, mutta niiden mahdollista käyttöönottoa valmistellaan.

Kunnanhallituksessa olleen esityksen mukaan kiinteistöverojen nostolla ja hulevesimaksulla olisi kerätty ensi vuonna noin 3,2 miljoonaa euroa kunnalle lisätuloja.

Askelmerkit ensi vuoden talousarvion laadinnassa jaksottuvat suunnitelmien mukaan kolmelle kuukaudelle.

Kunnanjohtajan talousarvioesitys on määrä olla valmis 16.11. Valtuusto päättää veroista ennen kunnanjohtajan talousarvioesitystä 9.11. ja koko talousarviosta 14.12.

> Kiinteistöveroihin yli 20 prosentin korotukset – asumisesta ja kiinteistöiltä aiotaan kerätä 3,2 milj. euroa lisää (Viisykkönen 11.9.)

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Ei iän X ylittäneet voi luistella korotuksista. Jos ei ole varaa maksaa, on myytävä niinkuin muidenkin.
Eläkeläinen
Vaasan kuntapäättäjien esimerkki ei ole täällä tiedossa ja vaikka olisikin, niin soromnoo. Eiväthän kunnan virkamiehet poliittisessa hallinnossamme, kahdella pallilla istuen, voi sallia esim. lomautuksia-
Anonymous
Ei kiinteistöveron korotusta yli 70- vuotiaille vanhuksille. Miten eläkkeelä maksetaan?
Vaari
Se 3,2 miljoonaa on pois tavallisilta kansalaisilta, joiden tulot eivät useissa tapauksissa ole nousseet vuosiin, maksut ja verotovat, eli ostovoimaa on syöty jatkuvasti. Nyt on ryhtiliikkeen paikka, kunnan kuten kansalaisenkin pitää toimia olemassaolevian tulojen mukaan, verotuksen ja veroluonteisten maksujen jatkuvalle prosenttien korottamiselle pitää tulla stoppi. Kun kansalaisen tulot kasvavat, hän maksaa aina euromääräisesti korkeampia verojakin. Sen pitäisi riittää myös kunnalle.
Fedup
Sivistystoimi säästää jo ihan sikana koko ajan. Vapaa-aika palveluilta oli porukka pitkään lomautettuna. Päiväkotiryhmiä toimii täysin sopimattomissa tiloissa Ravalsissa ja Finnsbackassa. Keneltä tämä kaikki on pois? Lapsilta ja nuorilta. Juuri niiltä joiden varaan pitäisi tulevaisuus rakentaa. Sitten ihmetellään kun rahaa menee korjaaviin (psykologit, erityisopetus jne) palveluihin. Mitä tuhlausta!
Mutsi
Jaa-a. Mitä pitäisi ajatella? Vaikka kiinteistövero on rasite vähävaraisillekin niin siihen kuitenkin kaikki tavalla tai toisella osallistuvat (myös vuokralla asuvat epäsuorasti, kuten keskustelussa on todettu).

Ensi vuodelle perusturva on mm. laskemassa omaishoidon palkkiot minimilleen ja lakkauttamassa Volskodin siten, että asukkaat saavat jatkossa maksaa yksityiselle palveluntuottajalle vuokrat (tuskin tulee asukkaille edullisemmaksi). Sivistystoimen tulee säästää noin 3 miljoonaa tai noin 5 % ensi vuonna. Se on aika monen opettajan virka se. Jo vuoden 2019 budjettiin nostettiin joidenkin päivähoitomaksuja sadoilla euroilla vuodessa eikä se nostattanut porua.

Lapsiperheet, sairaat, vammaiset ja ikäihmiset ovat siis helppoja kohteita. Sieltä voidaan ottaa, vaikeat ja tiukat kun ajat ovat. Mutta kun kaikkien pitäisi kantaa kortensa kekoon, sitten päätös onkin hyvin vaikea tehdä.
Yhteisvastuutako?
Päättäjiltä tässä tilanteessa varsin selkärankaista toimintaa, toivottavasti jatkossa saadaan hyvä päätös aikaiseksi....
Sepänkannaksen kyylä
Ensimmäinen tarvittava selvitys pitää tehdä kunnassa ja sen sisältö on maksavatko kaikki ajantasaisilla kiinteistötiedoilla kiinteistöveroa.
Oikeutta kaikille
Selkärankaa on turha odottaa, selvityksiä ja politiikkaa enemminkin.
Fake news
Tosi kirkkonummelaisia touhua. Päätöksiä pompotellaan eikä uskalleta tehdä. Päättäjät ovat vastuussa ja vallassa. Kunnan ollessa tässä jamassa, ikäviä päätöksiä pitää tehdä. Piste. Vaikka ensi keväänä olisikin kunnallisvaalit.
Selkärankaa
Koko ajan siirretään vaikeita päätöksiä ja vaje suurenee.. Ihme touhua? Jostain rahat otettava, ennemmin rikkaammilta kuin köyhiltä, eläkeläisiltä ja lapsilta säästämällä. Jos on varaa omaan asumiseen täytyy olla hiukan sukanvarressa maksujen nousujen varalta säästettynä. Nopeasti päätökset vajeen kattamiseksi!
Töihin vaan..
Onneksi ei tule koskemaan maatiloja. Kaikki vaan viljelyksiä tekemään. Kirkkonummen tulevaisuus on pienviljelyssä kuten oli jo 100 v sitten.
Masa
Taloudenhoito, päätöksenteko ja toimeenpano on kunnassa velkaantuminen huomioonottaen nyt siinä jamassa, että toiminnasta tulisi teetättää riippumaton asiantuntija selvitys erityistilintarkastuksineen. Onko verovaroja käytetty asianmukaisella tavalla, onko kunnassa toimittu hyvän hallintotavan ja virantoimitusvelvollisuuden mukaisesti jne. Toteutuuko kunnassa alueellinen tasa-arvoisuus. Tämä selvitys olisi niin kunnan oman kuin veronmaksajienkin edun mukaista.
Ei hyvä
Onko päivät nyt oikein?

Kunnanvaltuusto päättäisi (9.11) ensi vuoden vero-% ennenkuin valtuutetutkaan edes tietäisivät kunnanjohtajan talousarvioesityksen (16.11) ?

Sokkonako pitää päätöksiä tehdä?

Jerri Kämpe-Hellenius
Niin, kannattaa miettiä että mikä on sellainen toteutettavissa oleva tapa kunnassa toimia..
Kiinteistöveron nosto voisi olla huono tapa. Kuka saisi myytyä asuntonsa Kirkkonummelta. Siis jos asuminen tulisi liian kalliiksi
Taitaisi mennä asunnot " ale -myyntiin" ja kuka ostaisi asunnon alueelta, jossa on kova kiinteistövero. Olisiko vara asua Kirkkonummella.
Kuntien tilanne on nyky Suomessa huono, kun valtionapuja on pienennetty. Ja Korona tuo ongelmia kuntatalouteen.
Tehkää oikeanlaisia päätöksiä.
Kuntalaisten parhaaksi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx