(37) kommenttia

Kiinteistöveroihin yli 20 prosentin korotukset – asumisesta ja kiinteistöiltä aiotaan kerätä 3,2 milj. euroa lisää

Erityisesti omakotiasumiseen on tulossa lisäkuluja, jos kunnan verosuunnitelmat toteutuvat.

Kirkkonummen kunta pyrkii jatkamaan ensi vuonna talouden tasapainotusta. Säästöjä etsitään ja myös lisätuloja muun muassa kiinteistöveron reippaalla nostolla.

Tässä vaiheessa kunnassa laaditaan raamia eli kehystä, johon ensi vuoden talousarvio perustuu. Kunnanhallitus käsittelee kehystä ensi maanantaina toistamiseen.

Tavoitteena on ollut sopeuttaa taloutta 10 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Keinoina ovat sekä säästöt että lisätulot.

Veroprosentin korotuksesta ei ainakaan ääneen ole puhuttu, mutta kiinteistöveron nostaminen on otettu esille.

Kunnassa on laskettu, että korotetuilla kiinteistöveroilla voitaisiin saada ensi vuonna noin 3 miljoonaa euroa lisätuloja.

Tänä vuonna kiinteistöverot tuovat kunnalle noin 12 miljoonaa euroa.

Laskelma perustuu isoihin prosenttikorotuksiin eri kiinteistöverojen luokissa. Asuinrakennuksissa korotus olisi 22 prosenttia ja loma-asunnoissa 25.  

Muitakin maksuja on kaavailtu korotettavaksi. Kiinteistöille lankeavan hulevesimaksun käyttöönotto 1.4. alkaen toisi arviolta 250 000 euroa ensi vuonna.

Esityksenä on myös, että kunnan oma lasten kotihoidontuki Kirkkonummi-lisä lopetetaan kokonaan ensi vuoden alusta. Tuen maksu kustantaa kuntaa tällä hetkellä noin 25 000 euroa kuukaudessa.

Tähän saakka esille nostetuilla toimilla kunta voisi sopeuttaa taloutta noin 9 miljoonalla eurolla. Tavoitteesta eli 10 miljoonasta ollaan vielä miljoonan euron päässä.

Talouden korjausliikkeitä alettiin tehdä viime keväänä ja erinäisiä säästötoimia saatiin päätetty kesäkuussa.

Silloin valtuuston päätökset koskivat vain tätä vuotta, mutta ehdotukset ovat mukana syksyn "budjettiriihessä".

Ensi vuoden talousarviosta päätetään vasta joulukuun 14. päivänä valtuustossa.

> Kirkkonummi hyväksyi 4 miljoonan euron säästöpaketin – liitos Espooseen nostettiin uhkakuvaksi (Viisykkönen 29.6.)

(37) kommenttia
Kommentit (37)

Kommentit (37)

Sivut

Ihan vain huomioksi kaikille. Kyseessä ei ole nyky hallinnon aikaansaama kriisi. Kyseessä on Sipilän hallituksen aikaan saama kuntien verotulojen leikkaus. Siitä pitäisi nyt selvitä ja sen päälle korona, joka on paljon pienempi ongelma. Ketähän siinä Sipilän hallituksessa istui ja ketkähän sitä tuki?
Tero
Kiinteistöveroselvitys on tehtävä ja rakennustiedot ajantasaistettava! Kunnan alueella on paljon luvatonta rakentamista ja muuta vapaamatkustusta kiinteistöverossa. Luvattomista rakennuksista kunnon sakot ja moninkertaisesti korotetut lupamaksut päälle. Samoin kunnon sanktiot jos viiden vuoden rakennuslupa-aika ylitetään.
Oikeutta kaikille
Tosin tuon Rinteen johtaman hallituksen toimet eivät juurikaan auta kuntien taloudellista tilannetta ja nämä onnettomat eivät jaksa tai viitsi ottaa oppositioväen mielipiteitä asioiden hoitamiseksi mitenkään huomioon ja se on tietty suuri virhe ja vasemmisto ajaa maan ennenpitkää umpikujaan kun pitää käyttää muiden rahoja...kokoomuksella ja perussuomalaisilla on rahaa ja kokemusta sen oikeasta käyttämisestä?
Anonyymi
Nimimerkille "Kuntalainen, veronmaksaja Kantvikista" (ja vähän muillekin): 1) Kunnantalo ei ole Kirkkonummen kunnan omaisuutta, vaan Kevan. 2) 51-tien liittymän liikennevalot maksaa ELY-keskus eli valtio. Kaikki, mitä tuolle risteykselle tehdään, maksaa valtion, sillä kyse on valtion tiestä.

Jos ei ole kaikki faktat hallussa, ei kannata levittää perätöntä tietoa.

Sinänsä pakko on tehdä jotain. Joko Kirkkonummi säästää ja kerää lisää rahaa menoihin tai sitten valtio ottaa kriisikuntana Kirkkonummen haltuunsa ja pakottaa tekemään vielä kovemmat säästöt ja sen jälkeen pakkoliitoksen johonkin toiseen kuntaan. Ja sitten tälläkin palstalla itketään, että miksi ei tehty mitään.
Muuan mies
Kunnassa pitäisi kiinteistöverot luokitella sen mukaan onko maksajan alueella esim. ylellisyytenä tievaloja ja kulkuyhteyksiä käytössään ym. mukavuuksia. joista mielellään verot maksaisi. Eri maksu niillä alueilla joilla ei ole palveluja mukavuuksineen.
Oikeudenmukaisuus kunnia-asiaksi.
Rispa
Kyllä kunnan nykyiset ja entisetkin päättäjät ovat toimineet ihan omantuntonsa ja oman järkensä mukaan eli siltä osin pulinat pois...
Uffe
Turhat virat ja toimet lopetettava. Aivan turha pitää montaa "johtaja"kerrosta päällekäin. Päätöstenteon pitäisi olla läpinäkyvää kaikille kuntalaisille, mutta näin ole edes kunnan työntekijöille. Nykyään kunnan työntekijät eivät ole oman työnsä asiantuntijoita vaan jostain homeisen kunnantalon uumenista tulee mitä absurdeimpia päätöksiä, ohjeita, kaavakkeita yms. millä ei ole todellisuuden kanssa juurikaan tekemistä. Näin esim. varhaiskasvatuksessa.
Anonyymi
Näillä rahoilla kunta voi palkata lisää lakimiehiä estämään rakentamista.
Masa
"STOP merkki niin siinä 10 autosta pysähtyy ehkä 2"

Sakot menee valtion kassaan, ei Kirkkonummen, joten ei auta tähän tilanteeseen.
kylmä totuus kaunistaa
Lisäisin vielä että noiden kaikkien kouluparakkien vuokrat tulevat maksamaan yhteensä saman verran kuin Jokirinteen uusi koulu(korjatkaa jos olen väärässä), jos olisi kyetty päättämään uusien koulujen rakentamistesta aiemmin, huomattavan paljon edullisemmaksi olisi tullut.

Valoristeykseen kunnalla ei taida olla mitään päätäntävaltaa, käsittääkseni sitä hoitaa himmeli nimeltä ELY keskus.
Timo
kirkkonumella pienempi kunnalisvero kuin siuntiossa.tiet aurataan suht hyvin.siuntiossa ei toimi mikään muu kuin käsipallohalli.siis kirkkonummelaiset lopettakaa kitinä.onhan teillä suomen upein kirjasto.
Anonyymi
Vastuutonta ja surullista touhua kunnan päättäjiltä. Kunnantalo, kirjasto, liittymän järjetön valoristeys. Rakennuttamista ei valvota, uusi kunnantalo oli jo valmistuessaan korjaus kunnossa. Kirjaston rakennuttaja meni konkurssiin ja kustannukset monin kertaistuivat - muutenkin aivan suurudenhullu rakennelma. Nyt tehdään valoristeys, kun "säästetään" ja parin vuoden kuluttua todetaan se minkä asukkaat tietävät jo - ei toimi ja sitten taas käytetään rahaa järjettömät määrät, sen sijaan että olisi tehty kerralla kunnon liittymä. Ja kaiken tämän hauskuuden maksamme me, tavalliset työssäkäyvät kuntalaiset ja kiitokseksi saamme vielä sitten mm. kiinteistöveron korotuksen. Eikö tässäkään korotuksessa ole mitään "kuluttajan suojaa" tai lakia, joka määrää mikä saa olla kertakorotuksen maksimimäärä. Taitaa tulla taloja myyntiin ja joukkopako kunnasta.
Kuntalainen, veronmaksaja Kantvikista
Nykyisessä maailmantilanteessa lienee varsin vaikeaa saada mistään hyviä talousasiantuntijoita eli näillä nyt mennään ja lopputulos saattaa olla aikanaan varsin karu...?
Anonyymi
taloudesta huolimatta kyrsälässä rakenetaan 2 miljoonan asukaspuistoja (voitteko uskoa muutamasta keinusta ja kouluihin ylisuuria liikuntatiloja miljoonilla. Kuka puuttuu tähän, eikö kunnassa on toiminnantarkastajaa tai muuta. ai niin mutta tämähän on kunta ja vastuullisia ovat kaikki me.
sirkus
Kunnalla on aivan liikaa turhia virkoja, jotka täytyy heti alkuun lopettaa. Näin tehdään myös yksityisellä sektorilla. Käsittämätöntä että näitä turvatyöpaikkoja ylläpidetään vuodesta toiseen meidän veronmaksajien kustannuksella!
Järjetöntä touhua
Toki vuokralla asujankin kiinteistövero nousee, eli työssä käyvä omassa asunnossaan asuva veronmaksaja maksaa ison siivun myös tuetusta vuokra-asumisen kulusta. Kirkkonummella verotetaan keskiluokka kuiviin.
Anonyymi
Tuohon päälle,kun laitetaan kunnalliveron-nosto ja tietullit,niin alkaa olemaan aika nostaa kytkintä ja häipyä täältä.
Vain 45vuotta asunut.
Kertokaa, hyvät kirkkonummelaiset veronmaksajat, miten asiat tulisi kunnassamme hoitaa? pelkästään päättäjien vaihtaminen ei riitä.
Veonen
Tämä on vasta esimakua tulevasta.
Yli puolet Suomen kunnista on käytännössä kriisikuntia kun tarkastellaan taloudenhoitoa ja lisäksi yli puolet kunnista ei ole kyennyt maksamaan edes kuntapuolen eläkemaksuja yli kymmeneen vuoteen vaan näitä on kompensoitu tulonsiirroilla yksityiseltä sektorilta eli veroja korottamalla.
Lähes kaikki kunnat toimivat kuitenkin kuin jossain entisessä Sovhoosissa.
Kunnat eivät ole pysyneet lestissään, palveluntuottamisessa, vaan ovat rönsyilleet milloin mihinkin bisnekseen liikuntayhtiöistä bioenergiaan jne. ja lisävelkaa on haettu näiden yhtiöiden nimissä, lainattu kunnalle ja koroteltu hintoja asiakkaille 'kulujen' nousuun vedoten.
Ainoa konsti on laittaa poliitikot vastuuseen ja koko kunta yt-neuvottelun piiriin aloittaen johtokatraasta.
Minkä taakseen jättää...
Aivan uskomatonta touhua taas. Vuosi työt jäänyt tekemättä ja talous on saatu töysin hunningolle ja tästä kiitos kunnan päättäjille laajalla rintamalla. Kaikkeen turhuuteen rahaa löytyy ja vuosittain myös opetellaan ostamisen saloja kalliisti.
Jorma K.
Myös vuokralla asujat osallistuvat kiinteistöverojen maksuun, jos ette tienneet. Korotus koskee siis kaikkia asujia.
On kohtuutonta, että kunta ei kykene analysoimaan ja tehostamaan toimintaansa, vaan on jatkuvasti ryöstämässä kuntalaisia holtittoman rahankäyttönsä takia. Verotus on kaikkineen jo niin kovaa, että sillä on nyt pärjättävä ilman kansalaisia köyhdyttäviä korotuksia.
Pettynyt
Mitkään tulot eivät riitä, kun rahan käyttö on holtitonta, kuten Kirkkonummella. Välinpitämättömyydet ja pidäkkeetön rahankylvö haudataan kohtuuttomilla ja jatkuvilla veronkorotuksilla eikä tehdä ilmiselviä korjauksia toimintaan. Nyt on vaihdettava velttoilevat päättäjät. Kunnan palveluiden laatu on paikoin ala-arvoista, mutta rahaa palaa vuosi vuodelta enemmän. Muutenkin on ryhdyttävä elämään suu säkkiä myöten, kuten veronmaksajat ovat joutuneet aina tekemään. Mihin muuten perustuu hulevesimaksu, kun kiinteistöä ei ole edes saanut kytkeä hulevesiviemäriin? Mitä oikeasti saadaan kiinteistöveron vastikkeeksi? Ei mitään.
Tunarit
Eli jos hoidat asiasi niin hyvin että voit hankkia itsellesi jopa oman kämpän niin siitä sakotetaan ja rahat työnnetään kaiken maailman mokailuihin.
Ei sekään oikein ole
Kannatan pysäköintivalvontaa Kirkkonummelle, itse asun Masalassa ja tuossa vastapäätä päivällä 2 ja 4 tunnin paikkoja ovat jatkuvasti pidempään käytössä, sekä tuossa on STOP merkki niin siinä 10 autosta pysähtyy ehkä 2? .....
Mallu
Miksi hulevedestä pitää maksaa kahteen kertaan? Olen maksanut hulevesiverkkoon liittymisestä kunnallistekniikan liittymismksun yhteydessä ja siihen hulevesiverkkoon on ollut pakko liittyä! Nyt maksetaan uudelleen siitä vedestä jota ei missään tapauksessa ole saanut käsitellä omalla tontilla vaan on pitänyt johtaa kunnan verkostoon.
Hule-hule-vesi
Ihan looginen vaihtoehto. Jostain on taloutta kohennettava. Itselläni tuo tarkoittaa runsaan 20o euron nousua vuositasolla. Kannan mielelläni korteni kekoon, jos siitä on apua palvelujen pysyvyydelle
Tero
Kirjaston yllätyshinta mun mielestä johtuu pääasiassa siitä että päätettiin rakentaa vanhan päälle, vanhan korjaaminen on tyypillisesti erittäin haastavaa ja sen seurauksena kallista vrt. Tapiolan uimahalli. Toiseksi urakoitsijan valinta ei oikein toiminut.
Timo
Ja sitten pitäisi saada asukkaita lisää.Eihän täällä ole kohta kunnon ravintolaakaa. Kirjastokin aivan liian kallis pukku kuntaan. Olen samaa mieltä ,että pysäköintivalvontaa pitäisi olla pysäköidään miten halutaan joka puolella. Päätäjät uusiksi
Marsa
Kyllä pitäisi alkaa tulemaan sieltä norsuluutornista tietoa esim.siitä miten voi kirjaston rakentaminen pompsahtaa 8,6 miljoonasta yli 20 miljoonaan.
Ja tämä vain yksi esimerkki.Alkaa tämä maksajan rooli riittämään.
Paavi
Jaahas, kunta aikoo laittaa talouden kuntoon häätämällä maksukykyisimmät asukkaat Espooseen ja Inkooseen. Ennen kuin nuijitaan uudet ehdotetut maksut kannattaa pysähtyä miettimään kuka maksaa tulevat takuuvarmat ruuhkan synnyttävät liikenneympyrät ja valot, pätkäpyörätiet ja parkit. Entä koirapuistot? Tai kunnanjohdon ja päättäjien palkat. Vai seinästäkö nekin tulevat?
Anonyymi

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx