(5) kommenttia

Keskustelu käyntiin: Lopetetaanko Volskoti?

Volskodin vanha puoli on viime vuosisadan alkupuolelta.

Kirkkonummen ikäihmisten palveluissa tulee eteen lähiaikoina suuri kysymys: Mitä tehdään historialliselle Volskodille, jossa on ympärivuorokautisia hoivapaikkoja vanhuksille.

Tuoreessa Kirkkonummen talousarvioehdotuksessa asia on otettu esille. Kirkkonummella pyritään jo lainkin velvoittamana vähentämään laitospaikkoja ja kehittämään palveluasumista.

Jos laitoshoitoa vähennetään enemmän kuin asukasmäärän kasvu on, tietää se Volskodin alasajoa lähivuosina, todetaan budjettiehdotuksessa.

Kirkkonummen ikäihmisten hoivapalveluista vastaava ylilääkäri Marjut Hovinen toivoo, että jo nykyisen valtuuston aikana asia otettaisiin vakavaan keskusteluun.

- Volskoti ei ole oikein nykyisen vanhuspalvelulain mukainen. Nyt pitäisi keskustella, miten tulevaisuudessa ympärivuorokautiset hoivapalvelut toteutetaan. Volskoti on ihan tyydyttävässä kunnossa, mutta jossain vaiheessa se tarvitsisi täydellisen peruskorjauksen, Hovinen pohtii.

Jos Volskoti lopetetaan, vaihtoehtoja on Hovisen mukaan kaksi: joko yksityisiä palveluita ostetaan lisää tai rakennetaan kunnalle oma tehostetun palveluasumisen yksikkö

Lisää yksityisiä paikkoja

Kirkkonummi on juuri tehnyt yksityisistä hoivapalveluista uudet sopimukset. Niitä on tulossa Kirkkonummen rajojen sisäpuolelle selvästi lisää.

- Volskodin lopettaminen herättäisi suuria tunteita. Sen huomaa jo nykyisin siitä, että Volskotiin joko halutaan kovasti tai sinne ei missään nimessä toivota asumaan, Hovinen sanoo.

Volskodinkin jatkossa on oma lukunsa vielä suuri sote-uudistus. Todennäköistä on, että Kirkkonummi ei päätä vuoden 2017 alusta lähtien enää itse muun muassa vanhustenpalveluista, vaan vastuu ja päätösvalta siirtyy uusille sote-alueille.

Kirkkonummen terveyskeskussairaalasta kaavaillaan vähennettäväksi ensi vuonna 10 vuodepaikkaa. Kokemusten mukaan sairaalassa on aina keskimäärin 10 potilasta, jotka odottavat paikkaa tuettuun palveluasuntoon tai vanhainkotiin.  

Volskodissa on nykyisin 40 ympärivuorokautista paikkaa. Lisäksi siellä on vanhusten päivätoimintaan.

Volskoti on jotakuinkin yhtä kuin Kirkkonummen vanhustenhuollon historia. Kunnallinen vanhustenhuolto alkoi Kirkkonummella 1800-luvun lopulla.

Volskoti on entinen vanhainkoti, joka yleiseen tapaan oli myös kunnan maatila. Siksi vanhainkodit ovat yleensä kirkonkylien ja keskustaajamien ulkopuolella.

(14.10.) Yksityiset vanhainkotipaikat moninkertaistuvat Kirkkonummella   


(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Olisi todella mielenkiintoista tietää mistä päin Kirkkonummea tai Uuttamaata (esim.
Raaseporia) näitä uusia hoitopaikkoja noin vain ostetaa ! Meidänkin perheestä on
tulossa uutta hoidettavaa (ruotsinkielistä). Vols-koti on säästettävä!
Toistaiseksi anonyymi

Mistä 10 paikasta puhutaan yl.o. tekstissä ? ja mistä yksityisistä paikoista on kysymys ? Kaikki lisäykset on tarpeen ,mutta Vols - koti tarvitaan.
2.3-19 Ulla Holm
Anonyymi
Tämä kiinteitö olisi sopiva paikka sijoittaa Kirkonummelle tulevia maahanmuuttajia / pakolaisia.
Rauhallinen ja luonnonkaunis ympäristö.
Volskoti
Kiinteistö ei vastaa tämän päivän tilojen vaatimustasoa.
Henkilöstö on vaihtunut ja vaihtuu paljon, niin kauan kun toiminta jatkuu tähän samaan toimintatapaan.
Toimintatapoja muuttamalla voisi saada aikaan tilanteen, että siellä pysyisi henkilökunta
Oikea tapa johtaa työtä
Ottamatta sen syvällisemmin kantaa asiaan, pitää ainakin sanoa se, että Vols-kodin lopettaminen helpottaisi Veikkolan alueella työskenteleviä kunnan palkkalistoilla vielä olevia laitoshuoltajia. Heidän kun ei sitten tarvisi enään jatkossa ravata riittämättömän henkilöstön määrän takia myös Vols-kodissa siivoamassa. Veikkolan alueen koulusiivoojien juoksuttaminen Volsissa on ollut täysin kohtuutonta ja aiheutti jopa eräänkin työntekijän lopputilin ottamiseen työstään!
Vesa-Pekka Sainio

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä