(10) kommenttia

Keskusmetsän virkistyskäytön suunnittelu on alkanut – tavoitteena ulkoilureitit taajamien välille

Keskustan ja Masalan välissä on satojen hehtaarien metsäalue, joka on pääosin yksityisessä omistuksessa.

Kirkkonummen keskustaajaman, Masalan ja Jorvaksen välille rajoittuvaan Keskusmetsään on ryhdytty suunnittelemaan ulkoilureittejä ja kehittämään aluetta nykyistä paremmin virkistyskäyttöön.

Keskusmetsän kehittäminen ulkoilu- ja virkistyskäytössä on ollut ajatuksena pitkään, ainakin vuodesta 2013 lähtien.

Kirkkonummen kunta on palkannut suunnitteluun konsultin, joka on laatinut hyvin alustavia ehdotelmia.

Keskusmetsän alue on pääosin yksityisessä omistuksessa. Kunnalla on myös omia metsiä alueella, muttei mitään yhtenäisiä kokonaisuuksiea.

Siksi kunta kutsuu kaikki maanomistajat mukaan suunnitteluvaiheeseen. Lähtökohtana on, että aluetta kehitetään maa- ja metsätalouden ehdoilla.

Ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus toteuttaa taajamien väliset reitistöt ja niihin liittyvät levähdys- ja näköalapaikat, kuntoilupisteet tai muut alueen erityispiirteiden takia esille nostettavat kohteet.

Alueella olevia metsäautoteitä aiotaan hyödyntää mahdollisimman paljon ulkoilureitteinä. Avohakkuita Keskusmetsässä pyritään jatkossa rajoittamaan.

Kirkkonummen kunta on ostanut viime vuosina kolmeen otteeseen maata Keskusmetsän laitamilta.

Suurin kauppa oli Killinmäen kiinteistön ostaminen Helsingin kaupungilta.

Lue lisää:

> Taajamien välissä on laaja metsäalue, joka herättää intohimoja – nyt sillä on myös virallinen nimi (Viisykkönen 2.4.)

> Kunta ostaa pienen palan Keskusmetsää – tällä kertaa hinta on varsin kohtuullinen (Viisykkönen 1.6.)

> Ulkoilureitti Keskusta-Masala: Keskusmetsä-idea ei ole edennyt, maakaupat jääneet tekemättä, mutta reitistöä tutkitaan (Viisykkönen 24.11.2017)

> Pitäisikö Kirkkonummella olla oma keskuspuisto? (Viisykkönen 2.2.2015)

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Juurikin näin, valaistus kyseiselle reitille ei olisi myöskään huono vaihtoehto ja levähdyspaikalle voisi rakentaa katetut nuotiotilat ja puut saisivat olla kunnan toimittamia....
Olli, rakennuspäällikkö
Kuparikaiteet koko matkalle ja siihen väriä vaihtava valaistus. Tämän ehdotuksen kun konsultti kertoo niin päättäjät ja kunnan hankinnoista vastaavat taputtavat käsiään.

No vakavaissaan voisin sanoa hankkeen olevan kannatettava, mutta tämän voisi toteuttaa talkoilla. Eihän tuonne tarvitse kuin merkitä muutamat reitit ja tehdä pitkospuita ja nuotiopaikkoja. Kunnalta tarvikkeet ja muutama seura kerää tekijät.
Konsultti os
Jättäkää tällä kertaa ainakin kummalliset valaistukset ja räikeät värit pois. Mitä jos kerrankin kunta ja kuntalaiset päättäisivät mitä ja miten rakennetaan ja ”kehitetään”, eikä joku konsultti tai arkkitehti, joilla ei ole vastuuta kustannuksista ym.
Illuusiton
Mikäli hanke toteutuu, niin olisi toivottavaa rakentaa muutama nuotiopaikka tai laavu jossa voisi paistaa vaikkapa vain makkaraa tai lihaa ja muutoinkin nauttia eväistä....
Staffan
Hienoa, että asia etenee. Kunta on laiminlyönyt vuosikymmenien ajan luontevien ulkoilureittien tekemisen ja keskittynyt pääasiassa vähäkäyttöisten urheilukenttien rakentamiseen. Kuinka usein olet nähnyt eläviä sieluja kirkonkylän yleisurheilukentällä?
Ikiliikkuja
Onko maanomistajien myötämieliset kannat selvitetty etukäteen vai heitetäänkö tässä veronmaksajien verorahoja kankkulan kaivoon toivoen ihmettä?

Vasta pari vuottahan sitten kunta edellisen kerran asiaa selvitteli ja tällöin maannomistajat eivät olleet myötämielisiä ajatukselle.

Maanomistajien oikeudet?
”Lähtökohtana on, että aluetta kehitetään maa- ja metsätalouden ehdoilla
Alueella olevia metsäautoteitä aiotaan hyödyntää mahdollisimman paljon ulkoilureitteinä. Avohakkuita Keskusmetsässä pyritään jatkossa rajoittamaan”
Toinen näistä väitteistä ei toteudu koska ovat ristiriidassa.
Metsänkävijä
Vauhti kiihtyy uhkaavasti - valmista tulee nykytahdilla aikaisintaan 2035. Konsultin sijaan mallia olisi voinut luontopolkuihin hakea suoraan esim. Espoon Kauklahdesta. Maanomistuksiin tämä kaatunee - tosin luontopolut hyvin toteutettuna palveluna nostavat maan arvoa.

Kirkkonummen nykyiset valaistut kuntoradat voisi suoraan luokitella luontopoluiksi niiden nykyisen kunnon ja heikon huolenpidon perusteella.
Optimisti
Varmaan metsä olisi kaikkein paras ulkoilun kannalta kun sen vaan annettaisiin olla! Mieluummin rakentaisi nätin puiston jonnekin keskustan liepeille.
Ulkoilija
Hienoa! Toivottavasti siitä tulee esteetön, valaistu, lämmitetty ja katettu reitti.
Joppe joutomies

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä