(1) kommentti

Kesä laitumella Kirkkonummella on ohi − talveksi kotiin ja ensi vuonna taas rantaniittyjä kunnostamaan

Jouko Helander ja Konsta Heikkilä paimensivat kyytöt autoon ja 75 kilometrin kotimatka alkoi Lopelle.

Useat sadat perinnemaisemissa kesän viettäneet eläimet saavat näinä aikoina kyydin kotiin talveksi. Naudat, lampaat ja hevoset ovat mukana arvokkaassa luonnonsuojelutyössä.

Kirkkonummen Medvastöstä käytiin keskiviikkona noutamassa loppilaisen maanviljelijän Jouko Helanderin 25-päinen kyyttökarja, joka on saanut laiduntaa koko kesän laajalla aidatulla alueella.

Helanderin karjaa on ollut kesänvietossa myös Nuuksiossa ja Helsingin Viikissä. Medvastössä Helanderin nautoja on ollut jo viime vuosikymmeneltä lähtien.

Vanhin lauman eläin on viettänyt Kirkkonummella puolet elämänsä kesistä. Kyytöt eli Itäsuomen karjan naudat viettävät talven kotinavetassa, mutta laiduntavat silloinkin välillä ulkosalla.

Kyyttölauma pärjää luonnonsuojelualueen rantaniityillä Helanderin mukaan hyvin itsenäisesti. Ruokaa ja vettä löytyy luonnosta.

Eläimiä käydään katsomassa pari kertaa viikossa, jotta ne voivat hyvin ja aitaus on kunnossa.

Eläimet viihtyvät Helanderin mukaan hyvin vapaana luonnossa, pysyvät terveinä ja mieluisat nukkumapaikatkin löytyvät laitumien välissä olevista metsiköistä.

Kyytöt käyvät läpi kesän mittaan hyvin tarkkaan koko ison laidunalueen.

− Vaikka laidunmaata on 30 hehtaaria, juurikaan suurempaa laumaa ei alueella voisi laiduntaa, sillä ruoka alkaisi syksyn mittaan jo loppua, Helander sanoo.

Medvastö-Stormossenissa on noin 800 hehtaarin luonnonsuojelualue, jota hallinnoi Metsähallitus. Alueen hoidossa on suurena apuna laiduntava karja.

Laiduntavien nautojen ja lampaiden ansiosta alueen rantaniityt ovat täysin eri näköisiä kuin runsaat 10 vuotta sitten.

Ranta-alueet olivat lähes umpeen kasvaneet. Aluksi rantaruovikko niitettiin ja laiduntavat eläimet ovat hoitaneet loput. Avoimet perinnemaisemat on isoilla alueilla saatu ennallistettua.

− Alueelle luonteenomaiset kasvit ovat palanneet. Linnustoseurannoissa on havaittu, että muuttolintujen määrä on moninkertaistunut. Nyt esimerkiksi kahlaajalinnut pääsevät rannoille, suunnittelija Martina Reinikainen Metsähallituksesta kertoo.

Metsähallituksen luonnonsuojelualueilla Uudellamaalla on kuluneena kesänä laiduntanut lähes 600 eläintä. Toiminta on kymmenessä vuodessa moninkertaistunut.

Toimintaa halutaan lisätä edelleen, ja sitä varten on käynnissä Lumovoimaa-hanke, jolla luonnonsuojelualueiden niittyjen ja hakamaiden hoitoa halutaan laajentaa ja etsiä maatalousyrittäjiä, jotka olisivat kiinnostuneita tuomaan eläimiä suojelualueille.

Maatalousyrittäjien on mahdollista saada toimintaa tukea maatalouden ympäristösopimuksella.

− Ilman yhteiskunnan tukea ei laiduntaminen luonnonsuojelualueilla ole mahdollista. Laidunalueet pitää ensin raivata. Myös aitaukset ja kuljetukset maksavat, Helander toteaa.

Luonnonsuojelualueiden laitumia on Länsi-Uudellamaalla muun muassa Hankoniemellä, Lohjansaaressa, Kirkkonummen ja Espoon monilla luonnonsuojelualueilla sekä Tammisaaren saariston ja Nuuksion kansallispuistoissa.

(1) kommentti

Kommentit (1)

Todella hienoa ja arvokasta työtä!
Marko Puttonen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx