(27) kommenttia

Kehitysvammaisten hoitokoti tyssäsi valitukseen − tiloille olisi akuutti tarve, mutta rakentamaan ei päästä

Rinnekodin palveluasunnot valmistuvat Esperin suunnitteleman kohteen viereen piakkoin.

Kirkkonummen Sepänkannakselle suunniteltu aikuisten kehitysvammaisten hoitokotihanke on jäissä, koska lähellä sijaitsevan kiinteistön omistaja on valittanut rakennusluvasta.

Kehitysvammaisten asunto-ja hoitopalveluja tarjoavan Esperi Care Oy:n hoitokodille saatiin Kirkkonummen kunnalta rakennuslupa 23 asunnon hoitokodille viime keväänä.

Sepänkannaksella Hankaintiellä sijaitsevan rivitalotontin rajanaapureilla ei ole ollut huomauttamista hankkeeseen. Valituksen on tehnyt viereisen tien varrella olevan kiinteistön omistaja.

Esperillä on Veikkolassa kehitysvammaisten hoitokoti, jonka yritys osti yksityisiltä hoitokodin ylläpitäjiltä kaksi vuotta sitten (Viisykkönen 21.12.2016)

Esperi ja viranomaiset ovat todenneet, että nykyisen hoitokodin tilat ovat elinkaarensa päässä, eikä niissä voida toimia enää kuin hetken. Yhtiön mukaan uusien tilojen tarve on akuutti.

Kiinteistölle on vain väliaikainen hoitolaitoslupa ensi elokuuhun saakka. Kotilon tilat eivät enää vastaa nykyisiä laatusuosituksia. Tilat eivät ole muun muassa esteettömät.

Kiinteistöjohtaja Tomi Rosqvist Esperi Care Oy:stä kertoo, että sopivaa tonttia uusille tiloille on etsitty varsinkin nykyisen hoitokodin lähistöltä, mutta sellaista ei ole löytynyt.

Ainut uudelle hoitokodille soveltuva tontti löytyi Etelä-Kirkkonummelta Sepänkannakselta. Tontilla on keskeneräiseksi jäänyt rivitalotyömaa.

Esperi on teettänyt suunnitelmat kahdelle hoitorakennukselle, joissa on asuntoja yhteensä 23.

Kesken jääneessä rivitalokohteessa olisi ollut 10 asuntoa ja mahdollisesti 40 asukasta.

Rinnekotisäätiö rakentaa parhaillaan saman tien varrelle hoitokotia 15:lle kehitysvammaiselle. Hoitokoti on viittä vaille valmis.

Hankkeesta nousi viime vuonna kova some-kohu, kun naapurit tekivät rakennusluvasta valituksen, mutta vetivät nopeasti valituksensa pois.

Rinnekotisäätiö totesi tuolloin, että nimby-ilmiö (not in my backyard) on Suomessakin tuttu, mutta Sepänkannaksella syntynyt vastustus yllätti säätiön. (Viisykkönen 15.6.2017)

Uusimmasta hoitokotihankkeesta tehdyssä valituksessa pidetään hanketta muun muassa pientalovaltaisen asemakaavan vastaisena.

Kunnan vastineessa on todettu, että hoitokoti on kooltaan ja rakennusmassaltaan samanlainen kuin tontille alun perin suunniteltu rivitalokohde.

Lisäksi kunnan rakennusvalvonta on ollut sitä mieltä, että valituksen tehneellä ei ole varsinaisesti valitusoikeutta, koska hän ei rakennuskohteen naapuri.

 − Se on valitettavaa, että tällaisista kohteista tulee valituksia, vaikkakin se kuuluu demokratian pelisääntöihin. Yritämme vielä neuvotella valittajan kanssa ja kertoa hoitokodista ja sen toiminnasta, Rosqvist toteaa.

Esperillä on sopimus hankkeen urakoitsijan kanssa, joka olisi ollut valmis aloittamaan kohteen rakentamiseen jo heti rakennusluvan saamisen jälkeen viime keväänä.

Esperillä on yli 40 hoitokotia vammaisille ympäri Suomea.

Lisätty (29.8.):: Kirkkonummen rakennus -ja ympäristölautakunta antoi tiistai-iltana lausunnon valituksen johdosta. Lautakunta pitää valitusta aiheettomana.

(27) kommenttia

Kommentit (27)

Sivut

Kyllä pistää miettimään miten yhtäkkiä löytyykin henkilöitä jotka ovat hanketta vastaan. Edellis kerralla ei mistään muusta uutisoitu kuin projektin hienoudesta.

Nytkö ollaan herätty siihen että ne palvelut eivät ole aivan siinä naapurissa?
Vieläkin lyhyempi teksti
@Myös pitkä teksti taitaa mennä nyt Katvik ja Sepänkannas sekaisin. Sepänkankaalla ei ole kaadettu metsiä eikä tehty asfalttiteitä paitsi vuonna 2010 kun kyseinen pientaloalue perustettiin. Sepänkannaksella ei myöskään ole kauppaa, vaan matkaa tähän mainitsemaasi kauppaan on 2 km Sepänkannakselta.
Lyhyt teksti
Miksei " mereellisessä " Kantviikissa asunnot myy? Kuntahan mainostaa sitä merta ja niin tekevät myös kiinteistövälittäjat. Jopa kunnanhallitus matkustaa Tanskaan tutustumaan miten rakenetaan merenrannalle. Onko syy se että Kantviikissa ei ole merta lähelläkään yhtään taloa?
Ihmettelen kun kunta laittoi rakennushanke pystyyn sinne Kantviikkiin kun ei siellä ole mitään paitsi pieni ruokapuoti. Täällä keskustassa esim. Överbyn tien varrella on peltoa mutta rakennuslupia ei saa, ihmettelen että miksi? Täällä olisi keskusta ja kaupat lähellä mutta ei.
Kukaan ei reagoinut siihen että Sepänkankaalla kaadettiin metsä ja tehtiin tilalle asvalttitietä. Miksi kukaan ei silloin ollut vastustamassa koko Kantvik hanke? Mielestäni hoitokoti on parempi kun kunnan vuokratalo jos minä saisin päättää naapureista.
Myös pitkä teksti.
Muutama ajatus suurimmista virheistä mitä liittyy kehitysvammaisten asuntojen sijoittamiseen Sepänkannakselle.

Rinnekotisäätiö teki virheen halutessaan rakentaa Sepänkannakselle (halpaa tonttimaata). Tämän vrheen he ovat vamasti itsekin huomanneet koska peruivat päätöksensä rakentaa toisen asuntolan Sepänkannakselle vaikka ”tarve olisi niin kova”.
Henkilökunnan palkkaaminen Kirkkonummen perämetsään on ongelma. Kun pätevää henkilökuntaa ei ole tarpeeksi saatavana, palkattavien vaatimustaso laskee, hoidon laatu laskee. Palvelut ovat kaukana eikä Sepänkannas ole se ihanteellisin asuinpaikka myöskään ihan terveille nuorille, jotka haluavat itsenäistyä. Varmasti myös asukkaiden omaiset tulevat pettymään sijaintiin, jossa ei ole varsinaisesti mitään tekemistä ja heidänkin on hankala Sepänkannakselle kulkea.

Ekan valituksen somekohuun osallistujat tekivät virheen osallistuessaan kohuun, jota media lietsoi. Valittajille toivottiin valtamedioidenkin tekemien juttujen kommenteissa kuolemaa, vammautummista ja jopa että heidän lapsensa vammautuisivat. Eräässä foorumissa valittajien henkilöllisyyksiä selviteltiin kommenteissa ja vaadittiin heitä teuraalle (suora lainaus). Järkyttävää ja oksettavaa kaikki vihapuhe sekä lapsiin kohdistuva uhkailu. Ei ihme, että valitus otettiin pois. Eikä ihme, että kukaan ei uskalla oikeasti keskustella vammaisista ja kysyä niitä kysymksiä, jotka oikeasti mietittyttää, kun ilmapiiri on tämä.

Asun alueella ja asuntola mietityttää. Uskon kuitenkin että 1 kehitysvammaisten talo vielä menee. Ehkä se on jopa parempi kuin alun perin kaavoitettu tavallinen rivari ainakin sen kannalta, että autoliikenne ei varsinaisesti kasva. Ja toisaalta meidän terveiden joukossa on paljon ihmisia, kenen naapurissa ei haluaisi asua/edes tuntea ja näitä olisi ehkä asunut rivarissa.

Toisesta asuntolasta en suoraan sanoen ole niin varma. Miten tällä alueella voisi asua 60 kehitysvammaista? Se tekee alueesta huomattavasti erilaisen kuin on kaavoitettu. Sepänkankaan alueella on 14 kpl asuntoja myynnissä, alehintaan jotkin, eivätkä Sepänrinteentien rakentamisen aloittamista odottavat rivariasunnot mene kaupaksi. Asukkaat ovat pettyneitä alueen kehitykseen ja äänestävät jaloillaan. Samalla Kirkkonummi menettää veronmaksajia, sillä useimmat muuttajat vaihtavat kuntaa.

Kaavoitus on tärkeä asia. Kehitysvammaiset ovat tärkeä asia. Jo alueella asuvat asukkaat ovat tärkeä asia. Tämä olisi pitänyt ihan alun perin kunnan ymmärtää.
Pitkä teksti
Onko sijainnissa otettu huomioon nuorten tarpeet? Helpot kulkuyhteydet, kaupan, kirjaston, uimahallin, keilahallin, elokuvateatterin ym. läheisyys. Pelkkä bussipysäkki ei liene ratkaisu monellekaan asukkaalle
Anonyymi

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx