(27) kommenttia

Kehitysvammaisten hoitokoti tyssäsi valitukseen − tiloille olisi akuutti tarve, mutta rakentamaan ei päästä

Rinnekodin palveluasunnot valmistuvat Esperin suunnitteleman kohteen viereen piakkoin.

Kirkkonummen Sepänkannakselle suunniteltu aikuisten kehitysvammaisten hoitokotihanke on jäissä, koska lähellä sijaitsevan kiinteistön omistaja on valittanut rakennusluvasta.

Kehitysvammaisten asunto-ja hoitopalveluja tarjoavan Esperi Care Oy:n hoitokodille saatiin Kirkkonummen kunnalta rakennuslupa 23 asunnon hoitokodille viime keväänä.

Sepänkannaksella Hankaintiellä sijaitsevan rivitalotontin rajanaapureilla ei ole ollut huomauttamista hankkeeseen. Valituksen on tehnyt viereisen tien varrella olevan kiinteistön omistaja.

Esperillä on Veikkolassa kehitysvammaisten hoitokoti, jonka yritys osti yksityisiltä hoitokodin ylläpitäjiltä kaksi vuotta sitten (Viisykkönen 21.12.2016)

Esperi ja viranomaiset ovat todenneet, että nykyisen hoitokodin tilat ovat elinkaarensa päässä, eikä niissä voida toimia enää kuin hetken. Yhtiön mukaan uusien tilojen tarve on akuutti.

Kiinteistölle on vain väliaikainen hoitolaitoslupa ensi elokuuhun saakka. Kotilon tilat eivät enää vastaa nykyisiä laatusuosituksia. Tilat eivät ole muun muassa esteettömät.

Kiinteistöjohtaja Tomi Rosqvist Esperi Care Oy:stä kertoo, että sopivaa tonttia uusille tiloille on etsitty varsinkin nykyisen hoitokodin lähistöltä, mutta sellaista ei ole löytynyt.

Ainut uudelle hoitokodille soveltuva tontti löytyi Etelä-Kirkkonummelta Sepänkannakselta. Tontilla on keskeneräiseksi jäänyt rivitalotyömaa.

Esperi on teettänyt suunnitelmat kahdelle hoitorakennukselle, joissa on asuntoja yhteensä 23.

Kesken jääneessä rivitalokohteessa olisi ollut 10 asuntoa ja mahdollisesti 40 asukasta.

Rinnekotisäätiö rakentaa parhaillaan saman tien varrelle hoitokotia 15:lle kehitysvammaiselle. Hoitokoti on viittä vaille valmis.

Hankkeesta nousi viime vuonna kova some-kohu, kun naapurit tekivät rakennusluvasta valituksen, mutta vetivät nopeasti valituksensa pois.

Rinnekotisäätiö totesi tuolloin, että nimby-ilmiö (not in my backyard) on Suomessakin tuttu, mutta Sepänkannaksella syntynyt vastustus yllätti säätiön. (Viisykkönen 15.6.2017)

Uusimmasta hoitokotihankkeesta tehdyssä valituksessa pidetään hanketta muun muassa pientalovaltaisen asemakaavan vastaisena.

Kunnan vastineessa on todettu, että hoitokoti on kooltaan ja rakennusmassaltaan samanlainen kuin tontille alun perin suunniteltu rivitalokohde.

Lisäksi kunnan rakennusvalvonta on ollut sitä mieltä, että valituksen tehneellä ei ole varsinaisesti valitusoikeutta, koska hän ei rakennuskohteen naapuri.

 − Se on valitettavaa, että tällaisista kohteista tulee valituksia, vaikkakin se kuuluu demokratian pelisääntöihin. Yritämme vielä neuvotella valittajan kanssa ja kertoa hoitokodista ja sen toiminnasta, Rosqvist toteaa.

Esperillä on sopimus hankkeen urakoitsijan kanssa, joka olisi ollut valmis aloittamaan kohteen rakentamiseen jo heti rakennusluvan saamisen jälkeen viime keväänä.

Esperillä on yli 40 hoitokotia vammaisille ympäri Suomea.

Lisätty (29.8.):: Kirkkonummen rakennus -ja ympäristölautakunta antoi tiistai-iltana lausunnon valituksen johdosta. Lautakunta pitää valitusta aiheettomana.

(27) kommenttia
Kommentit (27)

Kommentit (27)

Kyllä pistää miettimään miten yhtäkkiä löytyykin henkilöitä jotka ovat hanketta vastaan. Edellis kerralla ei mistään muusta uutisoitu kuin projektin hienoudesta.

Nytkö ollaan herätty siihen että ne palvelut eivät ole aivan siinä naapurissa?
Vieläkin lyhyempi teksti
@Myös pitkä teksti taitaa mennä nyt Katvik ja Sepänkannas sekaisin. Sepänkankaalla ei ole kaadettu metsiä eikä tehty asfalttiteitä paitsi vuonna 2010 kun kyseinen pientaloalue perustettiin. Sepänkannaksella ei myöskään ole kauppaa, vaan matkaa tähän mainitsemaasi kauppaan on 2 km Sepänkannakselta.
Lyhyt teksti
Miksei " mereellisessä " Kantviikissa asunnot myy? Kuntahan mainostaa sitä merta ja niin tekevät myös kiinteistövälittäjat. Jopa kunnanhallitus matkustaa Tanskaan tutustumaan miten rakenetaan merenrannalle. Onko syy se että Kantviikissa ei ole merta lähelläkään yhtään taloa?
Ihmettelen kun kunta laittoi rakennushanke pystyyn sinne Kantviikkiin kun ei siellä ole mitään paitsi pieni ruokapuoti. Täällä keskustassa esim. Överbyn tien varrella on peltoa mutta rakennuslupia ei saa, ihmettelen että miksi? Täällä olisi keskusta ja kaupat lähellä mutta ei.
Kukaan ei reagoinut siihen että Sepänkankaalla kaadettiin metsä ja tehtiin tilalle asvalttitietä. Miksi kukaan ei silloin ollut vastustamassa koko Kantvik hanke? Mielestäni hoitokoti on parempi kun kunnan vuokratalo jos minä saisin päättää naapureista.
Myös pitkä teksti.
Muutama ajatus suurimmista virheistä mitä liittyy kehitysvammaisten asuntojen sijoittamiseen Sepänkannakselle.

Rinnekotisäätiö teki virheen halutessaan rakentaa Sepänkannakselle (halpaa tonttimaata). Tämän vrheen he ovat vamasti itsekin huomanneet koska peruivat päätöksensä rakentaa toisen asuntolan Sepänkannakselle vaikka ”tarve olisi niin kova”.
Henkilökunnan palkkaaminen Kirkkonummen perämetsään on ongelma. Kun pätevää henkilökuntaa ei ole tarpeeksi saatavana, palkattavien vaatimustaso laskee, hoidon laatu laskee. Palvelut ovat kaukana eikä Sepänkannas ole se ihanteellisin asuinpaikka myöskään ihan terveille nuorille, jotka haluavat itsenäistyä. Varmasti myös asukkaiden omaiset tulevat pettymään sijaintiin, jossa ei ole varsinaisesti mitään tekemistä ja heidänkin on hankala Sepänkannakselle kulkea.

Ekan valituksen somekohuun osallistujat tekivät virheen osallistuessaan kohuun, jota media lietsoi. Valittajille toivottiin valtamedioidenkin tekemien juttujen kommenteissa kuolemaa, vammautummista ja jopa että heidän lapsensa vammautuisivat. Eräässä foorumissa valittajien henkilöllisyyksiä selviteltiin kommenteissa ja vaadittiin heitä teuraalle (suora lainaus). Järkyttävää ja oksettavaa kaikki vihapuhe sekä lapsiin kohdistuva uhkailu. Ei ihme, että valitus otettiin pois. Eikä ihme, että kukaan ei uskalla oikeasti keskustella vammaisista ja kysyä niitä kysymksiä, jotka oikeasti mietittyttää, kun ilmapiiri on tämä.

Asun alueella ja asuntola mietityttää. Uskon kuitenkin että 1 kehitysvammaisten talo vielä menee. Ehkä se on jopa parempi kuin alun perin kaavoitettu tavallinen rivari ainakin sen kannalta, että autoliikenne ei varsinaisesti kasva. Ja toisaalta meidän terveiden joukossa on paljon ihmisia, kenen naapurissa ei haluaisi asua/edes tuntea ja näitä olisi ehkä asunut rivarissa.

Toisesta asuntolasta en suoraan sanoen ole niin varma. Miten tällä alueella voisi asua 60 kehitysvammaista? Se tekee alueesta huomattavasti erilaisen kuin on kaavoitettu. Sepänkankaan alueella on 14 kpl asuntoja myynnissä, alehintaan jotkin, eivätkä Sepänrinteentien rakentamisen aloittamista odottavat rivariasunnot mene kaupaksi. Asukkaat ovat pettyneitä alueen kehitykseen ja äänestävät jaloillaan. Samalla Kirkkonummi menettää veronmaksajia, sillä useimmat muuttajat vaihtavat kuntaa.

Kaavoitus on tärkeä asia. Kehitysvammaiset ovat tärkeä asia. Jo alueella asuvat asukkaat ovat tärkeä asia. Tämä olisi pitänyt ihan alun perin kunnan ymmärtää.
Pitkä teksti
Onko sijainnissa otettu huomioon nuorten tarpeet? Helpot kulkuyhteydet, kaupan, kirjaston, uimahallin, keilahallin, elokuvateatterin ym. läheisyys. Pelkkä bussipysäkki ei liene ratkaisu monellekaan asukkaalle
Anonyymi
Kun kunta lähtee myymään tällaisen alueen tontteja pitäisi avoimesti ja rehellisesti olla esillä mitä ja mihin alueelle on tulossa. Kuntahan sen määrää, myy tontit ja myöntää rakennusoikeudet.
pop up rakentamiselle ei
Ja taas me maksetaan veroina tällaisen turhan valituksen kustannukset. Voisi valittajat maksaa itse kaikki kustannukset
Pöyristynyt
On tämä vähän kummallista. En ole ostanut omaa asuntoani sillä periaatteella, että jos naaapuriin muuttaa kehitysvammaisen niin arvo laskee. Asunto on kotini. Samoin kehitysvammaisille on oikeus kotiin. Tällaiset valitukset pitää jättää omaan arvoonsa...
Tero Strand
Allekirjoittaneelle, pidä vaan linjasi, aiempi valittajaporukka säikähti liian nopeasti somevihaa. Meillä myynnissä alueelta unelmakotimme, useampi ostajaehdokas Espoosta ja Helsingistä säikähtänyt näitä laitosrakennushankkeita. Meillä ainakin on konkretisoitunut se tosi seikka, että vaikutusta on noilla laitoshankkeilla asuntojen myyntiaikoihin ja hintoihin. P.s. Nyt on alennusmyynnit tällä alueella, aika rajuja hinnanlaskuja. Meillä nyt tullut jo takkiin 40 000 ja ehkä enemmänkin. Näistä asioista vaan ei voi puhua ääneen, heti saa vammaisten vastustajaleiman, vaikka kyse pääasiassa kaupungin hölmöistä kaavoitusratkaisuista ja kovasta bisneksestä jonka rinnekodit yms säätiöt osaavat! Me jätämme Kirkkonummen nyt, mieluummin vaikka Jäkeen!
Sumppi Suvaitsevainen
Eihän Harinen voi olla väärässä, vai voiko?
Anonyymi
Mielenkiintoisia väitteitä tässäkin artikkelissa, joka on muuten tehty ennen kuin valitus on käsitelty. Jokainen päätelkööt siitä mitä sidosryhmiä on ja millaista veljeilyä Kirkkonummella jatketaan. Artikkelihan on tehty täysin PR:ää varten, koska edellinenkin toimi hyvin (jonka kaavaa en siis itse vastustanut - yksittäinen poikkeama on eri asia kuin jatkuvat poikkeamat). Itsehän en ole vielä saanut edes ilmoitusta että valitus on käsitelty, jännä että muut sidosryhmät ovat jo ehtineet saada PR-toimistotkin palkattua.

Valitukseni perustui kaavan (osa- ja yleiskaavan) rikkomiseen ja josta MRL §43 antaa nimenomaisena esimerkkinä tällaisen kunnan toiminnan ja kenelle valitusoikeus kuuluu. Jännä ettei Harinen ole edes viitsinyt lukea pykäliä ennen kuin lähtee kommentoimaan. Mutta ei se toisaalta yllätä Kirkkonummella.

Väitökset itse artikkelissa ovat mielenkiintoisia, mm. "Yritämme vielä neuvotella valittajan kanssa ja kertoa hoitokodista ja sen toiminnasta,". Voin näin kertoa ettei tämä ole totta, ainoa yhteydenotto on eräältä jenkeissä toimivalta (vältelläänkö näppärästi suomalaista verotusta?) rakennettavan kiinteistön edustajalta ja viesti oli muotoa "peru se, ei se mene läpi". Mitään muuta ei olla kiinnostuttu kertomaan.

Toivoisin myös ViisYkköseltä hieman lähdekritiikkiä kun tunnetusti ollaan kunnassa jonka vierellä Kittiläkin vaikuttaa rehelliseltä. Tämänkin artikkelin oikea motiivi on kuitenkin raha, Esperi Care (jolle ilmeisesti oikeudet on sittemmin myyty) tekee tätä valtavana liiketoimintana, viime vuonna liikevaihtoa oli 76M€.
Allekirjoittanut
Onhan tuo Sepänkannas jo nykyään aikas täyteen ahdettu, mutta jos väki haluaa asua ikäänkuin yhdessä pihapiirissä niin mikäs siinä....
Anonyymi
Hmm...rakennusluvista saa kyllä valittaa muutkin rajanaapurit. Eikö kunnalla ole tietoa tästä?

"Maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n mukaan valitusoikeus rakennuslupapäätöksestä on muun muassa
seuraavilla:
• viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
• sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen
päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
• sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa."

Räpylä
Hyviä pointteja viimeisimmässä kommentissa. Itse ihmettelen, että miten ne nuoret aikuiset kehitysvammaiset viihtyvät Sepänkankaalla, mikä ainakin vaikuttaa aika syrjässä olevalta paikalla ja on kyllä melkein 100% perheiden, joissa paljon ja pieniä lapsia, kansoittamaa aluetta. Eikö nyt olisi löytynyt ihan keskustasta tiloja tai tonttia, olisi lähellä palveluita ja aktiviteetteja?
Pikku Myy
Rakenus ja ympäristölautakunta (RYL) on käsitellyt valitusasiaa eilisessä kokouksessaan. (Kuten Ari Harinen jo aikasemminkin kommentoi) Toimittaja, Paavo Rantalainen, on oletettavasti lukenut julkista esityslistaa ja sen pohjalta lähenyt varmaankin juttuansa tekmään. (Paavo kyllä lukee ihan kiitettävällä tahdilla kunnan esityslistoja läpi.)


RYL 28.8.2018 §117 Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle 18-9-LAU, 18-9-POI
http://kirkkonummi.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Rakennus_ja_ympaumlristoumllautakunta/Kokous_2882018/Lausunto_Helsingin_hallintooikeudelle_18(13538)
Jerri Kämpe-Hellenius
Nyt jäitä hattuun. Me emme tiedä, kuinka hyvät perustelut valittajalla on. Tämä ei koske välttämättä vammaisia ihmisinä. Media ja some yrittää pitkälti lietsoa klikkien toivossa keskustelua, jopa vihaa ihmisten keskuuteen.

Tämä valitus on esim. ollut tiedossa jo keväällä eikä asiasta ole ollut julkisissa asiakirjoissa, mutta miten nyt tästä vasta puhutaan? Mietitäänpä, olisikohan Esipiri care ottanut yhteyttä lehtiin ajaakseen omaa agendaansa. Haluatteko olla mukana tässä?

Toinen asia, alun perin lupaa ko. tontille haki Rinnekoti, joka rakentaa nyt naapurustoon vammaisten palveluasuntoa. Nyt tontile onkin rakentajan Espiri Care. Miksi Rinnekoti ei rakennakaan tälle tontille? Sopii miettiä.

Sitä vaan, että miettikää ennen kuin lähdette somevouhotuksiin yms. mukaan ja tekemään johtopäätöksiä. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia.
Karavaani kulkee ja koirat haukkuu
Nyt ei ole varmaan kyse mistään kehitysvammaisiin liittyvästä valituksesta vaan yleisesti ottaen kaikilla on oikeus mielipiteeseen ja valitusoikeus on kaikilla mikäli kiinteistönomistaja kokee tämän kohteen osalta valittamisen aihetta on hänellä oikeus valittamiseen ei pidä vetää kehitysvammaisia tähän kyse ei varmaankaan ole siitä.
tuulia
Ahne pelkää että oman tontin arvo laskee. Ei ne asukkaat mitenkään kenenkään elämää häiritse, eivätkä heilu puukkojen kanssa. Turhaan ihmiset valittavat ennakkoluulo ja ahneus on vallalla. Joskus voi vammasissa olla sellaisia jotka puhuvat normaalia kovempaa, eivät ymmärrä huutavansa. Tämäkin tapahtuu ilman kaiutinta joten ei se ääni pitkälle kuulu. Toki ulkoinen olemus on usein erillainen mutta ei se pitäs pelottaa.
Tapa valittajat on tietysti asia erikseen, valittajan oman arvon tunne nousee kun saavat edes vähän kapuloita rattaisiin. No eräänlainen sairaus sekin mutta näillä mennään.
Mökin muori
MInusta tuossa on oikein hyvä paikka ko. hoitokodille, saataisi nuo rauniot myös vihdoin pois. Valittajia on aina, mutta hyvä, että tässä tapauksessa vaikuttaisi järki voittavan.
Asukas Kane
Olen ollut joitakin vuosia kehitysvammaisten parissa töissä hoitajana. Mielestäni meillä muilla on paljon opittavaa kehitysvammaisilta. He ovat monessa asiassa paljon onnellisimpia kuin me ja he osaavat nauttia sellaisistakin asioista, jotka ovat monilla muilla jo unohdettuja tai vähäpätöisiä juttuja. Kehitysvammaiset ovat usein vähään tyytyväisiä ja ovat aidosti tunteilla asioissa mukana. Toivoisin tähän asumisen asiaan löytyvän sopuratkaisun.
Ritva Lindqvist
luuleko ihmiset ettt tyttrellni on joku tartuva tauti. kyll ihminen on yksinkertaonen. nailla kehityvammaisilla on enaaman allia paasda
emmin aiti
Minkä ihmeen takia jonkun pitäisi muuttaa pois tontiltaan jollei halua tätä uutta rakennuskohdetta lähelleen????
Kyllä meillä jokaisella ON OIKEUS VALITA.

Ja mitä tule kunnan sanomisiin rakentamisen kanssa että:

Uusimmasta hoitokotihankkeesta tehdyssä valituksessa pidetään hanketta muun muassa pientalovaltaisen asemakaavan vastaisena.

Kunnan vastineessa on todettu, että hoitokoti on kooltaan ja rakennusmassaltaan samanlainen kuin tontille alun perin suunniteltu rivitalokohde.

KUKA USKOO KUNNAN SANAAN ENÄÄN YHTÄÄN MISSÄÄN????

Laki kun on sama KAIKILLE! Vanmman kanssa tai ilman.
Ei pidä riehua!
Rakennus-ja ympäristölautakunta esitti lausunnossaan Helsingin hallinto-oikeudelle tänään yksimielisesti että valitus tulee aiheettomana hylätä , koska valittajalla ei ole edes valitusoikeutta. Joten tämä tyssäys alkaa olla jo loppusuoralla.
Ari Harinen kunnanhallituksen edustajan RYL
Kenet hän sitten haluaa naapurikseen? Turvapaikanhakijoiden vastaanottokodin vai juoppojen tukiasuntola?
Omanapa
Käsittämätöntä nimbyilyä! Se betonielementtiraunioko on miellyttävämpi naapuri kuin kehitysvammaisten hoitokoti.

Saas nähdä ylittääkö taas valtakunnallisen uutiskynnyksen.
Sepänkannaksen tähystäjä
voi jeesus miten pikkumaisia voi jotkut ihmiset olla ..
ihmetten
Niistä ei paljokaan kannata välittää. Narisee ja valittaa kaikesta. Miksi ostaa tommoisen pikku tontin , muuttaisi metän keskelle niin saisi olla rauhassa.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx