(30) kommenttia

Kehitysvammaisten asunnot viivästyivät valituksen takia − hoivakodille etsitään muualta sopivaa paikkaa

Arkistokuva: Sepänkannakselle on valmistunut jo yksi kehitysvammaisten hoivakoti. Naapuritontille on kaavailtu toista.

Kirkkonummen Sepänkannaksessa kaavailtu aikuisten kehitysvammaisten hoivakoti on viivästynyt valituksen takia lähes vuoden ja uudelle kodille mietitään muuta sijaintipaikkaa.

Erilaisia hoiva -ja asumispalveluja tarjoava Esperi Care olisi halunnut rakentaa asuntoja 23 kehitysvammaiselle Sepänkannaksessa.

Uusi hoivakoti olisi rakennettu Rinnekotisäätiön vastaavanlaisen hoitokodin naapuritontille Hankaintielle. Tontilla on keskeneräiseksi jäänyt rivitalotyömaa.

Kirkkonummen kunta myönsi luvan hoivakodille noin vuosi sitten. Lähinaapureilla ei ollut huomauttamista hankkeesta, mutta kunnan päätöksestä valitti kauempana noin 75 metrin päässä asuva henkilö.

Valittajan mielestä rivitalotontille suunnitellulle hoivakodille ei saisi antaa lupaa asemakaavan poikkeamispäätöksellä, vaan asia pitäisi hoitaa asemakaavan muutoksella.

> Kehitysvammaisten hoitokoti tyssäsi valitukseen − tiloille olisi akuutti tarve, mutta rakentamaan ei päästä (Viisykkönen 28.8.2018)

Hallinto-oikeus on hiljakkoin ottanut kantaa valitukseen ja päättänyt olla tutkimatta sitä.

Oikeuden mielestä valittajalla ei ole naapurin valitusoikeutta kunnan päätökseen, koska hän ei asu välittömässä läheisyydessä.

Esperi Caren kiinteistöjohtaja Tomi Rosqvist sanoo, että mitä todennäköisimmin hoivakotia rakennettaisiin jo, jos asiasta ei olisi valitettu ja hanke viivästynyt.

Hoivakodille on mietitty Rosqvistin mukaan kunnan kanssa myös korvaavia sijaintipaikkoja.

− Tarve ei ole muuttunut. Yhtiöllä on Veikkolassa kehitysvammaisten hoitokoti, jonka tiloja ei voi enää pitkään käyttää, vaan on löydettävä joku korvaava ratkaisu, Rosqvist painottaa.

Sepänkannaksessa Rinnekotisäätiön hoitokoti valmistui viime vuoden lopulla naapuritontille, ja asukkaat ovat muuttaneet uusiin koteihinsa.

Tästäkin hankkeesta osa lähistön asukkaista valitti toissa vuonna, mutta vetivät kovan kohun saatteleman valituksensa pois.

> Vastalauseiden myrsky: Vammaisten asuntolahanke voi edetä Sepänkannaksessa – valitus vedettiin oikeudesta pois (Viisykkönen 15.6.2017)

(30) kommenttia

Kommentit (30)

Sivut

sundsbergiin se olisi rauhallinen paikka eikä niin paljon asutusta ympärillä sekä lähellä palvelut kirkkonummelle lyhyt matka ja espooseen myös itse asun täällä ja hyvin mahtuisi
tervetuloa
Sepänkankaan kehitysvammaisten hoitokotihanke kyllä runnottiin rumasti läpi kunnan toimesta ja nykyisten asukkaiden kustannuksella. Käytettiin hyväksi somekohua ja ei käynnistetty mitään keskustelua hankkeesta etukäteen. Tonttien ostajilla ja talojen rakentajilla olisi tullut olla tämä tieto etukäteen. Kirkkonummen kunta ynnä sen päättävät elimet ja lautakunnat ovat kovimman luokan suhmuroijia tässä yhtälössä. On petetty olo. Jos olisi helpompi muuttaa pois, veisin veroeurot vaikka Vantaalle. Nyt muutto lasten koulujen ja harrastuksen takia vaatii extraefforttia, mutta varmasti 10 vuoden päästä se onnistuu sitten helpommin. Ei jää pölkkypäiden päättäjien kylää ikävä.
Erikeepperi
Oma veljeni asuu vastaavan tyyppisessä hoivakodissa (toisella paikkakunnalla) ja myös siellä alueen asukkaiden kanssa on käyty vastaavaa keskustelua. Siellä mm. nousi esiin, että koululaiset kulkevat hoivakodin pihan reunaa myötäilevää kävelytietä aamuisin ja iltapäivisin kouluun, ja vanhemmat pohtivat aiheutuuko siitä mahdollisesti jotain riskejä. Myös samat ulkoilupaikat ovat hoivakodin asukkaiden sekä lasten aktiivisessa käytössä. No, totta sanoakseni ongelmia on ollut, puolin ja toisin. Esim:
-ääniherkkä hoivakodin asukas onnistui läppäämään 12 vuotiasta poikaa olkapäähän, kun hän soitti pyöräkelloa ohittaakseen
-noin 10 vuotiaat lapset heittelivät asukkaita lumipalloilla heidän ollessaan ulkoilemassa, josta aiheutui hässäkkä pihalla
-mielensä sisään menosta pahoittanut hoivakodin asukas heitti pihaharjan päin ohi kulkenutta pariskuntaa
-huutelua ohikulkijoille hoivakodin pihalta
-huutelua hoivakodin asukkaille aidan takaa jne.

Tiedän kokemuksesta, että asukkaat voivat olla myös aggressiivisia, mutta harvemmin onneksi vaarallisia. Oma veljeni on 35 vuotias ja kookas, joka saattaa laittaa ranttaliksi jos ei saa tahtoaan läpi. Näissä tilanteissa valitettavasti on henkilökunta lievästi loukannut itseään ajoittain.

On selvä, että hoivakoteja tarvitaan kipeästi, mutta paikka tulee aina harkita tarkkaan ja siten, että alueella jo asuvien asukkaiden suuntaan ei harjoiteta sanelupolitiikkaa kunnan taholta. Se aiheuttaa vain jo valmiiksi negatiivisen asenteen.
Kaksi puolta
@Hyvä paikka taitaa olla tontin omistaja äänessä...
Raha puhuu
Tällä kertaa olisin sitä mieltä, että hanke tulisi toteuttaa tälle tontille

Esperille taitaa olla tekosyy vetäytyä hankkeesta
Hyvä paikka

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx