(3) kommenttia

Kehitysvammaisille avattiin toimintakeskus − palvelu tuli lähemmäksi, asiakkaiden ei tarvitse matkustaa kaupunkiin

Rinnekodin toimintakeskukselle löytyi pitkähkön etsiskelyn jälkeen tilat Heikkilästä läheltä keskustaa. (kuva: Rinnekoti)

Rinnekoti-säätiö on avannut uuden toimintakeskuksen Kirkkonummelle. Vastaavia palveluja on säätiöllä pääkaupunkiseudulla, muttei ennen Kirkkonummella.

Toimintakeskus aloitti tammikuun alussa Heikkilässä kerrostalon alakerrassa entisissä päiväkodin tiloissa.

Rinnekoti on suunnitellut keskuksen perustamista Kirkkonummelle jo jonkin aikaa. Sopivien tilojen löytyminen kesti vuodenpäivät.

Toimintakeskus Heikkilässä järjestetään päiväaikaista toimintaa kehitysvammaisille ja autismikirjon henkilöille.

Toiminta täydentää Rinnekodin mukaan Kirkkonummella kunnan omia palveluja.

Toiminta on erilaislaista ja eri asiakasryhmille kuin esimerkiksi kunnan ylläpitämässä kehitysvammaisten työkeskuksessa.

Rinnekodin palvelualuejohtaja Satu Granberg kertoo, että monet kirkkonummelaiset päivätoiminta-asiakkaat ovat joutuneet käymään pääkaupunkiseudulla, jolloin automatkat ovat aika pitkät.

Heikkilän toimintakeskuksessa on noin 20 paikkaa, mutta paikkaluku voi vaihdella huomattavastikin riippuen millaisia asiakkaita ja mitä tarpeita heillä on.

Henkilökunnankin määrä riippuu täysin asiakkaiden tarpeista ja siitä millaista toimintaa ja apua heille tarjotaan.

− Toimintakeskuksessa on käytössä viikko-ohjelma. Toimintojen sisällöt vaihtelevat kuitenkin päivittäin sen mukaan, mitkä ovat asiakkaan tavoitteet ja omat toiveet. Asiakas tekee itse valintoja päivittäin, Heikkilän palveluyksikön johtaja Sini Lindell kertoo.

Toimintakeskuksen tavoitteena on muodostaa sellainen yhteisö, jonne kaikkien on mukava tulla ja olla, ja josta jokaiselle löytyy ystäviä.

− Toimiva yhteisö myös tukee jokaista elämässä eteenpäin, Lindell toteaa.

− Jokaisella asiakkaalla on oma tapansa kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa. Jokainen heistä myös kohdataan yksilöllisesti juuri hänen omalla kommunikaatio- ja vuorovaikutustavallaan. Heikkilässä henkilöstön osaaminen on puhetta tukeviin ja korvaaviin menetelmiin hyvä, Granberg kertoo.

Toimintakeskuksen tilat on suunniteltu vastaamaan erityisen vaativan tuen asiakkaita, ja sisutuksessa on huomioitu erityisesti aistipoikkeamien tuomat erityiset tarpeet.

Rinnekoti-säätiö on yksityinen toimija, jonka palveluita pääsääntöisesti kunnat ostavat.

Rinnekoti avasi viime vuoden lopulla uuden asumisyksikön Sepänkannakselle.

(3) kommenttia

Kommentit (3)

Hienoa. Tärkeää toimintaa.
Anonyymi
Hyvä uutinen, pidetään kehitysvammaisten puolta he kun eivät osaa sitä itse tehdä.
Tomppa
Peukutan!
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx