(0) kommenttia

Kartanoteatteri kokosi taas voimansa − "Harvoin ammattiteattereissa näin isoja näytelmiä tehdään"

Kesän näytelmässä nuoret kokoontuvat medialeirille. Järvimaisema tulee Kartanoteatterin näytelmässä kaupan päälle.

Veikkolan kesäteatterilaiset ovat jälleen vauhdissa, ja uusi kantaesitys valmistuu isolla joukolla Haapajärven rantamaisemissa. Luvassa on 13 musiikkipitoista esitystä.

Kesän näytelmä "Leiri pilven reunalla" on jälleen hyvin pitkälle paikallisin voimin ja kyvyin tuotettu.

Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjaa veikkolalainen ammattiohjaaja Seppo Honkonen, joka on kiertänyt Suomen teattereita, viimeksi Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Honkosen näytelmässä peilataan vanhoja asioita nykyaikaan, kurkataan tulevaisuuteenkin ja ollaan perimmäisten, hyvin rankkojenkin asioiden äärellä.

Peruskysymyksenä heitetään ilmoille ei enempää eikä vähempää kuin, että voiko maailma pelastua.

Näytelmän raamina on nuorten medialeiri. Siksi kesäisellä näyttämöllä on paljon nuoria.

Suomi 100 -teemaakin sivutaan. Nuorille leiriläisille valkenee muun muassa kovaa faktaa historiasta. Onko Suomessa ollut sisällissota, vankileirejä, nälänhätää?

Näytelmässä liikutaan historiasta nykypäivään ja tämän hetken haasteisiin. Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos nousevat teemaksi.

− Jotenkin tuntuu, että pari vuotta sitten oli enemmän toivoa. Ennen Trumpia, joka sanoi ilmastosopimuksen irti, Honkonen huokailee.

Siis iso kysymys on, onko meillä toivoa. Sen näytelmä kertoo loppua kohden, jääköön se katsojan ratkaistavaksi.

− Sen verran voi paljastaa. Uskoa löytyy, että jokainen meistä voi omalta osaltaan ryhtyä maailmaa parantamaan. Ja on tämä näytelmä hauskakin, muistuttaa ohjaaja.

Veikkolan kesänäytelmä on tuotantona varsin mittava. Näyttämöllä on 23 esiintyjää. Ikähaitarikin on aika harvinainen. Nuorin esiintyjä on 4-vuotias ja vanhin 68.

Ammattiteatterissa tehdään nykyisin Honkosen mukaan aika harvoin näin isoja näytelmiä.

Taustavoimiakin tarvitaan. Kartanoteatterin esityksissä on mukana kaiken kaikkiaan 40-50 henkilöä.

Oman kepeytensä näytelmään tuo musiikki. Kartanoteatterin vakiojoukkoon kuuluva Tuija Rantalainen on tehnyt näytelmään kymmenkunta laulua.

− Kappaleet ovat uusia, mutta kyllä historiaosuudesta voi napata tuttujakin säveliä, kuten Oskar Merikantoa, Rantalainen lupaa.

Veikkolan Kartanoteatteri on Rantalaisen mukaan ollut aina laulava teatteri, ja porukkaa on hovibiisintekijän mukaan helppo laulattaa.

Veikkolan Kartanotettarein kesän näytelmän ennakkonäytös on 15.6. ja ensi-ilta 16.6.

Esityksiä on heinäkuun 5. päivään saakka Navalan puistossa. Esitykset alkavat kello 19, ja niiden kesto on vajaat kaksi tuntia tauon kanssa. Puffetti on katettu latoon.

> Lisätietoa esityksistä löytyy teatterin nettisivuilta täältä

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä