(0) kommenttia

K-nummi harkitsee 15 pakolaista vuonna 2015

Kirkkonummi suunnittelee ottavansa vastaan 15 pakolaista runsaan vuoden kuluttua. Pakolaisasiaa on pyöritelty noin puolitoista vuotta. Kysymys on kiintiöpakolaisista ja turvapaikan hakijoista, joiden sijoittamisista eri puolille Suomea valtio haluaa tehdä sopimuksia kuntien kanssa.

Kirkkonummella on ollut pakolaissopimus jo vuodesta 1993 lähtien. Sopimuksen mukaan kunta vastaanottaa 15 pakolaista vuosittain. Sopimusta ei ole täysin noudatettu, viimeksi pakolaisryhmä on saapunut Kirkkonummelle vuonna 2006.

Tällä hetkellä kunnassa asuu vajaat 100 niin sanottuja kotouttamislain alaista henkilöä, heistä 49:llä on pakolaisstatus. Ulkomaalaiset jotka ovat saaneet pysyvän luvan olla Suomessa, saavat muuttaa vapaasti mihin haluavat.

Kirkkonummen perusturvalautakunta käsittelee keskiviikkona pakolaisasiaa. Perusturvajohtaja Liisa Ståhle ehdottaa, että valtion kanssa (ELY-keskus) tehtäisiin uusi pakolaissopimus. Kirkkonummi sitoutuisi ottamaan 15 pakolaista joka toinen vuosi. Ensi vuosi olisi välivuosi, ja pakolaisia otettaisiin vuonna 2015.

Kirkkonummen kunnanhallitus päätti jo viime keväänä uudesta pakolaissopimuksesta, mutta sopimus ei kelvannut ELY-keskukselle. Kirkkonummi olisi tehnyt sopimuksen 15 pakolaisen vastaanottamisesta, mutta katsoi, että kyseiset pakolaiset ovat kuntaan itse muuttaneita pakolaistaustaisia henkilöitä.

Tämä ei kelvannut ELY-keskukselle, joka maksaa pakolaisista kunnalle korvaukset. ELY-keskuksen mukaan korvausten ehtona on, että pakolaisten on oltava lain määrittelemiä pakolaisia tai turvapaikanhakijoita.

Valtio maksaa yhdestä pakolaisesta 2.300 euron korvauksen vuodessa. Alle seitsemänvuotiaasta korvaus on 6.845 euroa. Korvausaika on pääsääntöisesti kolme vuotta.

(25.11.) Pääkirjoitus: Pakolaisia yt-neuvottelujen keskelle

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä