(3) kommenttia

K-nummi epää virolaisilta toimeentulotukea

Toimittaja: 

Kirkkonummi kiristää ulkomaalaistaustaisten henkilöiden toimeentulotuen ehtoja. Käytännössä tuki loppuu kymmeniltä virolaisilta.

Kirkkonummen perusturvalautakunta päätti torstaina ulkomaalaistaustaisten henkilöiden toimeentulotukeen tehtävistä muutoksista ensi kuun alusta lähtien. Sosiaalipuolen viranhaltijat ovat sopineet, että kaikissa Helsingin seudun kunnissa tehdään samanlaiset päätökset eli tuen ehdot yhtenäistetään.

Muutokset vaikuttavat lähinnä virolaisten toimeentulotukiin. Kirkkonummella asuu kunnan sosiaalitoimen mukaan noin 50 virolaista, joilta toimeentulotuki poistetaan. Helsingin seudulla tukipäätös koskee jopa muutamaa tuhatta virolaista.

Esimerkiksi Helsingissä virolaiset ovat suurin ulkomaalaisryhmä, joka saa toimeentulotukea. Helsingin sosiaalivirastoa onkin kutsuttu monesti Viron sosiaalitoimistoksi.

Ilmiö johtuu siitä, että virolaiset saavat EU-kansalaisina muuttaa vapaasti Suomeen. Suomeen muutto houkuttelee monia virolaisia työttömiäkin, koska Suomen sosiaaliturva on moninkertainen Viroon verrattuna.

Kirkkonummi laskee säästävänsä tukimuutoksilla vuositasolla 150 000 – 200 000 euroa.

Kirkkonummen perusturvalautakunnan päätös on lyhykäisyydessään:  1.7.2014 alkaen toimeentulotukea ei myönnetä henkilöille, jotka ovat oleskelleet alle viisi vuotta maassa ja jotka eivät pysty itse elättämään itseään.

Samalla lautakunta päätti, että henkilöt jotka saavat tukea nyt ja joilta se evätään, saavat vielä syyskuun loppuun entisen tukensa.

Tehdyllä linjauksella ei ole vaikutusta pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden tukiin. Sellaisella henkilöllä, joka saa tulla EU:n ulkopuolelta Suomeen, on oltava joko työpaikka tai sitten hän saa esimerkiksi turvapaikanhakijana oleskeluluvan, jolloin valtio ja kunnat turvaavat toimeentulon.

EU:n alueelta muuttaa käytännössä vain Virosta sellaisia ihmisiä, joilla ei ole työtä ja jotka turvautuvat Suomen sosiaaliturvaan. 

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Entä missä viipyy rikostutkinnan tulos? Perusturvajohtohan ei saanut tili- ja vastuuvapautta, koska olivat laiminlyäneet valvontavelvollisuutensa sosiaalityöntekijän päästessä kavaltamaan vuosikausia kunnan rahoja. Saadaanko ne rahat takaisin? Toimiiko valvonta nyt?
Touho
Miksi tähän on joskus edes ryhdytty, eli maksamaan ulkomaalaisiile tukea? Onko meillä joskus muka mennyt niin hyvin, että on päätetty elätettää naapurimaidenkin asukkaat?
Anonyymi
Jos tuo 200 000 jaetaan 50:n henkilön kesken, se tekee 4000e/v eli n.333e/kk/hlö. Ei sillä summalla kukaan elä, joten kokonaissäästö on kelan tuet mukaan lukien ainakin kolminkertaiset. Jos silti lasketaan ilman kelan etuuksia Helsingin seudun säästö 3000 henkilön mukaan, tekee se pelkästään toimeentulotukien maksuissa säästöä 12 000 000e/v. Kokonaissäästö voidaan suomelle laskea kertomalla tuo summa noin kolmella, joka sekin on alakanttiin. Silti se tekee niin paljon kuin 36 miljoonaa euroa vuodessa. Mitä kaikkea sillä rahalla voisi tehdä vaikkapa oman maan vanhusten hyväksi tai nuorten työllistämiseksi?
Järkevä päätös kerrankin

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä