(2) kommenttia

K-nummen vanhin päiväkoti: Älkää ottako esikoulua pois

Päiväkodinjohtaja Annika Erikssonilla on pelihetki Fridan (vas.), Oskarin ja Benjaminin kanssa.

Jorvaksessa 50 vuoden ikään ehtinyt Kirkkonummen vanhin päiväkoti kokee toimintansa uhatuksi, kun kunta suunnittelee keskittävänsä esikoulutoiminnan kunnallisiin päiväkoteihin.

Kannatusyhdistyksen pyörittämä yksityinen Jorvas Barnträdgård perustettiin syksyllä 1964, ja siitä lähtien ruotsinkielisen päiväkodin kyltti on ollut samassa paikassa Vanhan kuninkaantien varrella. Aikojen saatossa seinänaapurina on ollut posti ja pubi.

Puolen vuosisadan ikä on yksityiseltä päiväkodilta melkoinen saavutus. Kunnallinen päivähoito alkoi kehittyä varsinkin maaseutukunnissa vasta 1970-luvulla. Sittemmin alalle ovat tulleet suuret jopa satojen työntekijöiden päiväkotiyhtiöt.

Jorvaksessa yksityinen päiväkoti voi hyvin. Lapsia on 20, sisaruksia on useita eli lapset ovat yhteensä 11:sta perheestä. Päiväkodissa toimii myös esikoulu. Nykyisin hoitoon otetaan myös kaksivuotiaita lapsia.

Päiväkodin johtaja Annika Eriksson sanoo, että esikoulu on päiväkodille hyvin tärkeä. Ilman sitä lapsimäärä voi hiipua.

– Perheet haluavat pitää lapsensa samassa paikassa kouluikään saakka ja mielellään yhdessä siskojen ja veljien kanssa. Täällä me tunnemme kaikki lapset ja heidän perheensä hyvin, Eriksson toteaa.

Eriksson on itse käynyt samaista päiväkotia ja ollut nyt töissä siellä 25 vuotta.

Kirkkonummella esikoulutoimintaa on 12 yksityisessä päiväkodissa. Niistä neljä kuten Jorvas on ruotsinkielisiä.

Kunta on kaavaillut, että vuoden kuluttua yksityinen esikouluopetus loppuisi, ja toimintaa olisi vain kunnan omissa päiväkodeissa. Kysymys ei ole vain säästöistä, vaan siitä, että esikouluopetus halutaan yhdenmukaiseksi kaikille.

Mikään laki ei tule kieltämään yksityistä esikoulua. Toimintaa ohjaa tietysti samat vaatimukset kuin kunnallista esiopetusta. Uusi valtakunnallinen opetussuunnitelma tulee voimaan ensi syksynä.

Esikouluopetusta pystytään Erikssonin mielestä antamaan jatkossakin aivan hyvin yksityisellä puolella.

- Meillä esikoulua voidaan käydä osin sekaryhmissä, mukana on nuorempia tukilapsia. Se toimii erittäin hyvin. Nimittäin jotkut lapset ovat erittäin hyviä jossain tietyssä asiassa.

Jorvaksen ruotsinkielisessä päiväkodissa on töissä neljä vakituista työntekijää. Päiväkodin ruoka tehdään alusta lähtien omassa keittiössä.

Kirkkonummen valtuusto päättää esikouluopetuksen jatkosta 29.11. Parhaillaan käytävistä budjettineuvotteluista on kuulunut joitakin tietoja, että esikouluja sallittaisiin yksityisissä päiväkodeissa jatkossakin.

Jorvas Barnträdgård viettää 50-vuotisjuhlia avoimin ovin maanantaina 17.11.   


(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Olisi suuri katastrofi jos yksityiset joutuisivat luopumaan esikoulutoiminnasta eikä siihen ole mitään perusteluja. Rahaa ei säästy yhtään ja kaikessa vertailussa kunnallisiin ne pärjäävät paremmin. Minun kantani on selvä, eikä valtuutetut voi olla niin hölmöjä että heittäisivät lapset pesuveden mukana !
Denis Strandell, kunnanvaltuutettu
Onnea 50-vuotisjuhlintaan, toivon että saatte pitää ovet avoimina jatkossakin!!!! Pikkusisko oli samoissa tiloissa aikoinaan!
Sari Sinha

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä