(7) kommenttia

K-nummen työntekijät: Malttia säästöihin

Pääluottamusmies Sari Manninen edustaa muun muassa Kirkkonummen opettajia. Manninen on ryhtymssä ensimmäistä kertaa yt-neuvotteluihin.
Toimittaja: 

Kirkkonummen kunnan työntekijäjärjestöt vaativat työantajaltaan malttia tulevissa säästöpäätöksissä. Työntekijöiden kuusi ammattijärjestöä paheksuvat yhdessä kunnan harkitsemien yt-neuvottelujen laajuutta ja pikaista aikataulua. Järjestöt toimittivat tänään yhteisen kannanoton kunnanhallitukselle, joka käsittelee yt-neuvottelujen aloittamista tämän illan kokouksessa.

Ammattijärjestöt sorvasivat mielipiteensä pikavauhtia, sillä kunnanjohtajan yt-esityksestä kerrottiin vasta viime torstaina. Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio esittää aloitettavaksi yt-neuvotteluja, joissa tavoitteena on 150 henkilötyövuoden ja kuuden miljoonan euron säästöt. Jos kunnanhallitus päättää, yt-neuvottelut alkaisivat jo ensi maanantaina.

Pääluottamusmies Sari Manninen JUKO:sta ihmettelee miksi kunnan työntekijöiden pitäisi yksin joutua säästöissä maksumiehiksi. Mannisen mielestä kunnan pitäisi miettiä ensin veronkorotuksia, omaisuuden myyntiä ja lainanottoa.

Manninen pelkää erityisesti sitä, että säästöissä unohdetaan pitkänjänteinen henkilöstöpolitiikka. Hän toivoo kestäviä päätöksiä eikä lyhytnäköisiä säästöjä, jotka lopulta maksavat enemmän kuin säästävät.

Henkilöstöjärjestöt myöntävät, että kunnassa on tällä hetkellä tiukka taloudellinen tilanne, mutta kunta ei kuulu kriisikuntien joukkoon. Järjestöt muistuttavat, että hyvää henkilöstöpolitiikka voidaan harjoittaa tiukkoinakin aikoina, ja taloudellisen kriisin jälkeen tulee noususuhdanne, jolloin alkaa kilpailu osaavasta työvoimasta.

Todennäköisesti ensi viikolla alkavien yt-neuvottelujen aikana puhutaan varmuudella myös erilaisista työntekijöiden kanssa tehtävistä säästösopimuksista kuten lomarahojen leikkaamisesta. Manninen sanoo, että ainakaan kunnan suurin ammattijärjestö JUKO ei tee paikallisesti mitään säästösopimuksia, joilla leikataan palkka-tai muita etuisuuksia. Sellaisia päätöksiä voi vain JUKOn keskusjärjestö tehdä.

Kirkkonummen kunnalla on runsaat 2.300 työntekijää. JUKO-laisia – kuten opettajia – on henkilöstöstä eniten eli yli 600. Seuraavaksi suurin ryhmä on JHL, sen jäseniä on kunnan töissä reilut 500. Muut työntekijäjärjestöt ovat Jyty, KTN, SuPer ja  Tehy.

(14.10.) K-nummi: Yt-neuvottelut aloitetaan

(10.10.) K-nummi aloittamassa suuret yt-neuvottelut

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

ymmärrän että on pakko säästää,itse olen joka vuosi 1½ kuukautta palkattomalla "lomalla" eli koulujen loma ajat,sillä ansaittu loma ei riitä kattamaan kaikki koululomat.Vuodessa tulee muutama kuukausi jolloin saan täyden palkan ja tuntimääräni on 20 h viikossa sillä enenpää ei ole tarjolla,eli palkka ei päätä huimaa. onhan se oma valinta ja viihdyn työssäni.toivon vaan ettei lisää palkatonta tule, tämä nykyinen pitäisi mielestäni riittää.onnea säästötalkoisiin ,myös kunnan johto mukaan siihen.
koulukäyntisvustaja
Miten jukon edustaja voi sanoa, että kunnan työntekijä joutuu yksin kantamaan vastuun? Olen itse yksityisellä töissä ja olen ollut lomautettuna useasti tänä vuonna. Maksan kuitenkin tuloistani verot, joilla maksetaan mm. opettajien palkkoja. Veronkorotuksella tullaan minun lompakolleni joka on siis jo nyt ohentunut. Tuloni ovat vähentyneet. Ja nyt minun pitäisi Jukon mielestä maksaa vielä enemmän kunnan työntekijöille. Kunnan työntekijät voisivat olla solidaarisia meille, jotka heidän palkkansa maksavat ja he voisivat leikata omia palkkojaan kuten me olemme joutuneet tekemään. Sillä tavoin tästä selvittäisiin yksi pykälä eteenpäin. Jk. Gesterbyn rehtorin tehtävä voitaisiin yt:ssä lakkauttaa liittämällä koulu hallinnollisesti Kirkonkylän yhteyteen.
Lomautettuna
Perussuomalaiset ovat joka välissä valittaneet kokoomuksen ja RKP:n alibudjetoinnista, eli liian tiukoista budjeteista. "Riittävät resurssit" tarkoittavat tässä yhteydessä 20 m€ alijäämää ennakoidun 17 m€ sijasta. Onneksi Villellä on valta vain huudella puskista, eikä nostaa meidän kuntaveroamme 23 prosenttiin.
Aidan toiselta puolelta
Hyvä Viljo!
Mitähän persut olis tehnyt jotta kunnan ei tarvitsisi aloittaa YT-neuvotteluita?

"Meillä ei takki käänny!
Me KirPeät olemme näkyvä osa kunnassamme, joukkomme kasvaa tasaisesti ja varmasti. Pyrimme kehittämään toimivampaa, oikeudenmukaisempaa, luontoarvot, lapset ja lapsiperheet, sekä vanhukset huomioon ottavaa Kirkkonummea. Yrittäjyys on lähellä sydäntämme ja teemme päätöksiä, joilla Kirkkonummi saadaan houkuttelevaksi yrittäjäystävälliseksi kunnaksi.

Lähtökohtamme on kuntalaisten hyvinvointi ja oikeudenmukainen sekä tasapuolinen kohtelu kielestä riippumatta. Vastustamme kuntien pakkoliitoksia ja kannatamme lähidemokratiaa. Olemme huolestuneita nuorison syrjäytymisestä ja koulujen sekä vanhusten huollon resursseista. Vaadimme riittäviä resursseja kuntalaisten perusturvallisuuden ylläpitämiseksi. Ajamme korruption kitkemistä ja päätöksenteon avoimuutta. Tuomme esiin epäkohtia muiden toimijoiden kanssa.

Mottomme on KRITIIKKIÄ JA RATKAISUJA!"

Joten miten ratkaistaa kunna rahaongelmat?? :-)

Sami hyppönen
KOK/RKP/KD määrää 27/24 enemmistöllä demokraattisesti budjetoinnista. Tarmo Aarnio toteuttaa vain kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajien käskyjä, eivät nämä neuvottelut ole hänen päätettävissään. Ehkä kannattaa miettiä kenelle on äänensä antanut, vaikka katuminen on myöhäistä.
Viljo "Ville" Savolainen
Sari, työntekijät eivät joudu yksin maksumiehiksi. Jos ennakoitu vaje on noin 17-18m€, niin tavoiteltu 6m€ säästöhenkilöstömenoissa on n. 30%. Loput haetaankin mainituilla muilla keinoilla: veronkorotuksilla, omaisuuden myynnillä ja lainanotolla.

Eikä Kirkkonummi ole tässä yksin: Järvenpään tavoitteena 13m€ säästöt henkilöstömenoissa, Kerava ei ole suoraan sanonut tavoittelemiensa säästöjen määrää, mutta aikoo perustaa henkilöspankin, Jyväskylästä, Salosta ja Kouvolasta nyt puhumattakaan.
Hakki
Veronkorotus ei ratkaise asiaa. Tarvitaan vihdpinkin rakenteellisia muutoksia. Menojen kasvu on ollut liiallista. Ja oli meiltä,täysin vastuutonta hyväksyä vuosi sitten 40 uutta virkaa ja toimea.
ammi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä