(1) kommentti

K-nummen kauriskannat Uudenmaan tiheimpiä

Kirkkonummi, Inkoo ja Bromarvin seutu ovat Uudenmaan tiheimmät kaurisalueet. Ne on merkitty punaisella. Kartta: ELY-keskus

Kirkkonummen metsissä on Uudenmaan tiheimmät kauriskannat. Ne ovat kasvaneet niin voimakkaasti, että varoitusmerkkejä ja riista-aitoja pitäisi viranomaisten mukaan lisätä.

Kirkkonummi on ylipäätään hirvieläintiheydessä maakunnan kärkeä. Tiheimmät hirvikannat talvehtivat Porkkalanniemen alueella 51:n eteläpuolella. Kauriita on puolestaan eniten keskisen Kirkkonummen alueella.

Yhtä suuri kauriskeskittymä kuin Kirkkonummella on Uudellamaalla Bromarvin seudulla ja Inkoossa. Kauriita on tavallista enemmän varsin yhtenäisesti koko Länsi-Uudenmaan rannikkoseudulla. Kauriseläimiä ovat valkohäntäpeurat ja metsäkauris sekä varsin harvinainen täpläkauris.

Länsi-Uudenmaan kauriskanta on kasvanut voimakkaasti 2000-luvulla, mutta on parina vuonna tasaantunut ilvesten määrän lisääntymisen myötä. Kauriita on tiheimmillään 20-30 eläintä neliökilometriä kohden.

Riista-aitaa Veikkolaan

Uudenmaan Ely-keskus on kartoittanut hirvieläinkantaa ja miettinyt mitä se merkitsee liikenteen kannalta. Erityisesti kauriseläinonnettomuudet ovat kasvussa. Kaurisonnettomuudet ovat nykyisin viisi kertaa yleisempiä kuin hirvionnettomuudet. Kauris-ja hirvionnettomuudet ovat kolmanneksi suurin onnettomuusluokka liikenteessä.

ELY-keskus on listannut Uudenmaan alueella kiireellisimpiä hankkeita, joilla hirvieläinonnettomuuksia voitaisiin välttää.

Listan kärjessä on riista-aidan rakentaminen moottoritien varteen Veikkolasta länteen päin. Veikkolaan saakka riista-aita jo on, samoin 51:n uuden moottoritien varrella.

Riista-aita Veikkolasta eteenpäin maksaisi runsaat 300 000 euroa. Ely-keskuksella ei ole kuitenkaan minkäänlaisia määrärahoja tällä hetkellä riista-aitoihin.

ELY-keskuksen mielestä Kehä III:lla pitäisi raivata tienreunan pusikoita Sundsbergin ja Espoonkeskuksen välillä.

Myös varoitusmerkkien lisäämistä pitäisi ELY-keskuksen mielestä katsoa erityisesti rannikkoalueen kauriseläinalueella.

Hirvieläinraportti löytyy tästä 

     

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Eipä ihme, että Porkkalassa punkkeja ja borrelioosia paljon, kun niitä levittäviä eläimiä pilvin pimein. Ihmettelen, ettei taudin leviämiselle tehdä mitään ja asiasta varoiteta esim. retkeilijöitä mitenkään.
Merituuli

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä