(7) kommenttia

K-nummen johto: Säästöt on pakko tehdä nyt

Valtuuston puheenjohtaja Ulf Kjerin, kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo ja kunnanjohtaja Tarmo Aarnio eivät näe nopeille säästöpäätöksille muuta vaihtoehtoa.

Kirkkonummen kunnan johdon mielestä yt-neuvotteluihin johtanut kunnan talouskurimus ei olisi pitänyt tulla luottamushenkilöille mitenkään yllätyksenä. Kunnanjohtaja Tarmo Aarnion mukaan lautakunnille on annettu tänä vuonna poikkeuksellisen paljon aikaa etsiä säästöjä ja rakentaa ensi vuoden talousarviota.

- Yhteisesti sovitusta menokehyksestä ei kuitenkaan pidetty kiinni kesän yli jatkuneessa valmistelussa, vaan kehys meni kuusi miljoonaa euroa yli. Nyt yritetään muun muassa yt-menettelyn kautta etsiä tuolle samalle summalle säästöjä, Aarnio sanoo.

Aarnio, kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) ja valtuuston puheenjohtaja Ulf Kjerin (rkp.) selostivat lehdistölle tänään tiedotustilaisuudessa säästötoimien taustoja. Muita johtavia poliitikkoja ei oltu kutsuttu paikalle.

Aarnio viittaa siihen, että viime kesäkuussa päätettiin ensi vuoden menokehyksestä ja annettiin nelisen kuukautta lautakunnille aikaa tehdä esitykset ensi vuoden menoista. Lautakuntien esitykset olivat lopulta 6,2 miljoonaa euroa yli kehyksen.

Kesän mittaa kunnan taloustilanne huononi lisää. Keväällä kunnan tämän vuoden alijäämäksi arvoitiin runsaat 13 miljoonaa euroa, nyt arvio on yli 16 miljoonaa.

Aarnio muistuttaa, että edes nyt tavoiteltava kuuden miljoonan euron säästö ei riitä ensi vuonna nollatulokseen, siihen tarvittaisiin näillä näkymin vielä kolme miljoonaa säästöjä lisää. – Jos sovitusta menokehyksestä pidetään kiinni, ensi vuonna kunnalla on 2,5 prosenttia vähemmän rahaa käytössä kuin mitä tänä vuonna todennäköisesti menoihin käytetään, Aarnio maalaa ensi vuoden taloustilannetta.

Aarnio ei ota niskoilleen sitä, että Kirkkonummella olisi omaa taitamattomuutta tai saamattomuuttu jouduttu tähän tilanteeseen. Kuntaliiton mukaan yli 100 kuntaa turvautuu yt-neuvotteluihin lähiaikoina.

Kaiken pitäisi olla hyvin

Vahasalo pitää Kirkkonummen taloustilanne täysin poikkeuksellisena. – Ympäristössä pitäisi olla kaikki hyvin, kunnassa asuu paljon varakasta väkeä, työttömyys on alempi kuin keskimäärin ja vanhuusväestöä on suhteellisesti vähemmän kuin monissa muissa kunnissa.

Vahasalon mielestä muuta vaihtoehtoa ei ole kuin karsia kustannuksia. – Nyt tarvitaan nopeita toimia ensi vuodeksi ja sitten pidemmälle rakenteellisia uudistuksia, joilla voidaan jatkossa saada säästöjä aikaan. Moni asia voidaan tehdä toisella tavalla ja halvemmalla, eikä välttämättä palvelut siitä kärsi.

Valtuuston puheenjohtaja Kjerin peräänkuuluttaa valtuutetuilta vastuuta. – Nyt ei ole aika kerätä irtopisteitä.

Kjerin muistuttaa, että alkavissa yt-neuvotteluissa irtisanomisia käytetään vain viimeisenä keinona, sitä ennen on pitkä lista mahdollisia muita toimia. – Ei ole mikään tavoite vähentää 150:tä henkilöä kunnan palveluksesta. Pyritään, että ketään ei tarvitse irtisanoa, mutta toki se ei ole kovin realistista, Kjerin huomauttaa.

Aito yt-neuvottelu luvataan

Kjerin mielestä ei ole minkäänlaista pelkoa myöskään siitä, että säästöjä tehdään liikaa. Ensi vuonna kunnan budjetti jää joka tapauksessa montaa miljoonaa vielä miinukselle.

Kunnan yt-menettelyä on arvostelut rajuudesta ja siitä, että nyt kuudessa viikossa pitäisi päättää suurista henkilöstösäästöistä. Vahasalo puolustaa päätöstä. – Mielestäni henkilökunnan kannalta on parempi, että tilanteeseen saadaan nopeasti vastaukset, ja että yt-neuvottelu oikeasti saadaan päätökseen ja lopetetaan eikä jätetä roikkumaan jonnekin ensi vuoteen.

(15.10.) K-nummi päätti yt-neuvottelusta äänestäen 

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Raija Vahasalo peräänkuuluttaa rakenteellisia uudistuksia, joilla voidaan jatkossa saada säästöjä aikaan. Hän ei luultavasti ole kovin hyvin perehtynyt käytännön tason työhön, sillä muutama viime vuonna, jolloin säästöjä on jo tavoiteltu, on toimintaa monella tapaa kehitetty ja virtaviivaistettu. Työn jatkuva arvionti ja kehittäminenhän kuuluvat jo ihan perusvaatimuksiin missä tahansa työpaikalla.

Lisäksi Vahasalo sanoo, että moni asia voidaan tehdä toisella tavalla ja halvemmalla, eikä välttämättä palvelut siitä kärsi. Ehkäpä niin, lmutta akisääteisten palvelujen tuottaminen vaatii tietyn määrän väkeä, muuten palvelut kärsivät eli jonot pitenevät ja jotain pakollistakin joudutaan jättämään tekemättä. Esim. AVI valvoo tehokkaasti jonoja, neuvolatarkastusten toteuttamista jne, ja osaa laittaa kunnon uhkasakot, jos hommia ei hoideta kuten laki määrää.

Tytti
Toivottavasti lomauttavat itsensä ihan ensimmäisinä nuo 3...
meneekö työpaikkani?
Mitään pakkoa ei ole jos järkeä käytetään. Pitkän ajan suunnitelmaa tarvitaan talouden sopeuttamiseen. Jos nyt irtisanotaan, niin paineet kasvavat palvelujen käyttäjiltä. Irtisanomiset ovat kaikkein järjettömin vaihtoehto! Ellei haluta ajaa alas kunnallisia palveluja...
Tero Strand
Kun toisaalta on peräänkuulutettu poliittisilta ryhmiltä yhteen hiileen puhaltamisen tärkeyttä kunnan talouskehityksen oikaisemistalkoissa, niin miten edellä mainittua tavoitetta palvelee tällainen salassa koollekutsuttu tiedotustilaisuus?
Yksi käsi vaatii ja toinen nakertaa luottamusta!

Missä olivat kunnanhallituksen varapuheenjohtaja (SDP) ja muut valtuustoryhmien puheenjohtajat? Minusta tällainen ei ihan vastaa kunnallisen demokratian periaatteita. Vai haluavatko kokoomus ja RKP ratkoa nämä ongelmat keskenään! Näillä tempauksilla se voi vielä olla edessä!
Juha Blomfelt
kuvassa on kolme henkilöä jotka saavat minut voimaan todella pahoin!!
kulpakko
Muita ei kutsuttu, etteivät vaan keräisi irtopisteitä. Naurettava väite rkp:n suusta, mutta mitä muutakaan voisi odottaa. Mielenkiintoista nähdä mitä valtaenemmistö, kuten tämä hyvin viestii, kaksikko tkp+kokoomus tekee hoitaakseen talouden kuntoon, minkä ovat kuralle saattaneet, valtaenemmistönä. Vuosi sitten EI YKSIKÄÄN kokoomuslainen tai rkpläinen halunnut nostaa veroja, mikä olisi ollut aitoa vastuunkantamista, joten kyllä, hyvin voimme osoittaa sormella siihen suuntaan.
Ei saa narrata
Muita johtavia poliitikkoja ei ollut paikalla. Syy lienee siinä ettei muilla ollut tietoa tilaisuudesta.
Antti Kilappa

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä