(8) kommenttia

Kännykät rohmuavat koululaisten yöunta

Keskustele

Kommentoi

Älypuhelimet varastavat koululaisilta nukkumisaikaa. Peruskoululaisista yli 40 prosenttia nukkuu liian vähän. Viisykkönen käy läpi Kirkkonummen kouluterveyskyselyä, nyt vuorossa uni.

Koululaisten ajankäyttö on mullistunut muutamien vuosien aikana. Kehitystä on vauhdittanut erityisesti älypuhelimet, jotka ovat ottaneet ison siivun ajankäytöstä muun muassa nukkumisesta ja liikunnasta. Tosin samalla tv:n katselu on vähentynyt.

Suositusten mukaan murrosikäisen pitäisi nukkua päivittäin noin yhdeksän tuntia. Tilastokeskuksen  Hyvinvointikatsauksen (1/2014) mukaan tätä vähemmän peruskoululaisista nukkuu 44 prosenttia ja lukiolaisista 65 prosenttia.

Kirkkonummen koulujen terveyskyselyssä tiedusteltiin myös nukkumista. Peruskoulun kyselyyn vastasi yli 900 oppilasta 8. ja 9. luokilta.

Kysymys: Mihin aikaan menet tavallisesti arkisin nukkumaan?

Vastaus: Puolet oppilaista (51 %) menee nukkumaan klo 23 tai sen jälkeen

Kouluterveydenhoitaja Tuula Kuha Kirkkoharjun koululta kohtaa väsyneitä oppilaita päivittäin. – Oppilaita tulee oven taakse ja pyytää päänsärkylääkettä. Taustalla on usein liian vähälle jäänyt yöuni.

Jos oppilas menee koulupäivänä nukkumaan vasta lähempänä puoltayötä, uni jää väkisinkin liian lyhyeksi, koska oppilaiden pitää herätä monina päivinä kuuden seitsemän aikoihin.

Kirkkonummen kyselyssä 63 prosenttia oppilaista kertoo heräävänsä koulupäivinä seitsemältä tai ennen sitä.

Usein on keskusteltu siitä, pitäisikö koulut alkaa nykyistä myöhemmin aamulla. Kuhan mielestä se ei ratkaise mitään.

- Meidän yhteiskuntamme on aika aamuvirkku ylipäätään. Toisaalta useiden oppilaiden kohdalla valvominen vaan jatkuisi illalla myöhempään, Kuha pohtii.

Kysymys: Monta tuntia käytät aikaa yhteensä koulupäivinä tv:n, tietokoneen sekä kännykkä-ja konsolipelien äärellä?

Vastaus: Kirkkonummen oppilaista 65 prosenttia vastaa, että vähintään 2 tuntia

Kouluterveydenhuollossakin näkyy Kuhan mukaan erittäin selvästi ruutuajan kasvu. Sosiaalinen media ja älypuhelimet vievät aikaa ja huomiota paljon.

- Vanhemmatkaan eivät aina tiedä kuinka myöhään lapset oikeasti valvovat. Kännykkää on helppo raplata pimeässä huoneessa, kukaan ulkopuolinen ei huomaa mitään. Peiton alta kuuluu vaan plink, plink…

Kännykät saattavat jäädä päälle yöksi, ja niihin voi tulla viestejä. - Se tekee unesta rauhatonta, Kuha muistuttaa.

Kysymys: Kuinka usein harjaat hampaasi?

Vastaus: Kirkkonummen oppilaista 32 prosenttia pesee hampaansa kerran päivässä tai harvemmin?

Kuha haluaan ehdottomasti liittää suuhygienian myös nukkumiseen. Asioilla on kiinteä yhteys.

- Aamulla hampaiden pesu jää, kun on liian väsynyt ja tulee sitten liian kiire lähteä kouluun. Eli hampaista näkee nukkumistapojakin, Kuha sanoo.

> Tupakkaa on alaikäisen helppo ostaa Kirkkonummella

(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

Energiajuomista koulussa
Kouluterveyskyselyssä kysyttiin "Mitä muuta yleensä syöt tai juot koulussa koululounaan lisäksi? Energiajuomien kohdalla vastaukset jakaantui seuraavasti: 48% ei juo ollenkaa, 36% juo harvemmin kuin kerran viikossa, 10% 1-2 kertaa viikossa ja 5% 3-5 kertaa viikossa.
Viime keväänä energiajuomien kulutus väheni huomattavasti, mutta tänäsyksynä se on taas lisääntynyt. Minunkin odotushuoneestani on välillä löytynyt tyhjiä energiajuoma purkkeja. Viimeviikolla rehtorin määräyksestä useisiin koulumme rakennuksiin ei saa enää tuoda energiajuomia. (Rakennukset ovat iltaisin ja viikonloppuisin muussakin kuin koulukäytössä.)
Överi-käyttöä esiintyy, eli jos koululainen juo 2-3 purkkia energiajuomaa päivän tai illan aikana, niinkuin yksikin oppilas kertoi, niin on aika turhaa odottaa että uni tulisi ihan heti illalla. Ylivilkkautta/keskittymisvaikeutta esiintyy paljonkin - onko se juuri energiajuomista johtuvaa - ei varmaankaan läheskään kaikissa tapauksissa.
Tuula Kuha, kouluterkka
Hyvä Äippä 1997 ja 2000 sekä kiitos!
Lasten narina "kaikki muut saavat ja miksei me ikinä" on kieltämättä joskus turhauttavaa kuunneltavaa. Toisaalta olemme huomanneet, että rajat ja sääntöjen noudattaminen mm. tässä kännyasiassa helpottaa arkeamme huomattavasti. Lapsemme liikkuvat paljon eikä illalla saa enää knnyllä roikkua, niin uni tulee molemmille pojille helposti. Teini-ikäinen toki valvoo luonnostaan vähän pidempään kuin kakkosluokkalainen, mutta se kuuluu asiaan.

Toivottavasti monissa perheissä huomattaisiin ajoissa kuinka paljon eri asiat koukuttavat ja vaikuttavat sitä kautta lasten kehitykseen.
Kiitos näistä artikkeleista
Ratkaisin ongelman älypuhelinten tultua niin, että nettiliittymää ei ikinä hankittu. Wlanilla nettiä voi käyttää kotonakin, mutta modeemi on ajastimella huoneessa jossa nukun ja ajastin sulkee langattoman verkon haluaamani aikaan! Toiminut loistavasti, lasten valitukset "kaikilla muilla on" on helppo ohittaa, kun tietää mitä one pelissä.
äippä 1997 ja 2000
Kyllä nuorteni kavereiden puheista voi päätellä, että lyhytunisuus on ongelma lähes joka perheessä. Meidänkin. Hyvä kun asiasta puhutaan.
Omatunto kolkuttaa
Todella mielenkiintoinen kysely ja sen perkaaminen Viisykkösessä. Kiitos toimitukselle. Kunnan hanke "Unta Palloon 2013-2015" näyttää olevan myös mukavan aktiivinen, mitä kävin tuossa facebookissa kurkkimassa.

Huomasin siihen liittyneen blogikirjoituksen ja maininnan, että THL:n tuore tutkimus kertoo nuorten unettomuuden kaksinkertaistuneen viimeisen 20 vuoden aikana! Huikea muutos kerta kaikkiaan. Muistan vielä yläkouluvuodet noin 20 vuoden takaa, ja silloin nukkumista häiritseviä tekijöitä oli kyllä olellisesti vähemmän kuin nyt (kännyt, netti yms).

Näkisin että uniongelmien takana on voi olla huomaamattomampiakin juttua. Olen kiinnittänyt viime vuosina huomiota energiajuomiin liittyvään kriittiseen keskusteluun. Niiden runsas käyttö erityisesti lasten ja nuorten kohdalla kun ei pelkästään pilaa hammaskalustoa, mutta vaikuttaa oleellisesti keskittymiskykyyn ja virkeystilan muutoksiin.

Tilanne pahenee entuudestaan jos hammashygieniaan ei kiinnitetä riittävästi huomiota ja samaan aikaan kännykät piipittävät yöt putkeensa. Valitettavasti energiajuomien myyntiin ei olla vielä saatu valtakunnallista K-16-ikärajaa.

Olisi kiva kuulla vielä esim. Tuula Kuhan kommentti, miltä oppilaiden energiajuomien käyttö näkyy tällä hetkellä kouluissa, ja onko ollut havaittavissa "överikäyttöä"?

Vesa-Pekka Sainio (ps.)
Nuorisolautakunnan jäsen
Vesa-Pekka Sainio
Sama juttu meillä, puhelin ei enää lähde mukaan nukkumaan mentäessä. Viime viikolla ihmettelin, kun yhden aikaan yöllä lapsen puhelin pimpotteli viestejään.... Nyt se laitetaan myös äänettömälle nukkumaan mentäessä.
Äippä
Steve Jobs rajoitti ankarasti omien lastensa ruutuaikaa ja mahdollisuuksia käyttää tekniikkaa. Ei iPadia laisinkaan! http://www.nytimes.com/2014/09/11/fashion/steve-jobs-apple-was-a-low-tech-parent.html?_r=0
isä Veikkolasta
Tämä on niin totta! Huomaan oman kuudesluokkalaisen kokeilen jatkuvasti kännykän käytön sääntöjä. Siis meillä sääntönä, että kännykkä jää yöksi alakertaan ja lapsella on digitaalinen herätyskello aamuheräämisiä varten. Viimeksi muutama viikko sitten sain todeta, ettei lapseeni olekaan luottamista, kun känny olikin ollut viime aikoina joka yö kaverina yläkerrassa. Alakerrassa oli pelkät kännyn suojakuoret. Ja kiltti äiti ei ollut huomannut mitään! Rikkeestä rangaistiin meillä kahden viikon kännykän käyttökiellolla. Ehkä olemme tiukkiksia joiden mielestä, mutta minusta kännyä ei tarvitse käyttää yömyöhään eikä heti aamusta herätessä. Tosin itselläkin on tiedostettava sama...joskus vähän venyy surfatessa...
Sinisilmäinen (kö)?

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä