(16) kommenttia

Jo ekaluokalla tulee kaikille vieras kieli − Kirkkonummella lähes 90 % halusi englannin, ruotsin 5 %

Ensi syksynä kaikki koulunsa aloittavat ryhtyvät vieraan kielen opiskeluun jo ensimmäisellä luokalla.

Vieraan kielen opiskelun varhentamisesta on valtioneuvoston päätös. Kunnat saavat itse päättää, mikä niin sanotuksi A1-kieleksi valitaan.

Kirkkonummen suomenkielisten koulujen ekaluokalle tulossa olevien lasten huoltajilta kysyttiin mielipidettä kielivalinnasta. Tarjolla oli 7 eri kieltä.

Tulos oli harvinaisen selvä. Vanhemmista 88,7 prosenttia halusi valita englannin ensimmäiseksi pitkäksi vieraaksi kieleksi.

Ruotsin kannalla oli 5 prosenttia vastanneista, saksan 3 ja muiden kielten häviävän pieni osa, 1-2 prosenttia. Noin kolmasosa huoltajista vastasi kyselyyn.

Kysymys tehtiin myös toisesta valinnaisesta vieraasta kielestä eli A2-kielestä, joka alkaa neljännellä luokalla. Oletuksena oli, että ensimmäinen kieli on englanti.

Toisena vieraana kielenä suosituimmaksi nousi selvästi ruotsi, jota kannatti noin 54 prosenttia vastaajista. Saksa sai 17 prosentin kannatuksen.

Suomenkielinen varhaiskasvatus -ja opetusjaosto päätti, että kaikille pakollinen ensimmäinen vieras kieli on englanti tai ruotsi.

Ruotsia perustellaan sillä, että Kirkkonummi on kaksikielinen kunta.

Ruotsihan on alakoulun loppupuolella kaikille pakollista ja suomi ruotsinkielisillä oppilailla, ellei oppilas ole jo aloittanut aiemmin toista kotimaista kieltä.

Kirkkonummen ruotsinkielisten koulujen ekaluokkalaisten kielivaihtoehdoista päätetään erikseen ensi kuussa.

(16) kommenttia

Kommentit (16)

Sivut

Oikea Ruotsinkieli ihan hepreaa tuo kirjoituksesi vaikka käytitkin ISOJA kirjaimia sorry mutta meistä muutamista jotka luettiin näitä juttuja meni ihan pihalle.
finskatalande
missä suomi on? no se on ruotsin norjan ja venäjän naapurissa. reppu ja reissunainen oli ihan oikeassa ei kyllä puuttunut kielten opetukseen millään tavalla joten lukutaito ja käsitys mitä on lukenut on ihan eri asia.
hauki on kala
Jos suomenkieli on niin tärkeä niin miksi urheilukilailuissa lukee joka paikassa FINLAND ?
???????????????
Reppu ja reissunainen, ottiko omaan jalkaan tuo kommentti. Enemmän kielten opetusta kouluun on aivan oikeassa.
Missä suomi on ?
" Onneksi olen suomenruotsalainen ja voin puhua ruotsia tai englantia kun matkustan ulkomailla. täällä Suomessa on käytettävä "pakkosuomi" kun ei löydy paikallisilla sitä kielitaitoa. "
Voi sentään Sinua... Osaatko varmasti Ruotsin kieltä.. etttei vaan tulisi käymään, että tiukan paikan tullen joudutkin käyttämään Englannin kieltä " Ihan Oikean Ruotsinkielisen kanssa "
, On näinkin käynyt , että suomen ruotsalaisten piti tehdä ryhmätyötä Ruotsalaisten kanssa... mutta .. eipä siitä tullutkaan mitään, KOSKA eivät ymmärtäneet toisiaan kielellisesti.
KUN ryhmätyön kieleksi vaihdettiin Englannin kieli, niin sen jälkeen ryhmätyötä voitiin tehdä.
Oikea Ruotsinkieli

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx