(0) kommenttia

Järvisyyhy tarttui uimareihin Vitträskissä

Vitträskissä varsinkin matalissa vesiää kannattaa välttää uimista järvisyyhyn takia.

Vitträskissä on todettu vuosien tauon jälkeen järvisyyhyä, joka tarttui nelihenkiseen perheeseen. Myös sinilevää esiintyy nyt yleisesti.

Lääkärissä käynyt perhe sai järvisyyhyn eli uimarinkutkan Vitträskin pohjoisrannalla Svartvikin uimarannalla. Järvisyyhy ei ole vaarallinen ihmiselle, mutta sen aiheuttama kutina ja muut oireet kuten kuume voivat olla erittäin kiusallisia vaivoja.

Vitträskissä kehotetaan välttämään uimista matalissa kaislikkoissa rannoissa. Terveystarkastaja Sakari Laine Espoon terveysvalvonnasta sanoo, että hän ei ainakaan itse menisi Vitträskissä kahlaamaan kaislikkoiseen matalaan rantaan.

- Sen sijaan syvässä vedessä, laiturin päästä voi hyvin mennä uimaan, Laine toteaa.

Järvisyyhy on imumato ja vesilintujen loinen. Sitä ei voi tutkia mitenkään laboratoriakokeissa. Järvisyyhy tulee esille tartunnoista, joita uimarit saavat. Lääkäri voi todeta syyhyn varmuudella iholta. Yleensä tartuntoja tulee usealle ihmiselle samasta paikasta.

Järvisyyhyä ei ole Laineen mukaan todettu tänä vuonna missään muualla Kirkkonummella eikä Espoossakaan. Edellisestä Kirkkonummen tartunnasta on Laineen muistin mukaan kolmesta neljään vuotta.

Sinilevää monin paikoin

Sinilevää on alkanut viime päivinä ilmaantua yhä yleisimmin. Suomenlahdella on tavattu suuremmat levälautat kuin kymmeneen vuoteen.

Monilla uimarannoilla Kirkkonummellakin on Laineen mukaan todettu sinilevää. Ainakin Långvikissa ja Upinniemessä on sinileväesiintymiä.

- Sinilevä voi ilmestyä hyvin nopeasti, jopa muutamassa tunnissa. Siksi uimarannoilla on kaikkien syytä itse tarkastella vedenlaatua ja ilmoittaa siitä terveysvalvontaan, jotta varoituksia voidaan sitten rannoille ripustaa.

Kirkkonummen uimarantojen valvontaa hoitaa Espoon kaupungin terveysvalvonta.

Tästä lisää tietoa järvisyyhystä (Duodecim)          


(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä