(13) kommenttia

Ikuisuushanke nytkähti yllättäen liikkeelle − Veikkolaan luvassa moottoritielle meluseinä, mutta vain toiselle puolelle

Tässä kohtaa saattaa olla ensi vuoden lopulla jopa 6 metriä korkea meluseinä.

Ikuisuuskysymykseksi jumittunut Veikkolan melusuojaushanke Turunväylällä on yllättäen toteutumassa nopealla aikataululla, mutta vain puoliksi.

Melusuojausta on puuhattu jo pitkälti viime vuosituhannen puolelta. Kaikki suunnitelmat ovat olleet valmiit. Rahoitus valtion puolelta kuitenkin on puuttunut.

Nyt Kirkkonummen kunta ja Liikennevirasto ovat neuvotelleet aiesopimuksen. Sen mukaan melusuojauksen ensimmäinen vaihe voisi olla valmis ensi vuoden lopulla.

Hanke on pistetty puoliksi. Alkuvaiheessa melusuojaus tehtäisiin valmiiksi moottoritien eteläpuolella.

Meluaitaa ja kaidetta tulisi noin kahden kilometrin matkalle. Aita olisi korkeudeltaan 3-6 metriä ja matalampi kaide 3,5 metriä.

Pohjoispuolelle tehtäisiin enemmänkin väliaikainen melusuojaus. Sinne tulisi 1,5 metrin korkuista betonikaidetta runsaan kilometrin osuudelle.

Ensimmäisen vaiheen rakennussuunnitelmat tehtäisiin pikimiten, jotta töihin päästäisiin loppuvuodesta. Rakennustyö kestäisi noin vuoden.

Ensimmäisen vaiheen kustannuksiksi lasketaan 4 miljoonaa euroa. Siitä valtio maksaa puolet ja Kirkkonummen kunnan kontolle tulisi 2 miljoonaa euroa.

Moottoritien pohjoispuolisen melusuojauksen lopullinen toteutus jää auki. Sille ei ole aiesopimuksessa määritelty mitään vuosilukuja.

Melusuojaushanke lähti etenemään liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) vierailtua Veikkolassa marraskuun alussa.  (Lue: Viisykkönen 2.11.)

Berner esitteli tuolloin mallin, jolla hanke saataisiin liikkeelle. Kirkkonummen kunta on jo aikoja sitten luvannut maksaa melusuojauksesta 25 prosenttia.

Nyt neuvotellussa ratkaisussa kunta maksaa ensimmäisestä vaiheesta puolet (2 milj. euroa) ja valtio lupaa kustantaa toisen vaiheen kokonaan sitten, kun se joskus toteutuu.

Koko melusuojauksen hinnaksi on tuoreimmissa laskelmissa arvioitu 8 miljoonaa euroa.

Kirkkonummen kuntatekniikkapäällikkö Eero Vartiainen kertoo, että kunnassa oltiin yllättyneitä, mutta samalla iloisia, kun Liikennevirasto ilmoitti hiljakkoin, että hanke voidaan aloittaa.

− Tämä on ollut kunnan puolelta ihan kärkihankkeita pitkään.

Se, että melusuojaus rakennetaan valmiiksi vain moottoritien eteläpuolelle, johtuu ainakin osittain siitä, että aivan Turunväylän varressa pohjoispuolella on ratavaraus Espoo-Salo -oikoradalle.

Radan yksityiskohtainen suunnittelu alkaa tänä keväänä ja siinä yhteydessä hahmotellaan, millaisen melusuojauksen rata vaatisi Veikkolan kohdalla.

Oikoradasta ei ole mitään päätöksiä, mutta sen suunnitteluun on valtion luvannut 40 miljoonaa euroa.

Kirkkonummen kunnan pitäisi varata ensi vuoden budjettiin 2 miljoonaa euroa. Kuntatekniikan lautakunta käsittelee melusuojaussopimusta 19.4.

 

(13) kommenttia
Kommentit (13)

Kommentit (13)

Lähin Metropoli taitaa olla Pietari (ei Tukholmakaan ole), joten matkaa on!
Pääkaupunki ja pääkaupunkiseutu
Yhteisin varoin rahoitettuja asioita on yhteiskunnassamme aika paljon. Jokainen koirapuistoihin menevä euro on "#%&¤# minun selkänahasta revittyjä! En minä niitä tilannut!! "Jokainen oman kadun ulkopuolelle menevä veroeuro on minulta pois!!!" jne.

Liitetään tähän vielä kerrostalokeskustelu. On aika pölvästi, jos luulee että niin lähellä metropolia oleva alue ei kehittyisi ja kasvaisi. On kaikkien etu, että Veikkolaan tulee junayhteys. On kaikkien etu, että Veikkolaan tulee sata asukasta lisää yhteen pieneen kerrostaloon.
Kuplaa on monenlaista. Jokaiselle omassa päässään jonkinlain
Kunnan puolesta tässäkin luettavissa taas huono selitys miksei tarvitse tehdä pohjoispuolista aitaa.
"ratavaraus Espoo-Salo oikoradalle". Se rata ei ole siinä vuosikausiin, joten meluaitaa vaan pystyyn etsimättä esteeksi uusia selityksiä. Meluaidan voi tehdä modulityyppiseksi, jonka sitten voi purkaa ja sitten siirtää muualle, jos ratahanke joskus toteutuu.
Samantapainen selitys on mukamas Tolsa-Prisma keveynliikenteenväylän esteenä. "lisäraidevaraus". mukamas.
selitystoimisto
Kyllä laitetaan taas veronmaksajien rahoja turhuuteeen eikös lapissa ole vielä paljon paikkoja jossa ei ole moottoriteitä häiritsemässä
Meluton
Minä olen valinnut asuinpaikakseni moottoritien läheisyydestä, enkä ole ollut vaatimassa meluaitaa, en ole kirjoittanut nimeäni yhteenkään adressiin/vetoomukseen, en tarvitse meluaitaa.
Eli ei kaikki sitä ole vaatimassa!!!!!!!!!
Ei pidä syyllistää
Eiks Veikkola ole pohjoinen Kirkkonummi????????
Anonyymi
Jos on valinnut asuinpaikakseen moottoritien varren ilman että on ollut täydessä ymmärryksessä - siis ei ole hoksannut että paikka nyt vaan on meluisa - niin lienee aiheellista kysyä, että miksi veronmaksajien pitää tällaisen tunarointia paikata meluaidoin?
SDP veronmaksajien lompakolla
Nyt kumarretaan moottoritien etelän puoleiselle Veikkolalle ja pyllistetään pohjoiselle. Kun pohjois puoli tehdään vain puolittain valmiiksi se pahimmillaan lisää melua pohjoispuolella. Ja lisä raha siihen saadaan varmasti samanlaisen iäisyyden kuluttua kuin nyt suunnittelussa oleva.
Ojasta allikkoon
Miksi Veikkolan asiat ovat Viisykkösessä? Eikö ne pitäis olla Nummelan sanomissa?
Veikkola eiu ole Kirkkonummea.
Sinulle ”kysyn vaan” , että menihän kirkkonummelaisten rahoja myös 51tien moottoritien tekoon. Kuinkas siitä sitten kaikki kuntalaiset hyötyi?
Minäkin kysyn
Markus on saanut aikaan vuodessa enemmän kuin moni kymmenissä vuosissa. Eduskuntaan!
Myös tekijä
Sitkeä poika. Tämä sitkeys vaan maksaa tosi, tosi paljob. Ihanko oikeasti noin 400 ihmisen vuoksi pistetään 2 milj euroa ensi vuonna palamaan. Melu on ikävää, mutta ei sen vakavampaa. Tämä on valtion tehtävä ei kunnan. Valtion tie, valtion melu!! Ei kirkkonummelaisten. Miksi ihmeessä kirkkonummen kuntalaisten pitää tästä seinästä maksaa?
Kysyn vaan
Pontevalla nuorella politiikolla taisi olla merkittävän vahva vaikuttajan rooli asiassa. Hyvä esimerkki sitkeän työn merkityksestä tärkeässa asiassa. Markus on ymmärtänhyt paljon vaikuttamisesta - myös ja nimenomaan kotikunnan ulkopuolella. Onneksi okoon Markus! Anna palaa, mutta älä polta itseäsi loppuun!
Ossi Heinonen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä