(8) kommenttia

Hyvinvointikeskukselle vihreää valoa − osa valtuustoa piti hanketta liian kalliina ja etsisi vielä uuden paikankin

Hyvinvointikeskuksesta äänestettiin muutaman kerran. Äänestysjärjestystä selviteltiin porukalla puheenjohtaja Anders Adlercreutzin (vas.) johdolla.

Supermonimutkaiseksi kääntynyt Kirkkonummen uusi terveys -eli hyvinvointikeskushanke on nyt ainakin piirun verran lähempänä toteutusta valtuuston parin tunnin pyörittelyn jälkeen.

Valtuusto hyväksyi maanantai-iltana hyvinvointikeskuksen uuden kustannusarvion, joka on muutamassa vuodessa paisunut 27 miljoonasta 43 miljoonaan euroon.

Kunnanhallitus hyväksyi viikko sitten asian yksimielisesti, mutta valtuustossa oli soraääniä erityisesti johtuen keskuksen korkeasta hinnasta. (Viisykkönen 2.10.)

Ainakin yhdestä asiasta valtuusto oli kuitenkin hyvin yksimielinen: vanhaa terveyskeskusta ei kannatta peruskorjata, vaan on rakennettava uusi.

Monimutkaiseksi hankkeen tekee meneillään oleva sote-uudistus, joka on auki. Jos sote -ja maakuntauudistus tulee, siirtyvät myös sote-kiinteistöt maakuntahallinoille.

Kirkkonummen kunnan johto on yrittänyt neuvotella sote-valmistelijoiden kanssa hankkeesta ja pyrkinyt saamaan selvyyttä, saako Kirkkonummi siirrettyä uuden hyvinvointikeskuksen kokonaan maakuntahallinnon piikkiin ja millä hinnalla.

Varmuutta asiaan on mahdotonta saada, koska virallista neuvotteluosapuolta ei vielä ole pitkään aikaan.

Viikonvaihteessa oli saatu uutta epävirallista tietoa, jota oli sähköpostilla levitty valtuutetuille. Arviossa pidettiin rakennusta turhan kalliina varsinkin suunnitellulla paikalla, vähän syrjässä.

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Erkki Majanen esitti päätökseen muutosta, jolla vielä kertaalleen muun muassa selvitettäisiin keskuksen paikkaa joko nykyisellä tontilla tai jossain muualla keskustan alueella.

Esitys ei mennyt läpi, se kaatui äänin 38-13.

Valtuuston puheenjohtaja Anders Adlercreutz (r.) oli sorvannut jo heti keskustelun aluksi kompromissiesityksen, joka jättää vielä takaporttia auki kustannuksille ja keskuksen koolle.

Valtuusto päätti hyväksyä kustannusarvion, mutta evästi, että suunnittelua jatketaan tiiviissä yhteistyössä sote-valmistelijoiden kanssa, jotta uusi keskus vastaa tulevan maakunnan tarpeita. Samalla tarkastellaan kustannuksia ja koko hankkeen laajuutta.

Adlercreutzin esitys hyväksyttiin äänin 28-23.

Ainakin kuusi kokoomusvaltuutettua jätti hyvinvointikeskuksen kustannuspäätökseen eriävän mielipiteen, jonka oli laatinut Anni-Mari Syväniemi.

Valtuutettujen mielestä hyvinvointikeskus on Kirkkonummelle tärkeä hanke, joka tulee toteuttaa, mutta kustannukset ovat aivan liian korkeat ja riski kunnalle suuri. Kannanotossa pidetään hanketta ylimitoitettuna.

Vanha terveyskeskuskin on saamassa pikaremonttia. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti kehotuksen, että vanhan keskuksen remonttitarpeet selvitetään pikaisesti, jotta akuutteja sisäilmaongelmia saadaan korjattua.

Terveyskeskus joutuu joka tapauksessa toimimaan vanhoissa tiloissa vielä useamman vuoden, ehkä 3-4.

Hyvinvointikeskus tulee ainakin kerran vielä valtuuston käsittelyyn, kun rahoituksesta päätetään.

Hanke pyritään myymään kiinteistösijoittajalle, jolta kunta sitoutuu vuokraamaan tilat. Tavoitteena on, että vuokrasopimus siirtyy sitten maakuntahallinolle.

> Korjataanko vanha terveyskeskus, vai tehdäänkö uusi? − Kahden eri hankkeen hinnat pistettiin vielä rinnakkain (Viisykkönen 30.9.)

 

 

(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

Rakentamisista pitäisi päättää ammattilaiset, eikä vaaleilla valitut populistit, itseään esille haluavat ym. Toki vaaleilla valittuja ammattilaisiakin on useampi joukossa, mutta politikointi tärvelee järkevimpiä ratkaisuja ja ajan kululla ei tunnu olevan merkitystä, kalentereissä ei tunnu olevan kun vaalit.
eipäs juupas, sinulle minulle
Hyvä, että etenee. Eihän tätä keskustelua ole käyty kuin kaksikymmentä vuotta ja rapiat. Aika kalliiksi on kunnalle tullut... Mitähän porukka valtuustoissa pitäisi sormella osoittaa? Kuinkahan paljon rahaa on mennyt vuosien aikaana suunnitteluun?
Tero Strand
Aika vähän kommentteja, eikö ihmisiä kiinnosta tällainen isompi asia?
Isolta virheeltä vaikuttaa. Mihinkään rakentamiseen ei saisi ryhtyä, ellei ole varmuutta, että tilat saadaan maakunnalle vuokrattua kun sote-kuviot ovat toiminnassa. Kustannusarvio ylittynyt jo 20miljoonalla ja kaikki on vasta arviota. Kalustus tuohon päälle vielä, montako miljoonaa se maksaa?
Mitoitus sitä luokkaa, että Kirkkonummi ei mitenkään yllä sellaisiin väestönkasvuihin.
Paikka, jonne ei pääse julkisilla helposti.
Tila, jota ei voida miksikään muuksi muuttaa, jos sitä ei saa rakentamistarkoituksessa vuokrattua.
Kyllähän järkevintä olisi ollut tarttua tuohon parakki-ajatukseen ja ostaa lisäaikaa siinä muodossa, turvallisemmissa ja terveellisemmissä tiloissa.
pösilöt
Kuka valtuutetuista kehtaa vielä jarruttaa tätä hanketta? Meillä olisi jo uusi hyvinvointikeskus, jos tätä ei olisi vatuloitu niin paljon.
Äänestäjä
No tuo porukka joka nyt vääntää ja kääntää asiat voivat tehdä mikä valinta vaan koska kun se päivä tulee että koko rakennus laitetaan pystyyn koko porukka on joko eläkkeellä tai maan alla.
Jos ei ymmärä mikä ero on 27 miljoonalla ja 43 miljoonalla niin tuskin ymmärtää että loppulasku on 100 miljoona.
Anonyymi
Voi tota valtuuston pyörittelyä, että pitäis vielä paikkaakin vaihtaa kannattaahan sitä hieroa saadaan vielä 27 miljoonaa lisää kukahan tässä voittaa on se hölmöläisten hommaa
Ihmettelijä
Sodankylässä Hyvinvointikeskus alkaa olla kohta jo valmis ja 33 miljoonaa euroa on kustannusarvio ja siihen saivat valtioneuvoston luvan aikoinaan. On Sodankylän oma ja Kuntarahoitus rahoittajana sekä oma kiinteistäleasing + elinkaarimalli. Uskoakseni on paljon parempi kuntalaisten ja kuntalaisten rahojen kannalta kuin tuo Kirkkonummen malli !
kari vierinen, Siuntio
Olisiko Sodankylän malli parempi eli kiinteistöleasing ja elinkaarimalli?
Sodankylä osaa

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx