(6) kommenttia

HS: Sukeltajan löytö Porkkalassa paljastaa roskaamisen haitat – muovikassissa ehjä sipsipussi vuodelta 1971

Porkkalanniemi on erittäin suosittua retkelyaluetta, ja kävijämäärät ovat kasvaneet vielä runsaasti korona-aikana.

Sukeltajat ovat tutkineet Porkkalanniemen Vetokannaksella merenpohjaa ja nostaneet ylös todisteita siitä, miten tuhoisaa ja kauaskantoista roskaaminen on.

Sukeltaessa on aina havaittu roskia ja jätteitä pohjassa, mutta pääsiäisenä merestä nostettiin hyvin säilynyt muovipussi, joka oli suljettu ja laitettu kivi sisään, siis suunnitelmallisesti kätketty mereen.

−Siellä oli Taffelin sipsipussi, jonka viimeinen myyntipäivä oli kesäkuussa 1971, kertoo Sanna Paukku Helsingin Sanomissa.

Muovikassin roskasisältö oli kuin aikamatka 1970-luvulle. Pakkaukset olivat erittäin hyvin säilyneet ikään kuin äsken pois heitetty, sukeltajat kertovat.

> Lue HS:n juttu

(6) kommenttia
Kommentit (6)

Kommentit (6)

Sipsille tiedoksi että vaikka muovi on kestävää ei sekään ikuisesti säily (kokonaisena). Lopulta se hajoaa mikromuoviksi joka joutuu kaloihin ja ties minne. Ja loppujen lopuksi ihmiseen, jos mikään muu haitta ei kiinnosta. Vaikka muovi hajoaa pienenpieniin osiin se ei kuitenkaan katoa kokonaan minnekään vaan jää kiertoon.
Kyllä ne roskat kuuluu roskikseen
Miksi pitää mennä vanhoja roskia penkomaan? Olkoot siellä vielä seuraavat 50 vuotta.
Sips
Ois aiheellista, että toisella asteella opetettaisiin vähän lainsäädäntöä. Olisi tärkeitä kansalaistaitoja osata lukea voimassa olevaa lakitekstiä. Sitä tarvitsee aikuisena yllättävän usein. Esimekiksi voisi soveltuvin osin referoida voimassa olevaa ympäristölainsäädäntöä ja jätelakia. Saisi nuorempi polvi olla vanhempaa viisaampi ja taitavampi. Uskon, että nuoret ovatkin paljon tietoisempia omasta ympäristövaikutuksestaan.
Kekeä kaikille
jäte on muuttuu ongelmaksi jos sitä ei hävitetä asianmukaisesti.roskat roskikseen,ongelmajätteet ekokemillle,metallit kierrätykseen jne.hirvittävä säästäminen kuten roskisten vähentäminen tekee roskien viskaamisen jonnekin missä niitä ei näe houkuttelevaksi ja jos vielä päälle lyödään jätemaksu niin dumppaaminen voi olla hyvinkin houkuttava vaihtoehto.
Höpöhöpöjälleen
Eivät mahda Suomenlahden kalat olla kovinkaan terveellisiä syötäväksi, varsinkin isommat kalat saattavat sisältää vaikka mitä jätettä....?
Anonyymi
Ilmastonmuutoksesta hössötetään kauheasti, suurin tuhoaja on moni itse eli maskit maahan, tupakantumpit maahan ja pikaruokapakkaukset pientareelle!!!
Herätkää!!!

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä