(3) kommenttia

Hostellina toimiva entinen kurssikeskus jäi ilman uutta jätevesilupaa − suunnitelma ei vakuuttanut viranomaista

Hostellina tällä hetkellä toimiva kiinteistö on rakennettu 1970-luvulla ja laajennettu myöhemmin.

Entiselle kurssikeskuskiinteistölle Evitskogissa ei myönnetty uutta jätevesilupaa, joka olisi mahdollistanut huomattavasti nykyistä suuremman asukas -ja vierailijamäärän.

Nykyisin hostellina ja sitä ennen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena toimineen kiinteistön omistaja haki uuttaa jätevesilupaa puhdistamolle kaksi vuotta sitten.

Nykyinen 1970-luvulla alun perin rakennettu puhdistamo on mitoitettu 160 asukkaalle. 

Kiinteistölle haettiin jätevesilupaa, joka olisi kasvattanut ohjeellisen asukasmäärän 400:ään.

Mittavan kiinteistön jätevesiasiat nousivat tapetille erityisesti kolme vuotta sitten, kun entiseen kurssikeskukseen majoitettiin nopealla aikataululla yli 300 turvapaikanhakijaa. Keskus suljettiin vuosi sitten.

Siinä vaheessa Kirkkonummen kunta ja Ely-keskus puuttuivat asiaan ja vaativat erilaisia toimia jätevesien käsittelyyn. (Lue lisää: Viisykkönen 3.9.2015)

Kiinteistön jätevedet lasketaan oman puhdistamon kautta viereiseen Lonoks-järveen.

Kiinteistön omistaja on laatinut erittäin seikkaperäisen lupa-anomuksen jätevesien puhdistuksesta ja siitä, kuinka jätevedet voitaisiin käsitellä lupaehtojen mukaisesti jopa 400 asukkaan kuormituksella.

Muun muassa Kirkkonummen ja Siuntion kunnat ovat esittäneet, että jätevesien johtaminen kunnalliseen viemäriverkostoon on selvitettävä. Lähimmät viemäriverkostot ovat 6-12 kilometrin päässä.

Kiinteistön omistajan mukaan viemäriputken rakentaminen kunnalliseen verkostoon on aivan liian kallista. Siuntioon johdettava putki maksaisi arviolta 0,5 miljoonaa euroa.

Jätevesiluvat haja-asutusalueella myöntävä aluehallintovirasto (avi) on käsitellyt anomuksen ja päättänyt hylätä sen.

Avi toteaa, että puhdistamon purkuvesistönä toimiva Stora Lonoks -järvi on rehevöitynyt ja sen seurauksena umpeen kasvava. Järvi on kaavoituksessa osoitettu luonnonsuojelualueeksi.

Järven kuormituksen kasvattaminen lisäisi avin mielestä järven rehevyyttä ja siten edistäisi järven umpeen kasvamista. Puhdistamolta järveen johdettavaa kuormitusta ei siten voida lisätä. 

Uudet anomuksessa esitetyt suunnitelmat eivät vakuuttaneet lupaviranomaista. 

Avin mielestä järven jätevesikuormitus kasvaisi, jos keskuksen asukasmäärä nostetaan, vaikkakin puhdistamon toimintaa samalla tehostettaisiin.

Kiinteistön entinen jätevesilupa on edelleen voimassa ja nykyinen toiminta voi jatkua.


(3) kommenttia

Kommentit (3)

kerrankin tuli oikea päätös siinä näkee mitä luonto merkitsee järvi on jo rehevöitynyt tosi pahasti näin ympäristönsuojelun aikakaudella kysymys kuuluu miksi on hyväksytty tuo järven tuhoaminen eikä puututtu ajoissa
tuulia
Stora Lonoks joutui 2015-2017 ympäristökatastrofin kohteeksi, kun kyseiseen kiinteistöön majoitettiin maahanmuuttoviraston, SPR:n ja kiinteistönomistajien siunauksella tuplasti yli tuo 160 asukasta. Kritisoijat haukuttiin ja eristettiin. Haluaisin nyt vastauksen vihreiltä, vasemmistolta, RKP:ltä ja muilta, joiden mielestä tämä oli silloin hyvä juttu, että mitä aiotte tehdä Stora Lonoksin hyväksi?
Perussuomalainen
Helppo ratkaisu tähän. Umpikaivo ja Lokapalvelu Eerola hoitaa tyhjennys. Ja kaikki ovat onnellisia.
Näin monessa paikassa.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx