(9) kommenttia

Hirviä ja peuroja saa metsästää Meikon suojelualueella − kannat selvästi tiheämmät kuin muualla

Hirven -ja peuranmetsästys voi jatkua Meikon luonnonsuojelualueella. (arkistokuva)

Metsästys voi jatkua Meikon luonnonsuojelualueella ainakin kolme vuotta eteenpäin. Paikallinen metsästysseura on saanut jatkoa poikkeusluvalleen.

Meikossa olevia valtion metsiä hallinnoiva Metsähallitus on myöntänyt luvan hirven, valkohäntäpeuran, minkin ja supikoiran metsästykseen Kurk Älgjaktlag -metsästysseuralle, jolla on ollut metsästyslupa alueella jo aiemmin.

Edellinen lupa myönnettiin vuonna 2014. Silloin Kirkkonummen ympäristöyhdistys valitti päätöksestä, mutta oikeus piti lupaa laillisena ja perusteltuna.

> Oikeus: Meikon suojelualueella saa metsästää hirviä ja peuroja (Viisykkönen 15.1.2016)

Metsähallituksen Meikon metsät käsittää laajan luonnonsuojelualueen melkein Volsin kylältä lähelle Vuohimäkeä etelään. (Katso karttakuva)

Välissä on KIrkkonummen kunnan luonnonsuojelualue, jolla samalla metsästysseuralla on myös oikeus metsästää.

Metsähallitus perustelee Meikon alueen metsästystä sillä, että hirvi -ja peurakannat ovat alueella selvästi tiheämmät kuin muualla Uudellamaalla.

Erityisesti hirvien on havaittu kerääntyvät Meikoon talviaikaan, mikä aiheuttaa riskiä lähiseudun liikenteelle.

Hirvieläinkolarien määrät ovat tilastojen mukaan korkeammat Meikon lähialueen maanteillä kuten kantatie 51:llä Kirkkonummen keskustan ja Siuntion rajan välisellä osuudella.

Minkkien ja supikoirien metsästystä perustellaan poikkeusluvassa sillä, että ne ovat vieraslajeja Suomen luonnossa ja verottavat lintukantoja erityisesti pesimäaikaan.

Metsästyslupa on Meikossa voimassa marraskuun alusta tammi-helmikuulle.

Toiminnalle on asetettu rajoituksia, joilla turvataan suojelualueella liikkuvien ihmisten turvallisuutta. Eläimiä saa ampua vain yli 150 metriä merkityistä reiteistä.

Alkava jahtikausi on jäämässä kuitenkin Meikossa väliin. Kurk Älgjaktlagin edustaja Hans Holopainen kertoo, että Metsähallitus vitkutteli poikkeusluvan kanssa.

Lupaa oli anottu viime helmikuun alussa, ja se myönnettiin vasta kesäkuun lopussa,

Holopainen kertoo, että viranomaisten tulkinnan mukaan alkavan jahtikauden kaatolupia ei voi käyttää Meikon alueella, koska Metsähallituksen poikkeuslupa ei ollut voimassa, kun tämän vuoden kaatoluvat käsiteltiin.

(9) kommenttia
Kommentit (9)

Kommentit (9)

Kyllä käsite luonnonsuojelualueesta ja metsästyksestä alueella tuntuu ristiriitaiselta. Kirkkonummella on paljon metsiä ja peltoja, miksi ihmeessä juuri luonnonsuojelualueella pitäisi ampua eläimiä? Uskomatonta
Mari
Jotenkin vesittyy koko luonnonsuojelualueen käsite, kun siellä eläimiä tapetaan. Jos on pakko kantoja pienentää, niin saisivat hoitaa homman alueen ulkopuolella. Metsästystä on perusteltu sillä Meikon kohdalla, että ne leviävät sieltä ympäröiville alueille. No, hoitakaa se metsästys sitten myös siellä ulkopuolella. Eihän noilla reppanoilla ole mitään paikkaa mihin mennä.

Alanpa tutkimaan mahdollisuuksia tehdä tästä asiasta isosti julkinen.
Liisukka
Hirvi on punkin ruokavarasto.:
Siis tarkoitin, että ei ole hirvien vika punkkien lisääntyminen ja se,että ne tahtomattaan punkkeja levittävät. Itsekään en ole mikään nuori enää, ilmasto kuitenkin on muuttunut ja kun lukee uutisia ja tutkimuksia, niin selviää, että ilmaston lämpiämisen myötä punkit ovat lisääntyneet, sakaali on tullut Suomeen ja jalohaikarat lentelevät Kirkkonummen taivaalla , jäätiköt sulavat jne..

Soisin, että luonnonsuojelualueella varsinkin suojeltaisiin siellä asuvia eläimiä- metsä on eläinten koti.

Kamala luonto
Ikävä homma. Pyhä on paikka, jossa metsämiehen ase ei ammu kipunoita kitusistaan. Meikossa vanhat honkien ja kuusten ikiaikainen laulu muuttuu vuosi vuodelta enemmän hiljaiseksi vaikeroinniksi. Missä olisi se pyhättö; paikka, jossa eläin saisi rauhan. Vailla paikkaa mihin mennä, vailla mahdollisuutta puolustautua. Surkea on luomakunnan herrana käyskentelevä kaksijalkainen, joka ei osaa kunnioittaa elämänsä antajaa.
Jampe
Kamala luonto. Ihmeellistä lämpiämistä. Se on vaan kummaa kun punkkeja sattuu olemaan niillä alueilla missä on hirviä ja kauriita. Alueilla missä on vähän isoja eläimiä niin ei ole punkkejakaan. Itse en ole vielä huomannut että ilmasto olisi lämmennyt. Olen seurannut yli 60 vuotta. Välillä on lämpimämpää ja välillä kylmempää. Kun olin pieni niin punkkeja näkyi ehkä muutaman vuoden välein.
Hirvi on punkin ruokavarasto
Ei ole hirvien ja peurojen vika,kun ne levittävät punkkeja- syyt punkkien leviämiseen johtuu lämpenevästä ilmastosta ja lämpenevä ilmasto johtuu ....niin mistä?
Kamala luonto
Hyvä artikkeli, toiminee muistutuksena erityisesti monille veikkolalaisille. Hirvet ja peurat ovat riistaeläimiä joita metsästetään, ne eivät ole taajamaelämään kesytettäviä eläimiä.
VPS
Valkohäntäkauriita on enemmän kuin Lapissa on poroja mutta mitään ei saa tehdä (tiheämmin). Ihmisiä sairastuu punkinpuremiin (ja jopa kuolee, naapuri) mutta mitään ei tehdä asian eteen. Yhdessä hirvessä voi olla tuhansia punkkeja. Olikose Raaseporin kaupungin alueella kun tapahtuu 4 kauriskolaria / päivä. Valohäntäkauriitten talviruokinta pitää ehdottomasti lopettaa ja kieltää. Aivan järjetöntä ruokkia villieläimiä jotka eivät kuulu suomen luontoon. Tuoka vaikkapa metsäpeuroja tilalle.
Järki hoi
Nyt ollaan ilmeisestikin ilman lupaa ja siihenkö ei sitten saa poikkeuslupaakaan, edellisellekään jatkokaudelle. Tämä on aivan yleistä valtion hommissa, ei ole lupaa ja ei voi tehdä yhtään mitään, kuin odottaa aikoja parempia. Sakottaavat ja linnaa saa ja maksaakin pitää takavarikoiden lisäksi. Niinhän se menee tämän oikeusvaltionlaitosen lainmukaan. Kimuranttista, herrojen metkut pykäliinsä vetoavat. Jos paskaa laskee järveen, luvan myöntää ympäristöministeriö, silloin se on lain ja pykälien mukaista esim.
jos se Aarnio voisi auttaa

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx