(42) kommenttia

Hiihtokausi alkuun, latuja tehdään uudella koneella − Saako ladulla kävellä, keskustelu alkoi myös

Kunnan uusi latukone oli torstaina aamupäivällä Veikkolassa tamppaamassa latureittiä.

Kirkkonummella on päästy tällä viikolla ajamaan latuverkostoa koneilla, vaikka lunta on vielä niukanlaisesti.

Kunnan hankkimalla uudella latukoneella on Jerikonmäen reitti tampattu keskustassa ja Veikkolan urheilupuisto oli vuorossa torstaina.

Veikkolaan vedettiin samalla myös yksi latu-ura perinteisen hiihtotyylin harrastajille.

Jerikonmäellä se ei vielä onnistunut, koska lunta on liian vähän. Veikkolassa näyttäisi olevan vähän paksumpi lumipeite kuin etelämpänä keskustassa.

Upouudella latukoneella ajetaan kunnan kaksi "päälatua", joiden hoitoluokka on ykkönen. Muut latureitit hoidetaan vanhalla kalustolla.

Kenttämestari Marko Roiha kertoo, että uudesta latukoneesta haetaan nyt kokemuksia ja opetellaan sen käyttöä.

Ennen kunnalla ei ole ollut tamppaukseen ja laduntekoon varta vasten suunniteltua latukonetta. (Viisykkönen 21.8.)

Lumen määrä tietenkin, mutta myös sen koostumus vaikuttavat Roihan mukaan paljon siihen, millainen latu-urasta tulee.

Tällä hetkellä lumi on irtonaista pakkaslunta. Latupohjasta ei tule kovaa, vaikka sitä tampataan painavallakin koneella.

Uutta latukonetta käytetään vain Jerikonmäen ja Veikkolan urheilupuiston latujen tekoon.

Kone ei mahdu välttämättä muille latureiteille, ja sen kuljettaminenkin on kustannuskysymys. Kone tekee kerralla kolme metriä levää latupohjaa.

Kahden ykkösluokan ladun lisäksi on nyt aloitettu myös muiden latureittien kunnostus.

Keskustelu laduilla kävelystä näyttää myös heränneet vilkkaana somessa ja muun muassa Viisykkösen kommenteissa.

Selvyyden vuoksi muistutettakoon, että laduilla ei saa kävellä. Ne on tarkoitettu vain hiihtoa varten. Kielto perustuu kunnan järjestyssääntöön.

Myös luistelukenttiä jäädytetään ja suurin osa niistä on käytössä.

Kenttämestari Roiha muistuttaa, että jäädytysurakka on välillä hidasta. Jos pakkasta on vain pari astetta, veden jäätyminen kentän pintaan kestää jopa puoli päivää.

Kirkkonummen kunnan liikuntatoimella on töissä latuja ja jääkenttiä kunnostamassa kahdeksan henkilöä. Lisäksi on hankittuna ulkopuolista urakoitsija-apua.

> Latutilannetta voi seurata netistä

(42) kommenttia
Kommentit (42)

Kommentit (42)

Sivut

Kun kommentteja lukee niin tuntuu että nämä ihmiset jotka ”puolustavat” ladulla kävelyä olisi jostain hoitokodista vapaalla. Ei hyvää päivää voiko aikuiset ihmiset olla todella noin idiootteja. Tuollaiset ihmiset sitten äänestävät vaaleissa ja ihmetellään miten ” tuokin ehdokas” pääsi eduskuntaan :)
Idiooteille ääniä
Voi huokaus. Talvella hiihtäjät kesällä pyöräilijät. Aina joku mielensä pahoittaa. Ennen vanhaan latuja syntyi,kun mentii hankeen ja alettiin hiihtämään. Mihin oma-aloiteisuus on hiihtäjiltä kadonnut?
Veikkolalainen
..kieltomerrkejä on jerikonmäessä... Ladun alussa.
Anonyymi
Uimahallissa uidaan, keilaradalla keilataan, luistelukentällä luistellaan, koirapuistossa ulkoilutetaan koiria jne jne eli hiihtoladulla hiihdetään niin se on.
Jos nyt Veikkolassa ja Jerikonmäessä hiihdetään 3-4 kk/vuosi alunperin vuosikymmeniä sitten tehdyillä baanoilla, voisi antaa hiihtäjien hiihtää ja sitten koko loppuvuoden tehdä sitä muuta.
Mitähän jos hiihtäjät alkaisi valittaa keväällä, kesällä ja syksyllä että hiihtoon rakennetulla baanalla kävellään?
Eilen illalla nähtiin hyväkuntoinen juoksija juoksemassa Jerikon ladulla, perusteluna tälle oli "ei ole kieltomerkkejä".
hohhojjaa
Näyttää perin hassulta, että väki ajaa autolla hiihtoladun varteen ja jyystäävät sitten parin kilsan latua saadakseen sitä ulkoilun nautintoa:)
Anonyymi
Yhtä tyhmästi käyttäydytään monessa muussakin asiassa.
Itsekkyys ja kateus on alati läsnä, oli asia sitten mikä vaan.
anonyymi
Veikkolassa lenkkeilijät on taas häädetty jalkakäytäville mopojen ja polkupyörien sekaan. mistä löytyy kuntoradan korvaava, valaistu väylä lenkkeilijöille, johon hiihtäjät eivät saa mennä. Ihan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimissä kyselen. Kuntoradan reunaan, latu-uran ulkopuolelle voisi hyvin jättää ja kunnostaa väylän, jota jalan liikkuvat voisivat käyttää. Edes osalle matkaa.
No, tarvittaisiinhan siinä suvaitsevuutta puolin ja toisin, mutta jos on selkeästi rajattu tila kummallekin niin uskon, että se yhteistyössä onnistuisi.
Hiihtäjät vetoavat vauhtiin ja vaarallisuuteen. Entäs lapset ja muut hitaasti liikkuvat. pitäisikö heiltäkin kieltää hiihtäminen latualueella? Kyllä hiihtäjilläkin pitää olla vastuuta siitä, miten hiihtää ja huomioida muut liikkujat.
Kyllä me huonosti liikkuvatkin haluamme (ja meillä on oikeus) nauttia talvisesta metsämaisemasta, vaikka emme suksilla liikukaan.
Hyviä ratkaisuja odottava
Kommentointi ei eroa millään tavalla lasten hiekkalaatikko leikeistä,samalla tasolla ollaan.Eipä ihme,ettei tärkeimmistäkään asioista tule mitään.
Ihme porukka
@uffe. Riippuu koirasta. Ja jos isäntä on ladun vieressä ja koira latu-urassa, niin missä se hihna kulkee? Ja onko isänällä mukavaa tarpoa ojassa? Asiasta on muutenkin ihan turha nyt väännellä. Se on järjestyslaissa kielletty, ohjeet ladun alussa jne...
Anonyymi
Mitä varten meillä on koirapuistoja 600.000 €uron edestä muttei kunnon koiralatuja? On se niin väärin. Antaa lasten laskea vaihtovuoroisesti koirapuistojen rinteitä.
Anonymous
Koirien tassut ovat niin kepeät ettei niistä ole juurikaan vahinkoa laduille ja jos isäntä tarpoo umpihangessa ladun vieressä niin ei kait siittä suurta haittaa liene hiihtäjille....
Uffe
Kyllä on Kirkkonummella asiat hyvin.Suurimmat murheet ladut ja kävely.
Voi hyvää päivää!
Tuo turvallisuus on hyvä pointti. Kenen syy, jos hiihtäjä kaatuu ladulla kävelevän kuntoilijan päälle? Tekstissäkin mainitaan, että hankitulla koneella voi tehdä latua vain tiettyille reiteille, sillä se ei mahdu kaikille poluille. Metsäiset ulkoilureitit, joita poluiksi leveyden puolesta voi kutsua, ovat käytössä jalankulkijoille ympäri vuoden. Ei ole järkevää hakata metsää ja rakentaa pohjaa pelkästään latua varten, vaan on loogista tehdä latu olemassa olevalle pohjalle, joka sitten hetken aikaa on pois kävelijöiden käytöstä. Harmi, ettei kunnassa ole parempia paikkoja ladulle, kuin tuo Jeriko. Seuraava kysymys onkin, missä lapset voivat hiihtää, sillä tuo Jerikon latu on ihan kuuluisa aggressiivisista kuntohiihtäjistä.
Anonyymi
Kirkkonummellahan voisi ladut tehdä yhtähyvin kävelyteille,ne kun on niin huonosti aurattu että ladunteko onnistuisi vallanhyvin.Jerikonmäen voisi sitten jättää ilman latuja,kuinkahan moni siellä sitten tarpoisi?Näitä uutisiahan me kaipaamme,vai mitä.Verta ladulle prk.Lainaus Mtv.fi"Jenni todisti järkyttävää laturaivoa Kuopiossa: Hiihtäjä karjui ja löi sauvalla Bella-koiraa hätääntyneen pienen pojan edessä."
näinkin päin
On se hiukan jännä miten näistä jaksetaan aina purnata. Silloin kun sattuu sitä lunta tulemaan, ja ladut vedetään, niin täytyyhän kaikkien päästä niitä sitten kokeilemaan, oli sukset tai ei. Lähtökohtaisesti kyllä olen minäkin sitä mieltä (vaikka en hiihdä murtsikkaa) että ladut on ensisijaisesti kyllä hiihtäjille tarkoitettuja. Ei ole varmaan kovn mielekästä väistellä lapsia ja koiria kun on harrastamassa lajiaan, sille osoittetussa paikassa.

Ei kyllä olisi sitten TAVATON vaiva tai kustannuserä kunnaltakaan tampata siihen ladun viereen kävelyreittiä.

Eniten kuitenkin naurattaa nyt nämä "luonnossa pitää pystyä liikkua" argumentoijat. Ovatko he ihan tosissaan siinä että jos ei pääse ladulla kävelemään, niin sillon on luonnossa liikkuminen mahdotonta? Kuten joku kommentoikin tuolla, niin ei siellä hei ihan oikeesti NIIN paljoa sitä lunta ole.... onko jengi tosiaan noin pihalla. Asutaan sentään kuitenkin AIKA maalla....
Hieman naurattaa
Tuo ladulla käveleminen on jotenkin vain niin viehättävää, puoleensavetävää ja himokasta.
Tässä esimerkki joka toistuu joka vuosi Jolkbyn ja Kyrkvallan pellolla jossa kunta tekeen koneella ladun ja hiihdon luistelu-uran.
Keväällä, kesällä, alku- tai loppusyksystä pellolla ei kukaan kävele siinä kohdassa ja sitä reittiä jossa latu talvisin on. Kun sitten on tullut 5cm lunta, kukaan ei siinä kävele, eikä silloinkaan kun maassa on 10cm lunta, mutta sitten kun kunnan työntekijät ovat ajaneet ladut siihen, sinne ilmestyy sellaisia jotka eivät koskaan siinä muuten kävele tai ovat kävelleet.
Olenpa siinä kohdannut ladulla/luistelu-uralla nuoren äidin lastenvaunujen kanssa ja kerran Kirkkonummen kouluissa vuosikymmeniä toimineen oppettajan koiransa kanssa! Itse väistän latuja talvella meidän onnettoman shetlanninpaimenkoiran kanssa, koska hän ei osaa hiihtää.
Staffan Pettersson
No on teillä murheet! Rauhoitetaan tuo parin kilometrin pätkä nyt hiihtäjille, kun lunta kerrankin on, kyllä meille muille löytyy paikkoja missä tallustaa. Kiusanteoksi minäkin tuon latujen pilaamisen katsoisin, vaikka itse en ole hiihtänyt vuosikymmeniin.
Joutomiehen kanssa samoilla linjoilla... kas kun ei valiteta, että ulkokenttiä ei saa jäädyttää luistelijoille, kun kentälle pitää päästä pelaamaan jalkapalloa myös talvella.
Lumimies
Tutkimuksissa on todettu, että liikkuminen luonnossa ja etenkin metsässä edistää ihmisen kaikinpuolista hyvinvointia eli näinollen siihen pitäisi myös suoda mahdollisuus kaikkina vuodenaikoina. Pelkällä kevyenliikenteenväylällä tai taajamassa suoritettu liikkuminen ei taida antaa samaa lopputulosta...?
Anonyymi
On kyseessä myös turvallisuus. Hiihtäjä tulee helposti 40 km/h alamäessä ja jos nyt vaikka 90kg on suksien päällä ei törmäys kävelijään tai pulkkailijaan ole mukava kenellekään. Ilon kautta talvesta nauttimaan!
J
Kävelytietä kunnassa kyllä riittää, mutta pitää itsepintaisesti ängetä Jerikonmäkeen kävelemään ladulle. Vaikea ymmärtää, että miksi? Peuramaalle kyllä pääsee kävellen muutakin kautta , ilman että kävelee ison tien reunaa, kun vaan viitsii. Latu on latu ja tarkoitettu vain hiihtäjille, eihän kukaan tule uimahalliin melomaan?
Joppe joutomies
Jerikon reittiä peuramaalle tulee kehittää niin, että jalan kulkevat mahtuvat sinne myös. Laittakoot vaikka Trumpin tyyliin aidan väliin erottelemaan jyvät akanoista. Ulkoilureitti ei voi muuttua yhden lajin temmellyskentäksi edes osan aikaa vuodesta, liikunta kuuluu kaikille
Lenkkeilijä
Montakohan sataa kilometriä kunnassa on kevyen liikenteen väyliä? Ja täällä sitten ruikutetaan jostain Jerikonmäen 2 km lenkistä ikään kuin missään muualla ei voisi kävellä. Tällä lumimäärällä metsässäkin voi vielä kävellä ihan missä vaan, kunhan sen verran osaa kulkea, ettei eksy. Yritetään nyt mahtua samaan kuntaan sentään, oli jalassa sitten monot tai stereot.
Säälittävää kitinää
Mikä siinä on esteenä ettei näille hiihtäjille voida laittaa latuja pelloille? Miksi heidän on saatava juuri tuo Jerikonmäki käyttöönsä? Missä muualla Kirkkonummelaiset voivat kävellen ulkoilla luonossa talviaikaan ilman autoa???????
Päättäjät taitaa itselleen tehdä ladut kylällä
@itsekäitä kylä täynnä. No, ei varmati tulee Espoosta tänne hiihtämään. Espoossa on tekolumilatuja, 8 tykkejä ja noin 10 latukoneita Kirkkonummessa 0 tykki 1 kone (pienessä inkoossa on sekä tykki että kone). Espoossa valaistua latuja on noin 60 km ja ajettua latu melkein 200 km. Meidän 2 km prismasta - peuramaalle tuskin kiinnostaa
Kirkkonummelainen joka yleensä hiihtä espoossa
Kirkkonummella n.1000 neliökilometriä maata, ja 2km latu talvella vaikeuttaa tiettyjen ihmisten ulkoilua,koiranulkoilutusta ja eivät suvaitse vain hiihtäjille tarkoitettua liikuntamahdollisuutta rajatun ajan. Kyllä käy pieneksi piirit ihmisellä.Taitaa täälläkin yksi ja sama valittaja olla äänessä eri nimimerkeillä.
maailman tärkein 2 kilometriä
Minkä ihmeen takia odotetaan että asukkaiden jotka kylällä asuvat pitäisi mennä talviaikaan Meikolle, Nuuksion tai Linloohon ulkoilemaan vain siksi että ainoa keskustan vieressä oleva ulkoilu reitti annetaan vain yhden ainoan lajin harrastajille, hiihtäjille. Millä meistä ne joilla ei ole omaa autoa käytössä eikä varaa sellaista hankkia liikumme noihin ulkoilupaikkoihin?? Jerikonmäe.n hiihtäjät tulevat autoilla hiihyoretkellden, myös Espoosta tullaan sinne, miksi he eivät siis voi siirtyä suksineen paikkaan mihin pääsevät autoillaan. Kyllä tuo ulkoilureitti Jerikossa on niin leveä että siihen pystyy myös kävelijöille jättämään tilaa. Se on vIn tahto ja järjestelykysymys!
Ja mitä tulee keskustan koira tarhoihin ja niiden käyttöön, JOULUN AIKAAN TARHOJEN VIERESSÄ OLEVAT ASUKKAAT TEKIVÄT TOISESTA KOIRA TARHASTA LAPSILLEEN PULKKAMÄEN!!!!! Avasivat jopa tarhan huoltoportinkin auki jotta saivat pidemmän mäen lapsilleen. Ja kun asiasta meni huomauttamaan sain hirveät huudot päälleen ja valituksen siitä ettei ole pulkkamäkiä lähellä ja koirat voi ulkoiluttaa kävellen muuallakin eivätkä pulkkailijst lähteneet koira tarhasta pois.
Itsekkäitä ihmisiä kylä täynnä
Jonas Aho, Kirkkonummella on ne miljoona maksaneet Jerikon portaat. Käytä ne ja tunnet olevasi keisari.
Tyhjät portaat metsässä.
@jonas aho. Mielestäni pitäisi ehdottomasti kehittää kävelyreitti peuramaalle hiihtouran viereen koska se on ainoa reitti sinne. Tällä hetkellä se on ehkä vähän liian kapea siihen kuin se on edestakaisin hiihdettävä ura.
Tony Björk, hiihtäjä ja lenkkeilijä.
Eikö Jerikonmäkeen voisi tehdä ladun viereen myös mahdollisuuden kävelijöille. Emme omista suksia mutta haluaisimme kuntoilla sillä haasteelisella reitillä raikkaassa ulkoilmassa. Myös olisi hyvä jos voisi kävellä myös Peuramaalle sitä kuntopolkua talvisin. Vasta kuntaan muuttaneena olimme tosi tyytyväisiä kun löysimme Jerikonmäen kuntoreitin mutta mutta nythän se on varattu muutamalle hiihtäjälle : (
Jonas Aho
Näistäkin kirjoituksista huomaa että se monta vuotta ehdotettu kevyenliikenteen väylä Prisman parkkipaikalta Tolsan asemalle olisi erittäin tarpeellinen ja turvallisuutta parantava. Peuramaalle ja Tolsaan pitää nyt kävellä-pyöräillä-potkukelkkailla Hindersbyntietä pitkin, tai talloa laduilla!
Tämä kevyenliikenteenväylä olisi helppo ja edullinenkin tehdä, valaistusta ei tarvita se on jo olemassa. Kunnan selitys VR:n lisäraidevarauksesta voidaan unohtaa vuosiksi (-kymmeniksi), mutta pitäähän virkamiehillä tässäkin olla joku selitys, ettei vaan tarvitse selvitellä ja tehdä mitään!
Se on tahdonpuutteesta ja aivan liian pehmeästä johdosta kiinni, ettei tarpeellisia edes pieniä hankkeita viedä eteenpäin. Kohta tämänkin osalta varmaan edetään seuraavaan vakioselitykseen, eli ettei rahaa ole, - niin sitä ei tule ellei sitä anota ajoissa. Viittaan tässä Lidlin viereen 25v suunniteltuun alikulkuun. Siihenkään ei nyt ole rahaa, kun sitä ei ole huomattu hakea ajoissa.
Mannaa taivaalta, suunnitelmallisuus herran hallussa

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä