(0) kommenttia

Henkilöstö pettyi yt-neuvotteluun

JHL:n pääluottamusmies Marja Lehtosen mielestä yt-neuvotteluissa työnantajajapuoli sai tahtonsa läpi, elleivät poliitikot muuta suunnitelmia.

Kirkkonummen yt-neuvotteluja käynyt JHL:n pääluottamusmies Marja Lehtonen on pettynyt neuvottelujen lopputulokseen. Lehtosen mielestä jo alun perin lähdettiin tavoittelemaan liian suuria säästöjä yhtäkkiä.

- Säästöt olisi pitänyt ajoittaa pidemmälle ajalle ja keskittyä rakenteellisiin muutoksiin. Kaikki olisi pitänyt lisäksi aloittaa jo aikoja sitten, koska merkit taloustilanteesta ja säästöjen tarpeesta ovat olleet näkyvissä pitkään, Lehtonen sanoo.

Lehtonen katsoo, että ainakaan JHL:n puolelta ei pystytty yt-neuvottelujen lopputulokseen juurikaan vaikuttamaan. Työnantajapuoli ajoi tahtonsa läpi. Lehtonen ei hyväksy ylipäätään Kirkkonummen lomautuksia ja irtisanomisia.

- Neuvottelujen aikana on yritetty kysyä moneen otteeseen missä kohdin työt vähenevät, koska se olisi edellytys ehdotetuille toimille, mutta selkeää vastausta ei kaikilta osin ole saatu.

Kunnan johto ilmoitti neuvottelujen lopuksi, että säästöjä saadaan neljän miljoona euron edestä. Tavoite oli kuusi miljoonaa. Lehtonen ei pidä kahden miljoonan euron eroa sinänsä saavutuksena, sillä irtisanomisista ei koidu koko ensi vuodelle säästöjä, koska mahdollisesti irtisanottavilla työntekijöillä on kahdesta kuuteen kuukauden irtisanomisajat.

Ei tietoa - ketä irtisanotaan

Lehtosen mukaan vielä ei ole tiedossa keitä yksilöidysti mahdolliset irtisanomiset koskevat. – Ainakaan ennen valtuuston budjettikäsittelyä (19.12.) irtisanomisista ei puhuta kenenkään kanssa. On ollut puhetta, että esimiehet aloittavat keskustelut tammikuun alkupuolella niissä yksiköissä joissa irtisanomisia saattaa tulla.

Yt-neuvottelujen päätteeksi ehdotetaan kunnan lähes koko henkilöstön lomauttamista. Lehtosen mielestä ainakin kouluavustajat ja koulujen iltavahtimestarit pitäisi rajata lomautusten ulkopuolelle. Heitä on noin 90, ja he joutuvat olemaan joka kesä lomautettuna. Lehtosen mielestä olisi kohtuutuonta, jos heille tulisi vielä pakkolomat jokakesäisen lomautuksen päälle.

Lomautuksissa on ehdotettu, että opettajien lomautukset ovat seitsemän päivää ja pääsääntöisesti muiden henkilöstöryhmien 14 päivää. Lehtonen ei halua ottaa kantaa opettajien muita lyhyempiin lomautusjaksoihin. - Ehkä siihen on lailliset perusteet.

Yt-neuvottelujen lisäksi isoa joukkoa JHL:n jäseniä uhkaa toinenkin säästötoimi. Budjettiehdotuksessa on mukana päiväkotien ruokahuollon ulkoistus ensi syksynä. Kysymys on noin 40 kunnan työntekijän kohtalosta.

Lehtonen sanoo, että ainakaan vielä ei kukaan ole pystynyt osoittamaan mitä säästöjä ulkoistamisesta syntyisi.

Kirkkonummen kunnalla on noin 2 400 työntekijää, joista JHL:n jäseniä runsaat 400. Suurin henkilöstöryhmä Kirkkonummen kunnalla ovat JUKO:n liittojen jäsenet, kuten opettajat.

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä