(0) kommenttia

Hellerajat paukkuvat, aamupäivällä jo yli 25 astetta − Pohjois- ja Etelä-Kirkkonummen välillä jopa 10 asteen ero

Luonto herää nopeasti, luumupuu aloitteli kukintaa äitienpäivänä. Toivottavasti, ei tule enää hallaöitä, sekin on täysin mahdollista toukokuussa.

Tänään maanantaina on jälleen kolkuteltu lämpöennätyksiä. Kun lämpöaalto tuli näin aikaisin, ovat myös lämpötilaerot etelärannikolla poikkeuksellisen suuret.

Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla Espoon Nuuksiossa ylitettiin 25 asteen helleraja maanantaina jo kello 11 aikoihin. Sunnuntaina maaginen hellelukema ylittyi pari tuntia myöhemmin.

Elohopea jatkaa vain nousuaan, kello 13.00 Nuuksiossa mitattiin 27,0 astetta, ja ennuste kello 15:ksi on 29 astetta.

Olettaa saattaa, että Kirkkonummen pohjoisosissa kuten Veikkolassa on yhtä kuumaa tai jopa kuumenpaa kuin hyvin lähellä Nuuksion mittausasemalla.

Sen sijaan Mäkiluodossa Kirkkonummen etelälaidalla ollaan aivan eri lukemissa, koska meri viilentää ilmaa tehokkaasti.

Ilmatieteen laitoksen asemalla Mäkiluodossa Porkkalanniemen edustalla mitattiin kello 13.10 noin 15 asteen lämpötila eli Kirkkonummen etelä- ja pohjoisosien välillä on jopa yli 10 asteen lämpötilaero.

Toki merenrannalla tai saaressa suojaisessa paikassa, voi lämpötila olla virallista Mäkiluodon lukemaa korkeampi.

Ilmatieteen laitoksen virallisilla mittausasemilla lämpötilaa mitataan anturilla, joka on säteilysuojan sisällä, mikä estää suoran auringonpaisteen. Lämpötila mitataan kahden metrin korkeudelta.

Nuuksion lukemissa on huomioitava se, että mittausasema noin 90 metriä merenpinnan yläpuolella ja ympäristöään korkeammalla, joten siellä on keskimäärin noin 0,5 astetta ympäristöään kylmempää.

> Ilmatieteen laitos, säähavainnot 10 minuutin välein

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx