(5) kommenttia

Harvinaisen pitkä elämäntyö palkittiin – yrittäjä pistäytyy koruliikkeen puolella vielä 82-vuotiaana

Reetta Valkeinen on toiminut yrittäjänä Kirkkonummella yli 40 vuotta.

Suomessa on moni hallitus vaihtunut ja presidenttikin niinä vuosikymmeninä, joiden läpi kirkkonummelaisen Reetta Valkeisen (82) yrittäjäura on jatkunut.

Kirkkonummen Yrittäjät muistivat tällä kertaa Elämäntyö-palkinnolla Valkeista. Kunnianosoitus ojennettiin yrittäjäjuhlassa torstaina.

Valkeinen on edelleen hallituksen puheenjohtajana Kirkkonummella toimivassa RMV-Korut Oy:ssä, jonka juuret ulottuvat lähes 60 vuoden taakse.

− Pistäydyn yhä liikkeen puolella ja vielä syksyllä tein useiden tuntien työpäiviä, Valkeinen kertoo.

Menoa ovat haitanneet selkäviat ja -leikkaukset. Matka kotoa firman puolelle on kuitenkin lyhyt, sillä Valkeinen asuu Munkinmäessä samassa rakennuksessa, jossa koruliike toimii.

Reetta Valkeinen tuli edesmenneen miehensä Reino Mikael Valkeisen kanssa Kirkkonummelle vuonna 1976.

Yhtiön tilat olivat käyneet pieneksi Helsingissä. Sopivaa toimitilaa lähdettiin katsomaan Upinniementien varrella sijaitsevalle Strömsbyn kartanolle.

− Kun tulimme Kirkkonummelle, täällä oli niin pimeää, ja varsinkin, kun ajoimme kohti Strömsbytä. Ei siellä ollut juuri mitään. Sanoin Reinolle, että tänne ei tulla ikinä, Valkeinen muistelee.

Niin siinä vain kävi, että kultasepänliike asettui Strömsbyhyn ja sieltä viiden vuoden jälkeen Kirkkonummen keskustaan Munkinmäkeen.

Kirkkonummen kunta oli 1970-lopussa hankkinut Munkinmäestä maata, jolle kaavoitettiin pienteollisuustontteja.

RMV:n liikerakennus nousi nykyiselle toimipaikalleen ensimmäisten joukossa, ja se on nykyisin vanhin Munkinmäentiellä toimineista yrityksistä.

Edelleen perheyrityksenä toimiva koru-, kello- ja lahjatavaraliike on perustettu vuonna 1961 Helsingissä.

Reino Valkeinen oli nuorena sairastanut sen ajan kansantautiin tuberkuloosin, jota hoidettiin useita vuosia.

Toivuttuaan Reino mietti, mille työuralle lähtisi, koska raskaita töitä ei koetun sairauden takia pystynyt tekemään.

− Eräs Reinon ystävä ehdotti, eikö kultasepäntyöt olisi juuri sopivia. Ja niin hän pyrki Westendiin invalidien ammattioppilaitokseen ja valmistui kultasepäksi.
Ensimmäinen verstas toimi Haagassa, Reetta Valkeinen kertoo.

Yrityksen toimintaperiaate on edelleen sama. Yhtiön omassa koruverstaassa Kirkkonummella kultasepänliike tekee kulta-, hopea- ja timanttikoruja sekä erilaisia mitaleja ja palkintoja.

Liike on Munkinmäessä auki asiakkaille ja yrityksellä on myös nettikauppa, josta voi verkon kautta tilata tuotteita. Kultasepän tuotteita valmistetaan myös yksilöllisesti asiakkaan toiveen mukaan.

Suurimmillaan yhtiöllä on ollut 14 henkilöä töissä omistajat mukaan lukien. Nykytavan mukaan tuotteita tai niiden osia teetetään myös alihankintana.

Operatiivinen vastuu on siirtynyt Valkeisten pojille Rennille ja Ramille. Yrityksessä on hyvin pitkään työskennellyt kultaseppänä Anssi Mero.

Yrittäjien elämäntyöpalkinnon saanut Reetta Valkeinen on kotoisin Keski-Pohjanmaan Toholammilta, jossa hän syntyi vuonna 1937 maalaistalossa esikoislapsena.

(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Lämpimät onnittelut. Upea ura .
Bencku Kukko
Upeaa! Onnittelut. Mieheni kanssa iloitsemme kultaseppänne piirustuksiemme mukaan tekemistä kihla-vihkisormuksista. Hyvin ovat pysyneet :)
-Sari
Onnrta Reeta!!
Kaj Nurmi
Mainio liike ja palvelu on aina ollut ensiluokkaista.
Tom Streng
Lämpimät onnittelut,monet ystävälliset palvelut olen saanut!
Marika Kosonen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx