(3) kommenttia

Harvinainen meritaimen nousee Kauklahteen - tämä ei ole kalajuttu

Espoonjoessa Kauklahdessa kuvattu taimen. Kuva Pekka Tuuri

Koskessa ei saa enää kalastaa.

Espoonjoen kunnostuksella Kauklahdessa on saatu erinomaisia tuloksia. Kunnostustöissä palautettu koski on houkutellut jokeen erittäin uhanalaisen meritaimenen.

Kauklahden koskialue kunnostettiin toissa talvena. Uudenmaan ELY-keskuksen mukaan koekalastuksessa on voitu todeta, että  kalastosta puuttunut äärimmäisen uhanalainen meritaimen on palannut alueelle ja onnistunut lisääntymään. Myös erittäin uhanalainen vaellussiika on lisääntynyt onnistuneesti.

Kunnostuksen jälkeen taimen on ollut kosken valtalaji. Alueelta on tavattu useampaa eri ikäryhmää olevia taimenen poikasia.

Viime syksyn koekalastuksissa koskesta saatiin ensimmäistä kertaa varmuudella siinä syntyneitä poikasia.

Kunnostuksen jälkeen taimen on ollut kosken valtalaji. Alueelta on tavattu useampaa eri ikäryhmää olevia taimenen poikasia.

Espoonjoen taimenkanta on yksi Suomen viimeisistä säilyneistä geneettisesti alkuperäisistä meritaimenkannoista.

Viime keväänä Espoonjoen alajuoksulta saatiin myös luonnonvaraisesta lisääntymisestä peräisin olevia siianpoikasia.

Espoonjoen koskialueet on aikoinaan perattu Turunväylän rakentamisen yhteydessä 1950-luvun lopulla, kun moottoritien alle jäänyt Kirkkojärvi kuivatettiin.

Uudenmaan ELY-keskus on kieltänyt kalastuksen Espoonjoen virtapaikoissa taimenkantojen turvaamiseksi. Suvantopaikoissa saa normaalisti kalastaa.

> 51-Arkisto (11.6.2013) Kauklahdenkoski virtaa nyt paremmin


(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Nuo kalajutut on ristiriitaisi eri paikkakunnilla. Yhteisymmärrystä, kun ei missään asiassa löydy sen enempää, kuin eduskunnassa, ei saada yhtään mitään aikaiseksi. Kun nyt erittäin uhanalaise lohet palailevat jokiin kutemaan, niin täytyy olla varovaisia viherviipertäjien suhteen.
Vihreät vastutavat eläinten syöntiä. Itäsuomen suuret vesistöt ovat jo tyhjentymässä lohista,kuhista ja muikkusta. Viipertäjät ovat onnistuneet levittämään hylkeet (niins. saimaannopan) kaikkialle, puhuvat muutamista sadoista ja uhanalaisuudesta, niiden todellista määrää ei kukaan pysty laskemaan..
Kimmo Ohtola
Loistava uutinen! Vielä kun saataisiin rajoitettua verkotusta Kallviksundetissa ja lähialueilla.
Joonas Pirhonen
Milloinkahan me päästään Siuntiossa tässäkin asiassa eteenpäin? Kunnan poliittiset päättäjät eivät ole tälle lämmenneet viimeisen 12 vuoden aikana ja olemme nyt pohjamudissa.
kari vierinen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx