Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Gesterbyn koulukeskus esitetään purettavaksi kokonaan – halvempi rakentaa alusta lähtien uudelleen
25.09.2020
13:28
(7) kommenttia
Gesterbyn koulukeskus esitetään purettavaksi kokonaan – halvempi rakentaa alusta lähtien uudelleen
Kirkkonummen kunnan seuraavan suururakan Gesterbyn koulukeskuksen kustannuksia on laskettu ja kahta vaihtoehtoa pohdittu. Pääkysymys on, puretaanko kaikki vai säilytetäänkö osa.
Gesterbyn koulukeskuksen kolmesta oppilaitoksessa on jo vajaat 1 000 oppilasta väistötiloissa, joita on pystytetty keskuksen piha-alueelle. Keskuksen kolmessa koulussa on noin 1 500 oppilasta.
Keskuksessa toimivat Gesterbyn koulu, Winelska skolan ja Kyrkslätts gymnasium. Papinmäen erityiskoulu on toiminut alueen laidalla omassa rakennuksessaan.
Ruotsinkieliselle lukiolle suunnitellaan parhaillaan uusia tiloja kirjaston lähelle, johon tulisi myös saman katon alle Porkkalan lukio.
Koko Gesterbyn koulukeskuksen uudelleen rakentamista ryhdyttiin suunnittelemaan kolmisen vuotta sitten, kun useissa tiloissa oli sisäilmaongelmia.
GWP-kampuksen nimellä kulkevassa hankkeessa on selvitty kahta vaihtoehtoa.
Hankesuunnitelmassa esitetään, että koko koulukeskus puretaan ja rakennetaan uusi tilalle. Kampussuunnittelua on tehty pitkälle, mutta päätökset puuttuvat.
Kokonaan uuden kampuksen rakentaminen on arvioitu maksavan noin 41 miljoonaa euroa.
Jos vuonna 2007 valmistunut uusin osa peruskorjataan ja muutetaan osaksi koko koulukeskusta, sen on laskettu maksavan noin 2,5 miljoonaa euroa enemmän kuin kaiken rakentaminen uusiksi.
Uudisrakentamisella pystytään suunnitelmien mukaan saamaan tilatehokkuutta eli samat toiminnot pienempiin neliömääriin.
Hankesuunnitelmassa on mietitty myös, että koulukeskus olisi kokonaan puurakenteinen. Silloin hintaa arvioidaan tulevan lisää 2,5-3 miljoonaa euroa.
Hanke on tarkoitus rahoittaa leasingrahoituksella ja toteuttaa elinkaarimallina, jolloin kiinteistön omistaja vastaa sovitun ajan rakennusten kunnosta ja ylläpidosta.
Kiinteistöleasingin tyypillinen kesto on noin 20 vuotta. Kiinteistöleasing kauden jälkeen maksetaan sopimuksen mukainen jäännösarvo ja kiinteistöt siirtyvät kunnan omistukseen. Leasingmaksut alkavat, kun rakennukset ovat valmiit.
Koko koulukeskus voisi suunnitelmien mukaan olla valmis neljän vuoden kuluttua syksyllä.
Kommentit (7)
26.02.2021
15:20
Kirkkonummelle samat rajoitukset kuin pk-seudulla – myös yksityisissä tiloissa henkilömäärien rajat
26.02.2021
12:52
Koronarajoituksia jatketaan maaliskuun – yläkoulut etäopetukseen, lisää päätöksiä voi tulla tänään
24.02.2021
12:44
Koulu ei tule heti mieleen uuden oppimiskeskuksen tiloissa − vuosien urakka on valmis, katso kuvat!
23.02.2021
19:36
Rokottaminen etenee kunnissa verkkaisesti – Kirkkonummella annettiin viikossa runsaat 400 rokotetta
23.02.2021
13:44
Neljään kouluun kaavaillaan linjaa urheilijanuraan tähtääville nuorille – mallia Olympiakomitean ohjelmasta
23.02.2021
12:14
Kommentit (7)
Kannatan kaikkia sellaisia malleja joissa kunnalla ei ole kassa koko ajan tyhjänä. Yleisellä tasolla myös leasingvastuut ovat parempi kuin lainat.
Elinkaarimalli on sopimuskokonaisuus, jolla rakennuksen suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito hankitaan yhtenä kokonaisuutena.
Lue vaikka lisää kuntarahoituksen Elinkaarimallin ABC:stä:
https://www.kuntarahoitus.fi/ajankohtaista/elinkaarimallin-abc-johdanto-lampiosta-parrasvaloihin/
Sitten 20 vuotta kunta maksaa leasingvuokraa ja lopulta lunastaa rakennuksen omaksi. Leasingvuokra luonnollisesti sisältää rahoitusyhtiön katteen.
20 vuoden päästä tästä on siis maksettu yli 40 miljoonaa euroa. Onko tämä kannattavaa riippunee siitä millainen on rahoitusyhtiön kate verrattuna pankilta saatavan lainan korkoon. Myös sillä on iso vaikutus miten paljon rakennukseen tulee tehdä 20 vuoden aikana kunnostustöitä jotka menevät rahoitusyhtiön piikkiin.
Vastuunjaosta ei vielä luonnollisesti tiedetä, mutta oletettavasti rahoitusyhtiö vastaa siitä ette rakennus pysyy käyttötarkoituksen mukaisessa kunnossa taloteknisesti ja kunta huolehtii päivittäisestä huollosta ja siivouksesta.
Korjatkoon se joka aiheesta enemmän tietää.
Kommentoi