(25) kommenttia

Fyyri on ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia-palkintoon – kirjaston kanssa kilpailee virastotalo ja kirkko

Fyyri valmistui viime vuonna reilusti aikataulusta myöhässä.

Kirkkonummen uusi pääkirjasto Fyyri on saanut arkkitehtipiireissä jo laajasti tunnustusta ja jatkoa on nyt tullut kotimaasta. Fyyri on ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi.

Kotimaista alan ykköstunnusta tavoittelee kolme kohdetta. Fyyrin lisäksi ehdolla on virastotalo Helsingissä ja Ylivieskan kirkko.

Viime vuonna palkittiin Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus.

Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna filosofi Esa Saarinen.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon kahdeksatta kertaa. Voittaja julkistetaan 4.10.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsee vuosittain vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana.

Kolme ehdokasta on puolestaan valinnut Suomen Arkkitehtiliiton kokoama esiraati.

Pandemia vaikutti esiraadin työhön myös tänä vuonna. Ehdokkaista rajattiin pois koulut, päiväkodit, hoiva-asumisen kohteet ja ulkomailla sijaitsevat kohteet, koska vierailuja ei voitu tasapuolisesti järjestää.

Kaikki nyt ehdolle valitut rakennukset edustavat sen vuoksi julkista rakentamista, joihin yleisöllä on ainakin osittain vapaa pääsy.

Valintaraati toteaa perusteluissaan, että Fyyrissä vauhdikkaat verkkomaiset kuparijulkisivut ja valkobetonista, puusta ja lasista rakennetut uudet sisätilat eivät turhia kumartele.

Fyyri tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kuntalaisten omalle tekemiselle ja olemiselle: huippuesitystekniikkaa, studion, soittohuoneen, ompelua, satuja ja löhöilyä. 

Fyyrin arkkitehtuurissa nousee esiin tyylikkäästi kaksi kirjaston ydinasiaa: kirjat ja niiden lukeminen.

Korkea, kapeilla betonirakenteilla piirretty kirjasali avautuu itään. Matala, horisontaalinen lehtisali ja kahvila ottavat kantaa Kirkkonummen keskiaikaiseen kirkkoon. Dialogista syntyy elämyksellistä kaupunkitilaa, valintaa perustellaan.

Fyyrin on suunnitellut JKMM Arkkitehdit Oy ja pääsunnittelija on Teemu Kurkela.

> Fyyrille sama kansainvälinen palkinto kuin Amos Rexille – kirjasto ehdolla useissa kilpailuissa maailmalla (Viisykkönen 1.7.2021)

> Kirjaston hinta on nyt laskettu sentilleen – kustannukset nousivat alkuperäisestä noin 130 prosenttia (Viisykkönen 19.11.2020)

(25) kommenttia
Kommentit (25)

Kommentit (25)

OmFinlandia priset skall delas ut till detta fruktansvärt fula hus vilket kallas till Fyyri så inte har detta pris längre något värde !
Fyy f _ _ n
Fyyrin tulee ehdottomasti saada palkinto, tai useitakin palkintoja, niin saataisiin todella kovalle rahalle vastinetta. Tuskin kukaan haluaa tilannetta, että kunnalla on "sinällään ihan hieno, mutta aivan julmetun kallis" kirjasto, kun voisi olla maailmankuulu ja palkittu (sekä julmetun kallis).
rahalle vastinetta
Ihmettelen miten voidaan sanoa kirjaston riitelevän kirkon kanssa. Itse olen ihaillut sitä miten hyvin kirkko ja kirjasto sopii yhteen. Kun vain saataisiin vielä tuo ruma varastorakennus entisen päiväkodin pihalta pois.
Kirjastoa ja kirkkoa ihaileva kuntalainen
Moni kakku päältä kaunis-sanonta voisi sopia tähän rakennukseen....
Staffan
Kirjasto on hieno ja arvokas rakennus joka sopii lopistavasti kauniin kirkon viereen. Nyt kunnan tulisi hyödyntää julkisuus ja erottua edukseen arkkitehtuurilla, koska kuka kissan häntää nostaa jollei kissa itse? Toivottavasti takatontille suunnittellut rakennukset aikanaan jatkavat samaa korkea-arvoista arkkitehtuuria jotta kokonaisuus pysyy ehjänä.
Tyytyväinen Fyyriin
Kiitos kirjoittajat kelpo vihjeistä.
Nyt onkin antoisaa tututustua samanaikaisesti kirkkonummelaisena Hölmölän perheen jäsenenä sekä ruumaan ruumisarkkuun että keskitysleiriin. Rumista ruumisarkuista en tiedä. Keskitysleirillä olen käynyt noin 40 vuotta sitten, Puolan Stutthof íssa - turistina -. Onko se jotain ruokaa se Fyyri, kun ei suuhun sovi?

Tieto ja Tuska
Näitä palkintoja ja kotkotuksia on niin paljon,että joka hömppä pömppä saa jonkun palkinnon tai kunnia maininnan.
Aivan sama.
Vedethän ne meni sisään myös tuohon uuteen kunnantalon!
Tässä kunnassa ei kyllä yksikään rakentaminen/remontointi ole onnistunut, ikinä!
MIKSI KUNTA OTTAA NÄITÄ TIES MITÄ TAIVAANRANNAN MAALAREITA rakentamaan kuntaan yhtään mitään?
Kun ei kerran ole varaa ottaa kunnon rakennuttajia niin mikä ihmeen pakko se on rakentaa silloin????
Mitä tämänkin ns kirjaston rakennuttaminen on jo tähän mennessä oikein maksanut???? Lopputulos on järkyttävän ruma ruumisarkku muistuttava pyrinkin joka pilasi kauniin vanhan kivikirkon ympäristön.
Kirkkonummi = Hölmöläisten perhettä
Vihdoin saa Kirkkonummi ansaitsemaansa julkisuutta, otsikoissa muutkin kuin katutappelijat
Salaojankaivaja Degerbystä
Rakennus on hieno, sopii erinomaisesti kirkon vierelle ja se on toimiva. Siitähän tässä on kyse.

Fyyrissä on valuvikoja, esim vesien ohjaus ei toimi (jos tavoitteena ei ole uima-allas kellarissa) ja talvella "leijuvastaseinästä" putoili osia lumien takia.

Budjetointi ja kustannusseuranta pettivät myös todella pahasti tässä projektissa, toivottavasti se on käyty hyvin läpi ja siinä olleet sudenkuopat osataan estää tulevissa hankkeissa. Osaamista voi myös ostaa ulkopuolelta jos omat hartiat ei riitä, muutama kymppitonni kuussa parin vuoden projektissa ei ole paha jos hommat pysyy hanskassa.
Keijo
Mitähän iloa tai hyötyä tuosta palkinnosta on veronmaksajalle?Joku ehdotti seurakunta taloa kunnalle,mistähän rahat miljoona remonttiin?Kun heittelee tuollaisia ideoita ilmoille,niin samalla voisi kertoa mistä ne rahat taiotaan moisiin hankkeisiin??
Taikaseinästä vissiin?
Reijo P. en ole facebookissa/seuraa sitä!
Seuraa sinä vedenvalumista seuraavilla sateilla...
Tip, Tip
Jos sadevesi ei ole uhkana kellarikerrokseen miksi siinä on valmiina tulvasäkit rampin vieressä?
Palkinnon arvoa mielestäni madaltaa kun valitsijana on henkilö jonka ammattiin ei kuulu arkitehtuuri eikä rakennusala, hänen ammatinsa on moottoriturpana olo.
MinäVain
Vedet tulvineet useamman kerran sisään, mene seuraavan kerran rankkasateella itse katsomaan. Hiekka säkit olleet esteenä. Näin tapahtui jo rakennusaikana.. Soitettu palokunnallekkin!!
Faktaa..
Toivotaan että sen saa Ylivieskan kirkko eikä tämä ympäristönsä pilaava kuparimöykky.
Okkim 54
Kuka voi sanoa Fyyriä kauniiksi! Pelkkää seinää! Tulee mieleen rakennus keskitysleiriltä.Eikä tuo nimikään Fyyri sovi suomalaisen suuhun. Ikävintä on , että koko rakennus riitelee keskiaikaisen kivikirkon kanssa.
Pettynyt
Onko palkintona 10 milj €? Eikö tämä about sen verran mennyt pitkäksi?
Saisko osan takaisin?
Hienoa, upea uutinen!
kirjanörde
Ansaittu ehdokkuus. Tyylikäs, mutta samalla myös toimiva.
Kylän helmi
Arkkitehtiliitto myöntää jäsenilleen palkintoja…hmm
Anonyymi
Kerrotko "Naurettavaa..." milloin sadevedet ovat oikeasti tulvineet Fyyrin kellariin? Niin tuossa väitit. Ja lähteesi on Facebook? Jonninjoutavaa kommentointia, jos huhupuheita uskotaan.
Reijo P.
Kävin kesällä. Kuulutuslaitteet antoi automaattiviestin seuraavasti. Ensin kuului etumerkki "Ding Dong" , sitten kuului kauheeta hurinaa ja särinää, sitten kuului "kräääääk" , tämän jälken kuului varsinainen koronaviesti, pidä maskia ja etäisyyttä jne.
Vähän niin kuin järkytyin. Tämä taisi olla huonoimpia kuulutuksia mitä olen eläissäni kuullut. Muutenkin kuulutukset ovat surkeita rakennuksessa. Kauttimet ovat asennettu vastoin kaikkia normeja, mutta varmaankin arkkitehtooniesti hienosti.
Ammattilainen
Hinta päätähuimaava ja sadevedet tulvivat alas kellariin!! Todella hyvää suunnittelutyötä:((
Naurettavaa...
... vauhdikkaat verkkomaiset kuparijulkisivut ovat edelleen kauhistuttavan rumat.
Anonyymi
No kyllä kai 21,000,000€:lla voi joku palkinto saadakin, jos ei muuta niin kylän kallein rakennus.
Ei ole muutkan kummosia.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä