(3) kommenttia

Fortum luopuu aikeista ottaa hukkalämpöä Porvoosta − keskittyy Kirkkonummen ja Espoon hankkeisiin

Espoossa Fortum suunnittelee datakeskusta Hepokorpeen lähelle Oittaata Kehä III:n varrella. (havainnekuva Fortum)

Energiayhtiö Fortum on luopunut suunnitelmista hyödyntää Porvoon Kilpilahdessa Suomen suurimman teollisuuskeskittymän hukkalämpöä.

Fortum on suunnitellut Nesteen ja Borealiksen sekä pääkaupunkiseudun energiayhtiöiden kanssa mahdollisuutta hyödyntää Kilpilahdessa syntyvää hukkalämpöä hiilineutraalina kaukolämpönä.

Kilpilahdessa on mittavat öljynjalostamo- ja kemianteollisuuden tuotantolaitokset.

Fortum on päättänyt irtautua hankkeesta tehtyjen selvitysten ja laskelmien jälkeen.

Fortumin tavoitteena on, että kaukolämpö muuttuu hiilineutraaliksi vuonna 2029. Fortum toimittaa kaukolämpöä Espoossa ja Kirkkonummella.

Hiilineutraalisuuden toteuttamisessa keskitytään jatkossa Fortumin mukaan muihin sähköä ja hukkalämpöjä hyödyntäviin ratkaisuihin.

− Kaukolämmön tulevaisuus on sähköinen. Edistämme esimerkiksi parhaillaan yhdessä Espoon kaupungin ja Kirkkonummen kunnan kanssa merkittäviä datakeskushankkeita lähempänä asiakkaita kaukolämpöverkkomme alueella, kertoo johtaja Timo Piispa Fortumista.

− Jo yhdestä laskentateholtaan 100 megawatin datakeskuksesta saatava päästötön hukkalämpö kattaisi tämän hetken arvion mukaan noin kolmasosan Fortumin asiakkaiden kaukolämmöntarpeesta, Piispa sanoo.

Suunnitellut kaksi uutta kaukolämpöverkkoon liitettävää datakeskusta mahdollistaisivat Fortumin mukaan hiilen ja osittain kaasun käytön lakkauttamisen kaukolämpöverkon alueella. 

> Ison datakeskuksen rakentamiseen tuli ainakin viive – uudesta kaavasta valitettiin oikeuteen (Viisykkönen 11.10.)

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Toivotaan pikaista tulemista jos ees jotain tänne käpykylään
Hopi hopi
Ja hah, olipas mielenkiintoista lukea, että Fortumia kiinnostaa vain sähköllä syntynyt hukkalämpö!
Kaukolämmön ostotarve vähenee koko ajan, oli sen tuottaja kuka tahansa. Niin vanhassa kuin uudessa, kerrostalo- tai omakotitalorakentamisessa siirrytään yhä enemmän lämpöpumppu- tai lämpökaivolämmitykseen.
Datakeskusten rakentamisen hyötyä liputetaan nimenomaan niiden synnyttämästä hukkalämmöstä saatavalla ympäristöyställisellä käytöllä. Mikä on se käyttäjäkunta, joka saa tämän edun?
Yo66
Fortumille pitkää pinna ja onnea jos aikoo saada jotakin Kirkkonummelta.
8v valitusaika jos ei 10v.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä