(12) kommenttia

Fortum haluaisi rakentaa Kirkkonummelle ison datakeskuksen − hukkalämpö menisi asuntojen lämmitykseen

Datakeskukselle on katsottu paikkaa (ympyrä) Kehä III:n, Länsiväylän ja Sundsbergintien muodostamasta kolmiosta.

Myös Kirkkonummi voi saada alueelleen ison datakeskuksen. Fortum ja EKE esittävät uudelle keskukselle sijoituspaikkaa Sundsbergista.

Fortum on vuosi sitten tiedustellut Kirkkonummen kunnalta, löytyisikö mahdolliselle datakeskukselle paikkaa.

Fortumilla on vastaava hanke menossa Espoon Hepokorvessa Kehä III:n varrella, jonne kaupunki on varannut alueen keskuksen suunnittelua varten.

Kirkkonummen kunnalla ei ole omaa mataa tarjota, mutta Fortumia kehotettiin ottamaan yhteyttä EKE-Rakennus Oy:hyn, jolla on rakentamattomia maa-alueita Sundsbergissa.

Hanke on edennyt, ja nyt EKE esittää kunnalle virallisesti kaavoituksen aloittamista datakeskusta silmällä pitäen Sundbergissa.

Aloitteessa puhutaan 100 megawatin keskuksesta. Koko on samaa luokkaa kuin Espoon hankkeessa.

Googlen datakeskus Haminassa on tällä hetkellä kokoluokaltaan 100-200 MW:n välillä.

Datakeskuksessa vuokrataan tietokoneiden servereille tilaa. Keskus kuluttaa paljon sähköä ja toisaalta jäähdytys tuottaa myös runsaasti lämpöä.

Fortumilla ei itsellä ole tarkoitusta ryhtyä datakeskuksia rakentamaan, vaan yhtiö aikoo hakea muita tahoja toteuttamaan hankkeita. Fortumia kiinnostaa datakeskuksissa lähinnä vain hukkalämpö. 

Datakeskukselle kaavailtu paikka Sundbergissa katsotaan olevan otollinen.

Hukkalämpö voitaisiin johtaa Fortumin kaukolämpöverkkoon. Toisaalta Masalan sähköasema on lähellä ja lähialue on ylipäätään voimakkaasti kasvavaa asuinaluetta paitsi Kirkkonummen puolella myös Espoossa.

Hukkalämmön hyötykäyttö edesauttaisi myös Kirkkonummen tavoitetta hiilineutraaliksi kunnaksi. Nykyisin huomattava osa Kirkkonummen kaukolämmöstä tuotetaan Espoon Suomenojalla kivihiilellä.

Suuren datakeskuksen arvioidaan työllistävän 100-300 henkilöä. Viereen voisi tulla myös muuta keskusta tukevaa yritystoimintaa.

Datakeskus tarvitsee kaavamuutoksen. Itse alue on metsämaata, eikä sillä ole asutusta eikä rakennuksia.

Liikenneyhteys datakeskukseen tulisi Sundsbergintien kautta.

Länsiväylän varrelle suunnitellun datakeskuksen eteläpuolelle on kaavoitettu Riistametsän työpaikka-alue, joka on myös EKE:n omistuksessa.

Riistametsän kaava ei ole vielä lainvoimainen, koska siitä on valitettu hallinto-oikeuteen.

> Valitukset jarruttavat kahden uuden asuinalueen toteutumista − liito-oraviin ja lepakoihin vedotaan (Viisykkönen 17.5.)

(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Taas olisi tulossa 100-200 työpaikkaa mutta eiköhän nämä fiksut taas torppaa senkin
Vastaanpistäjät
Kyllä on lapsellista touhua forttumin ja Masalan vetureiden kanssa aina vaan on papanoita pakkasessa vois jo loppua se p.jauhaminen
Ihme liitäjät
Herranjestas ei missään nimessä-
siellähän on liitokurreja...!
Pieni pesä
Eikö alueella ole hevostalleja jotta heppahöperöt voivat vastustaa hanketta?
Anonyymi
Hyvä, saadaan työpaikkoja sekä verotuloja.
Tomppa
Kyllä nimbyt kaatavat tämän suunnitelman alta aikayksikön.
Poisvaantollaset
Kaikkihan riippuu siitä kuka sattuu minkäkin suunnitellun läheisyydessä asumaan.. "ei minun takapihalleni"-ajattelu on ollut vuosien varrella vahvasti Kirkkonummella esillä, jopa kehitysvammaisten palvelukeskusta vastustettiin verisesti. Jos datakeskus ei satu olemaan kenenkään välittömässä läheisyydessä, niin tuskinpa vastustusta herää.
Barrikadeille toverit!
Datakeskukselle ja varikolle heti voimakas tuki. Vihdoin Kirkkonummen seisovissa vesissä jotain liikettä. Meille tarjotaan jotain ulkoapäin, ei nyt itse sössitä näitä. Datakeskus Mäntsälässä hyvä esimerkki keskuksen hukkalämmön käytöstä lämmitykseen. Ympäristö kiittää.
KH
Parasta mitä Kirkkonumella on vuosiin kuultu. Tätä hanketta ei saa sössiä.
Leif Juselius
Mikähän paha on siinä luoman varikossa pitää kai malliksi vastustaa
Hyvä hyvä
Mitä ympäristövaikutuksia luoman junavarikolla on? Ei mitään sen ihmeellisempiä mitä muissakaan ehdotetuista paikoissa.
Anonyymi
Tässä sentään vähän järkeä työllisyysvaikutuksineen. Luoman lähijunien varikkoalue sen sijaan järjetön ratkaisu ympäristövaikutukset huomioiden. Mutta katsotaan onnistuuko kunta tämän datakeskuksen sössimään...
Hyvä, hyvä

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx