(2) kommenttia

Ex-ministerit lukiossa - yrittäjyys pitäisi tuplata

Matti Vanhanen ja Pekka Haavisto kohtasivat Porkkalan lukiossa. Molemmat ovat olleet muun muassa ministereinä, mutteivät samassa hallituksessa.

Porkkalan lukio sai kuulla yrittäjyysteemaa kahdelta ex-ministeriltä. Entinen pääministeri Matti Vanhanen laskeskeli, että lukiolaisten kiinnostus yrittäjyyteen pitäisi kaksinkertaistaa.

Koko Porkkalan lukio opiskeli keskiviikkopäivän lähes tulkoon yrittäjyysteeman ympärillä. Aamupäivällä kuultiin entisiä ministereitä ja paneelikeskustetiin, iltapäivällä yrittäjyysteemaan pureuduttiin luokissa.

Lukion opon Satu Seppälän mukaan esimerkiksi kemiantunneilla on kehitelty ja tehty tuotteita myytiin. Markkinoitia opeteltiin ja kokeiltiin tuote-esittelyin. 
Musiikintunnilla puolestaan syvennyttiin yrittäjyysaiheisiin lauluihin. Teemapäivä pidettiin nyt yrittäjyysteeman kanssa ensimmäistä kertaa.

Valtakunnallinen yrittäjyyspäivä syyskuussa jäi lukiolta väliin yo-kirjoitusten takia. Jo aikoja sitten lukkoonlyöty päivämäärä osui sattumalta ja sopivasti samaksi päiväksi kuin kunnan järjestämä Yritysfoorumi lukion naapurissa kunnantalolla. Lukiolaisia oli menossa iltapäivällä myös kunnan ja yrittäjien yhteiseen tapahtumaan.

Haavistollakin yrittäjätausta

Hiljakkoin ministeritehtävät jättänyt kansanedustaja Pekka Haavisto käsitteli pääaiheenaan yritysten vastuuta meillä ja muualla.

- Yritykset muttavat maailmaa enemmän kuin usein ajatellaan. Toisaalta ne aiheuttavat suuria ongelmia kuten energiantuotannon seuraukset ilmastoon, mutta toisaalta pitää muistaa, että yritykset ovat ja voivat olla myös ratkomassa ongelmia puhtaita teknologioita kehittämällä, Haavisto kertoi.

Yrittäjyyden ytimestäkin Haavistolla on omia kokemuksia heti lukioajan jälkeen. Ystäviensä kanssa perustama Rumba-lehti ja kustantamo työllisti parikymmentä henkilöä. Silloinkin kohdalle osui lama, joten siltäkin kantilta Haavisto kertoi kokeneensa yrittäjyyttä.

Haavisto kannusti lukiolaisia miettimään yrittäjyyttää omaksi uraksi. - Kannattaa muistaa, että julkinen sektori ei enää pysty työllistämään niin kuin ennen ja muutenkin työmahdollisuudet ovat vähentyneet.

- Yhä usemmat joutuvat itse luomaan työpaikkansa. Sekin on hyvä muistaa, että yrittäjänä voi olla myös vain osan elämästään, roolia voi vaihtaa ja sen monet tekevät, Haavisto huomautti.

Suomen voima pikkuyrityksissä

Ex-pääministeri, nykyisin Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen teki lukiolaisyleisössä pikatestin ja kysyi, kuinka moni on harkinnut yrittäjän uraa.

Käsiä nousi aika varovasti. Vanhasen pika-anylyysi Porkkalan lukiosta oli se, että yrittäjiä pitäisi löytyä kaksinkertainen määrä, jotta suurten ikäluokkien eläköityville yrittäjille löytyisi jatkajia.

Vanhanen muistutti pienyritysten ja yrittäjien merkityksestä Suomessa. Yrityksiä toiminimet mukaan lukien on noin 300 000, niistä perheyrityksiä on 80 prosenttia.

- Ulkopuolisia työntekijöitä on noin 100 000 yrityksellä ja yli 10 työntekin yrityksiä on vain parikymmentätuhatta, Vanhanen totesi ja painotti kuinka tärkeitä työllistäjiä pienet yritykset ovat.

> Uusia tuulia kunnantalolla: Ensimmäinen Business Forum

> (3.11.) Kirkkonummen 10 suurinta yritysveron maksajaa - katso lista 

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Pitäisi lomauttaa opettajia useammin, että olisi pakko järjestää näitä korvaavia vaihtoehtoja.
Takapenkkiläinen
Mukava lukea toisenlaisesta päivästä lukiolaisillemme.
KA

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä