(5) kommenttia

Esitys: Volskotia ei kannata remontoida − uusi vanhusten hoivakoti tai vastaavat palvelut keskeiselle paikalle

Volskoti on olisi suuren remontin tarpeessa. Hoivakodissa on runsaat 40 paikkaa.

Kirkkonummen kunnan omistaman Volskodin tulevaisuudesta on otettu kantaa ja ehdotetaan, että vastaavat palvelut järjestetään jossain muualla.

Kirkkonummen palvelutuotannon jaosto käsitteli Volskodin tilannetta keskiviikkoiltana.

Pohjana oli tuore selvitys hoivakodin kiinteistön kunnosta ja peruskorjaustarpeesta. Perusteellinen remontti maksaisi arviolta 4 miljoonaa euroa.

> Lue lisää: Katto on ainut, joka ei tarvitse välitöntä korjausta − vanhusten hoivakoti vaatisi miljoonien remontin (Viisykkönen 28.2.)

Jaosto oli sitä mieltä, että peruskorjausvaihtoehtoa ei kannata enää tutkia, vaan pitää lähteä etsimään muita vaihtoehtoja.

Jaosto päätti esittää lähtökohdaksi, että Kirkkonummella on uudet, lain mukaiset palvelut käytössä noin viiden vuoden sisällä.

Esityksessä ei oteta tarkasti kantaa, miten Volskodin hoivakotipaikat korvataan eli rakentaako kunta itse vai haetaanko jokin muu ratkaisu.

Esityksen tehnyt Noora Piili (Uusvihreät) haluaa kuitenkin tarkentaa, että hän tarkoitti nimenomaan tarveselvityksen tekemistä kunnan omana hankkeena ei yksityisenä.

Jaostossa oli aluksi Kim Åströmin (kok.) vastaesitys, jossa puhuttiin vain palvelujen järjestämisestä nykyistä keskeisemmällä paikalla.

Jaoston päätös syntyi lopulta yksimielisesti Piilin ehdotuksen pohjalta.

Volskoti sijaitsee esimerkiksi joukkoliikenteen kannalta hankalassa paikassa noin 8 kilometriä kuntakeskuksesta.

Volskodin tulevaisuuden pohdinta menee edelleen perusturvalautakunnan ja kunnanhallituksen käsittelyyn.

Muokattu jälkikäteen: Piilin kommentti

(5) kommenttia

Kommentit (5)

Mahtoiko sieltä Tanskan reissulta tarttua ainuttakaan ideaa muistisairaiden vanhusten tai muuten avun tarpeessa olevien ikäihmisten asumiseen? Juolahtiko päivällispöydässä mieleen miten itse korkeat virkamiehet haluaisivat ikääntyä esim. Alzheimeirin runnellessa muistia?
Vols on tullut tiensä päähän, mutta mikä olisi se paras - enkä sano halvin - vaihtoehto harmaapantteripapan tai mummon viimeiseksi kodiksi?
Vielä muutama vuosi sitten väläyteltiin Karkkilaa ( Karviainen-yhteistyösopimus). Olisiko sinne hyvät yhteydet?
Maassamme on tällä hetkellä kymmeniä hankkeita ikäihmisten asumisen ratkaisuksi silloin kun oma pää ei enää pelitä. Eikö kannattaisi tutkia niitä ja käyttää myös Tanskan mallia, kun siellä juuri on kaikki teräväpäiset käyneet.

odotellaan, odotellaan
Teksissä kerrotaan että " Volskoti sijaitsee joukkoliikenteen kannalta hankalassa paikassa " vaikka kehutaan miten hyvin joukkoliikenne toimii kunnassa ja omia autoja ei tarvitaan.
Ottaen huomio että on vain 8 km keskustasta ja silti liikenne ei toimi. Elikkä joukkoliikenne ei toimi kunnassa vain keskustassa ja Gesterbyyssä.
Tässä tuli totuus.
Eihän tuollainen päätös voidaan tehdä noin helposti! Ensin pitää odottaa 4 vuotta ja sitten pidetään 54 kokousta asiasta ja loppujen lopuksi asia jää pöydälle odottamaan parempia aikoja kuten kaikki muut päätökset ovat käyneet läpi Kirkkonummella.
Ei kiireitä kunnassa.
Kuntotutkimuksen arvoioima n. 4 MEUR korjaus kattaisi vain talon teknisen peruskorjauksen. Palvelutuotannon jaostossa (PATU) tiedettiin että tiloissa olisi peruskorjauksen yhteydessä tehtävä myös merkittävät perusparannukset jotta tämän päivän tehostetun palveluasumisen &/ laitoshoidon vaatimukset täyttyisivät.

Pallo on nyt heitetty PATU:lta perusturvalautakunnalle mainitulla jaoston näkemyksellä - mutta käyttäjän, eli perusturvan, näkemystä pitää toki mahdollisuuksien mukana sitten kunnioittaa. Joten seurataan miten perusturvalautakunta ja kunnanhallitus sitten linjaavat projektin jatkoa eteenpäin.


Jerri Kämpe-Hellenius
PATU, jäsen
Jerri Kämpe-Hellenius
Kiitos uutisesta Viisykköselle! Pieni korjaus tekstiin, tässä tarkka päätös:

Palvelutuotannon jaosto päättää:
esittää perusturvalle ja kunnanhallitukselle, että tutkimustuloksen perusteella tarveselvitystä ei käynnistetä Volskodin osalta. Tarveselvitys käynnistetään kunnallisesta uudishankkeesta tai muusta ratkaisusta keskeisemältä paikalta. Lähtökohtana se, että meillä on uudet, asetusten mukaiset palvelut käytössä vuoteen 2024 mennessä. Volskodin arvioitu käyttöikä on tällä hetkellä 5 vuotta.

Päätimme jaostossa nimenomaan että tarveselvitys laaditaan kunnallisesta toiminnasta, ei yksityisestä. Joko uudisrakennus tai muu ratkaisu. Asiasta myös äänestettiin kahden eri esityksen välillä, joista tämä minun esitykseni voitti äänin 4-3. Yksimielinen päätös syntyi tämän esityksen ja pohjaesityksenä olleen Vols-kodin tarveselvityksen välillä.
Noora Piili, palvelutuotannon jaoston vpj

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx