(3) kommenttia

Esitys: Kirkkonummi pitää veronsa ennallaan – vuonna 2023 veroprosentti onkin sitten noin 8

Kirkkonummen kunta aikoo pitää veroprosenttinsa ennallaan ensi vuonna, joka on viimeinen vuosi ennen sote-uudistusta.

Kunnanjohtaja esittää, että veroprosentti on myös ensi vuodelle 19,75.

Kirkkonummi korotti veroa kolme vuotta sitten 0,25 prosenttiyksiköllä.

Kirkkonummi arvio, että kunnallisveroa kertyy ensi vuonna noin 197 miljoonaa euroa. Kasvua tähän vuoteen olisi siten 5,6 prosenttia.

Vuonna 2023 on tulossa kunnan verotukseen raju muutos, kun sote-uudistus astuu voimaan ja sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnalta pois.

Sote-kulut poistuvat, mutta samalla kunnan täytyy lain mukaan laskea veroprosenttinsa.

Näillä näkymin kuntien on pudotettava veroprosenttiaan 12,39:llä ensi vuoden tasosta eli Kirkkonummella uusi veroprosentti olisi noin 8. Veron leikkaus tarkentuu vielä ensi vuoden aikana.

Kirkkonummelle veron leikkaus merkitsee tämän hetken laskelmien mukaan kunnallisveroissa noin 107 miljoonan pudotusta ensi vuoden tasosta.

Veronmaksajille ei tule ainakaan helpotusta sote-uudistuksessa, sillä sosiaali- ja terveysmenot katetaan joko maakuntaverolla tai valtion buljetin kautta.

Kiinteistöverot jäävät jatkossakin kunnalle. Esitys on, että Kirkkonummella vakituisten asuntojen ja loma-asuntojen veroprosentit pidetään ensi vuonna ennallaan.

Kiinteistöveroja arvioidaan kertyvän Kirkkonummella ensi vuonna vajaat 12 miljoonaa euroa.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio julkistaa ensi vuoden talousarvioesityksensä huomenna perjantaina.

Veroista ja talousarviosta päättää lopulta valtuusto.

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Ei juurikaan ole käyty keskustelua siitä, että tuloverotus painottuu soten myötä valtioveron suuntaan, joka kuntaveroa prokressiivisempi. Hyvätuloiset taas kerran maksajina, joka sopii ilmeisen hyvin nykyhallitukselle! Onneksi vaalit aika lähellä...
Kalle
Toivottavasti Espoo ei ole liitoksesta kiinnostunut! Nimittäin siinä kävisi niin, että kaikki "sosiaalin asuntotuotanto" ongelmineen keskitettäisiin Kirkkonummelle. Olisihan espoolaisilla puhevalta päätöksenteossa. Aivan kuten tässä 14 vuotta kestäneessä SOTE - hömpässäkin. Kohta nähdään, kuinka kauaksi SOTE - palvelut kunnsstamme menevät. Espoo vie ja Kirkkonummi vikisee!
Anne
Mökkien kiinteistöveroa ei voi nostaa. Tämä on maksimaalinen. Täytyyhän mökkikunnan saada jostain rahaa. Olisikohan Espoo kiinnostunut tekemään liitoksia pieniin raja-alueen mökkikuntiin.
Syöttöporsaan hallintoalamainen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä