(3) kommenttia

Entiselle Neuvostoliiton rajalle uudet rajapyykit

Neuvostoliiton rajapyykki Sigurdsissa, jossa merkit eivät ole ihan samalla paikalla kuin vanha raja. Oikea raja oli sata metriä pohjoiseen. Tielaitos ei antanut pystyttää merkkejä tienmutkaan.
Toimittaja: 

Porkkalan parenteesista muistona olevat Neuvostoliiton vuokra-alueen rajapyykit on uusittu ja varustettu selventävin kyltein. Siuntioon pyritään saamaan museorajapyykit tänä syksynä.

Vajaat kymmenen vuotta kahdessa paikkaa olleet Neuvostoliiton ja Suomen rajamerkit olivat jo jonkin verran haalistuneet. Merkkejä on Sigurdsissa Volsin lähellä ja Veklahdessa.

Myös Luomaan pystytettiin aikaan samanlaiset rajapyykit vanhalle rajalle, mutta lähistön vihainen asukas repi merkit samana päivänä pois, vaikka niiden pystyttämiseen oli virallinen lupa. Merkkien pystyttäjä Porkkalan Parenteesi ry ei sen jälkeen ryhtynyt uudelleen pystytystöihin.

Hanke alkoi jo 20 vuotta sitten

Ajatus rajapyykeistä syntyi jo 1994, jolloin vietettiin vuokra-alueen luovuttamisen 50-vuotisjuhlia. Erinäisten byrokratian koukeroiden jälkeen rajapyykit saatiin pystyyn vuonna 2006, jolloin vietettiin Porkkalan palautuksen 50-vuotisjuhlia.

- Jo alun perin merkkeihin oli tarkoitus saada myös kyltti ”museoraja – museigräns”, mutta siinä oli jotakin ongelmia muun muassa kirjasintyypin kanssa, muistelee Kirkkonummen kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta, joka oli alkuvuosina mukana puuhaamassa museomerkkejä.

Rajapyykkien uusimisen yhteydessä on nyt saatu ripustettua myös kyltit, jotka selventävät ohikulkijoille mistä on kyse. Tälläkin kertaa on menossa merkkivuosi, Porkkalan alueen luovutuksesta on 70 vuotta.

Nyt vaihdetut rajapyykit olivat aikanaan uusia. Vanhoja rajalla aikoinaan olleita merkkejä ei ole säilynyt muuta kuin pieni pätkä yhtä pylvästä. Se on Porkkalan vuokrakauden museossa Ragvaldsissa.

Siuntioon ja Inkooseen rajapyykit

Porkkala Paranteesin ry:n toiminnanjohtaja Susanne Ekström kertoo, että myös Siuntioon pyritään saamaan vanhan rajan merkit tänä vuonna. Raja kulki aikoinaan Siuntion aseman lähellä.

Lisäksi Inkooseen on Ekströmin mukaan hankkeilla yhdet rajapyykit, paikkaa kuitenkin vielä mietitään.

Parikymmentä vuotta sitten oli tarkoitus pystyttää museorajapyykkejä enemmänkin, mutta silloin tielaitos salli pystyttämisen vain suhteellisen vähäliikenteisten teiden varsille.

Porkkalan alue oli vuokralla Neuvostoliitolle vuosina 1944-1956. Vuokra-alue ulottui Kirkkonummen, Siuntio, Inkoon ja Degerbyn kuntien alueille. Vuokrakauden alettua Degerbyn kunta lopetettiin.

Lisää Porkkalan parenteesista   


(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Miksi aikaa josta kenelläkään kirkkonummelaisella ei ole mitään hyvää sanottavaa tai muistevaa pitää jotenkin"vaalia" ?? Takkapuiksi noi pitäisi laitta
Sundsberg

Toivottavasti nämä eivät ole enteitä tulevasta näissä maailmanpolitiikan pyörteissä.
kari vierinen
Lisää näitä
Jussi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä