(4) kommenttia

Elisa, Telia vai Dna? − HS selvitti, millä operaattorilla on paras verkko, näin Kirkkonummella

Teleoperaattoreilla itsellään ja useilla niiden asiakkaista on vankka käsitys palvelun paremmuudesta, mutta mitä sanovat mittaustulokset.

Helsingin Sanomat on listannut koko Suomessa eri operaattorien matkapuhelinverkkojen tiedonsiirtonopeutta todellisuudessa. Mittauksessa käytetty sovellus on kehitetty Aalto-yliopistossa.

Kirkkonummella parhaaksi operaattoriksi on keskimäärin todettu Elisa, mutta erot Teliaan ja Dna:han eivät ole suuren suuret.

Elisan asiakkaista sai mittausten mukaan hyvän yhteyden verkkoon eli tarvitsemansa tiedonsiirtonopeuden 68 prosentissa yhteydenottokerroista. Nopeus oli keskimäärin 27 Mbit/s.

Kääntäen tulos tarkoittaa sitä, että322 prosentissa yhteys "tökki" jollakin tavalla, jossakin oli pullonkaula ja verkko esimerkiksi ruuhkautunut.

Kirkkonummella Telian ja Dna:n verkkojen vastaavat prosenttiosuudet olivat noin 63 prosenttia ja nopeudet noin 17-20 Mbit/s.

Alueellisesti verkoissa voi olla kuitenkin suuria eroja. Esimerkiksi koko maassa Telia pärjäsi parhaiten, ero oli tosin hyvin pieni muihin operaattoreihin.

Kirkkonummen sisällä esimerkiksi Porkkalassa Dna tarjoaa mittausten mukaan varmimmat tiedonsiirtoyhteydet (hyvät yhteydet 68,1 prosenttia) ja samoin Jorvaksen alueella, jossa Dna:n prosenttiosuus oli 78,8 prosenttia.

Kirkkonummen keskustan alueella Elisa oli vahvin (70,8) ja Dna kolmonen (57,1).

Masalassa Telia oli paras (71,7). Veikkolassa järjestys oli: Elisa (69,0), Telia (67,4) ja Dna (60,9)

Tiedot perustuvat erittäin suureen mittaustulosten määrään. Esimerkiksi keskustan alueella tietoa oli kerätty noin 140 000 yhteyskerrasta.

Tuloksissa täytyy muistaa se, että verkon toimivuus voi olla jopa muutamista sadoista metreistä kiinni.

Siihen vaikuttavat muun muassa masto sijainti ja ohi kulkevan liikenteen määrä. Junassa voi olla kymmeniä mobiilikäyttäjiä kerralla samassa verkossa.

Eniten verkkojen kapasiteeteista vievät verkkoselainten, sosiaalisen median ja suoratoistopalvelujen käyttö.

> Lue HS:n juttu (vain tilaajille) 

(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Österbyssä Telia toimi paremmin kuin nyt käytössä oleva Elisa. Täytynee vaihtaa takaisin..?
Elisa pätkii pahasti
Kokemukset DNA:sta ja Elisasta Ravalssin alueella ovat yhtäläiset, toimivat pääsääntöisesti n. 20 M nopeudella. Teliasta ei kokemusta.
Kirkkis
Eihän Elisa tai Telua ole koskaan toiminut Kirkkonummella normaalisti. Sillähän on koko ajan jotain vikaa Elisan mastossa! Ongelmat loppui heti kun otti DNA käyttöön.
Ei ikinä Elisaa tai Teliaa enään
Aika huonosti toimii sekä Elisa, että Telia ihan Kirkkonummen keskustassa..vaikka tukiasema on lähellä.
Pätkiiii

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx