(5) kommenttia

Ekoälykylä ottaa ensiaskeleita, tavoitteena 1.000 asukkaan yhteisö − kunta on neuvotellut kaavoituksen aloituksesta

Uusi asemakaava-alue on merkitty sinisellä.

Masalaan yksityisenä hankkeena suunniteltu hiilineutraali Ekoälykylä tulee ensimmäisen kerran virallisesti Kirkkonummen kuntapäättäjien käsittelyyn.

Kunta on neuvotellut kylähankkeen promoottorin Kari Savolaisen kanssa kaavoituksen käynnistämissopimuksen, jolla ryhdytään suunnittelemaan alueelle uutta asemakaavaa.

Savolainen on esitellyt vuoden verran omistamalleen metsäalueelle kaavailtua Ekoälykylää. Viimeksi hanketta esiteltiin seminaarissa viime kuussa. (Lue: Viisykkönen 20.8.)

Itsekin suunnitellun ekoälykylän laidalla asuva Savolainen haluaisi toteuttaa noin 40 hehtaarin alueelle yhteisöllisen noin 300 pientalon ja 1 000 asukkaan kyläyhteisön, jossa hiilidioksipäästöjä pyritään minimoimaan ja saamaan asumisesta hiilineutraalia tai jopa miinusmerkkistä.

Ekoälykylään on kaavailtu muun muassa aurinko -ja biovoimaratkaisuja lämmitykseen ja sähköntuotantoon.

Kyläideaan kuuluu myös uudentyyppinen robottiautoyhteys Masalan keskustaan ja rautatieasemalle.

Neuvotellun kaavoituksen aloitussopimuksen mukaan maanomistaja maksaa kaavoituksen käytännöntyöt kuten tutkimukset, selvitykset ja suunnittelun kunnan valvonnassa.

Ennen kuin asemakaaavasta päätetään lopullisesti, on maanomistajan ja kunnan tehtävä vielä maankäyttösopimus, jossa määritellään maan arvon nousu ja kuinka paljon maanomistajan pitää korvata siitä kunnalle.

Uudelle asemakaavalle on asetettu tavoitteeksi valmistua parissa vuodessa. Edellytyksenä on kuitenkin, että vireillä oleva Masalan osayleiskaava saadaan ensin päätettyä.

Suunnittelun edetessä on ratkaistava, millaiset liikenneyhteydet ekokylästä Masalan keskustaan tarvitaan. Muun muassa uudet kevyenliikenteen väylät on suunniteltava.

Savolainen on valmis lahjoittamaan ekoälykylän käyttöön miljoona euroa, jolla voitaisiin rakentaa asukkaiden yhteinen kylätalo ja kehittää robottibussiliikennettä.

Kylän toteutuksen edellytyksenä on Savolaisen mukaan se, että kaavoitus sujuu joutuisasti ja rakentamaan päästäisiin noin kolmen vuoden kuluttua.

Koko asemakaava-alue on noin 76 hehtaaria. Siitä Savolaisen omistama ekokylän alue on noin 40 hehtaaria. Loput alueesta on kunnan ja useiden yksityisten maanomistajien. (kartta, katso myös kartta alla) 

Kirkkonummen kuntakehitysjaosto käsitteli kaavoitussopimusta 18.9. ja päätti palauttaa asian. 

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnion mukaan jaostolla ei ollut sopimusehdotuksen sisältöön huomauttamista, mutta sopimukseen haluttiin joitakin teknisiä tarkennuksia.

Ehdotus tulee uudelleen käsittelyyn jaoston seuraavaan kokoukseen.

Lisätty (19.9.): Jaoston päätös ja Aarnion kommentti.

(5) kommenttia

Kommentit (5)

Tuolta ajaa polkupyörällä Masalan juna-asemalle alle 10 minuutissa. Koulu, kauppa, kirjasto, päiväkoti yms ovat lähempänä kuin monella muulla Kirkkonummelaisella. Masalan kasvua ajatellen tuo on yksi parhaista ei kaavotetuista alueista aseman lähellä.
Karttaa voi katsoa
Kuinka paljon voimavaroja, raaka-aineita, materiaalia, liikennettä, päästöjä jne. tuottaa tuhannen asukkaan kokonaisen kylän rakentaminen - ottaenkin huomioon että se olisi valmistuessaan sitten lopulta hiilineutraali? Eikö olisi järkevämpää suunnata samat paukut jo olemassa olevien asutuskeskuksiin päästöjen ym. vähentämiseksi?
Viherpeukalo
vau ihana idea siitä tulee suosittu odotan jo innolla ja muutan heti
hyvä idea
Savolaisen lähiö rakennetaan kauniiseen metsään kauas palveluista ja liikenneyhteyksistä.

Mikä tässä on ekokylä?

Ei kunnallistekniikkaa, ei robottibusseja, satoja uusia yksityisautoja lisää liikenteeseen, ei riittävän isoja kouluja, ei tarpeeksi tehoja vanhustenpalveluissa, ei paikkoja päiväkodeissa....
Kenen kustannuksella tätä ’kunnalle mainetta tuovaa’ lähiötä tehdään?
Kuka maksaa loppulaskun?
Kuka kantaa vastuun kun utopia ei toteudu?

Masala kasvaa jo kovaa vauhtia asemalta ulospäin. Jossain kohtaa kannattaa painaa pause nappia ja analysoida, onko kasvu ollut hallittua.
Ainakin ennen kun antaa Savolaisen lähiön nousta kauniiseen metsään.
Järkeä toimintaan!
Paljon, paljon viisaampi juttu, kuin Hauklammen kaava, jonka alueella on jo luonto perusteellisesti tuhottu. Lisäksi katurakennus ja kunnallistekniikka kaatuu kunnan kontolle lähes varmasti. S
Sivullinen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx