(4) kommenttia

Bang bang –asia sähköisti Pikkalan asukasillan

Siuntion vihreiden entinen valtuutettu, kunnasta pois muuttanut Timo Raivio on näkyvästi arvostellut louhosta ja sen toimintaa.
Toimittaja: 

Etelä-Siuntion ajankohtaisia asioita selviteltiin kunnan asukasillassa ja vähän tyynnyteltiin myös tunteita, joita kuumentaa Pikkalassa aloitettu kallionmurskaus.

Pikkalan kartanon läheisyydessä olevalla kallioalueella aloitettiin räjäytystyöt muutama kuukausi sitten. Toiminta pääsi käyntiin kahdeksan vuotta jatkuneen kiistelyn saattelemana. Louhoksen luvat ratkaistiin lopulta valitusten jälkeen Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Kun ensimmäiset räjäytykset alkoivat, kuohahti keskustelu lähiseudulla välittömästi. Asukkaat valittavat, että ikkunat helisevät ja joissakin taloissa väitetään tulleen vaurioita.

Näistä lähtökohdista Siuntion kunta järjesti paikallisella seurantalolla Borgvikissä asukasillan, johon oli kerätty pitkä lista asiaa ennen kuin kuumimpaan kysymykseen päästiin. Kahden tunnin koulukyyti-, kaavoitus- ja muiden asioiden jälkeen koitti hetki, jolloin illan vetäjä, valtuuston puheenjohtaja Arja Alho totesi: Kohta päästään bang bang –asiaan.

Jo yksi rikosilmoitus tehty

Pikkalan avolouhos jupakassa tiukimpaan paikkaan on joutunut kunnan ympäristötarkastaja Anu Hynninen. Hän oli paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Hynninen kertoi tuoreimmasta tapauksesta viime perjantailta ja maanantailta. Hänelle oli ilmoitettu, että räjäytyksissä oli lentänyt kiviä louhosalueen ulkopuolelle. Selvittelyjen jälkeen tapauksesta tehtiin polisille rikosilmoitus. Urakoitsija ilmoitti, ettei räjäytyksiä ole kuukauteen.

Hynninen selvitteli aluksi miten louhoksen lupa-asiat on käsitelty. Hynninen korosti sitä, että lupamenettelyssä ei ole mitään tarkoituksenmukaisuusharkintaa. Toisin sanoen kunta ei voi estää tällaista toimintaa esimerkiksi sillä perusteella, että sitä ei tarvita kunnassa tai että se rikkoo kunnan imagoa.

Siuntion tekninen johtaja Jorma Skyttä hiiltyi hieman yhden yleisökysymyksen aikana ja muistutti, että kaikki luvat ovat tulleet Korkeimman hallinto-oikeuden kautta eikä Siuntion kunta voi lähteä niitä muuttamaan.

- Ainoat perustelut estää louhinta ja maa-ainesten otto on se, että siitä tulee terveyshaittoja tai ympäristö pilaantuu. Tosin molemmat ehdot voivat olla hyvin tulkinnanvaraisia, Hynninen myönsi.

Räjäytysten keskeyttäminen hankalaa

Toiminnan keskeyttäminen on Hynnisen mukaan erittäin vaikeaa. Silloin pitäisi osoittaa hyvin selvästi, että lupaehtoja on rikottu. Poliisi voi keskeyttää räjäytykset, joita lain mukaan poliisin kuuluukin valvoa ja jolle räjäytysilmoitukset on urakoitsijan tehtävä.

Hynnisen mielestä ensisijaisesti alueen asukkaiden pitäisi nyt ryhtyä keskusteluyhteyteen louhoksen toimijoiden kanssa. Hynnisen mukaan toimijat suostuisivat suoriin keskusteluihin, mutta lähiseudun asukkaat eivät.

Louhoksen omistaa Pikkalan kartanon isäntä Thure Lindeberg, ja urakoitsijana on Göran Hagelberg Oy Kirkkonummelta. Louhoksella louhitaan kalliota kivimurskeeksi, jota rekat kuljettavat työmaille.

Yleisökommenteissa valitettiin voimallisesti sitä, että tällaista toimintaa on tuotu keskelle luontoa ja maaseutua. Eräät asukkaat ovat erittäin katkeria siitä, että he ovat muuttaneet Siuntioon luonnon keskelle ja nyt naapurissa on avolouhos.

Lähellä louhosta väitetään myös, että rakennuksiin on tullut vaurioita räjäytyksistä. Asukasillassa todettiin pariinkin otteeseen, että lain mukaan vauriot, niiden tutkiminen ja korjaaminen kuuluu toimijalle eli urakoitsijalle. Jos asiasta tulee erimielisyyttä, ainut paikka ratkaista se on käräjäoikeus.

Pikkalan louhos toimii todennäköisesti niin kauan kuin kalliota lupa-alueella riittää. Alueen omistaja on kertonut, että alun perin louhosta suunniteltiin moottoritien rakentamista silmällä pitäen, mutta valitusten takia siihen ei ehditty. Nopeimmillaan kallio olisi ollut louhittu parissa vuodessa, nyt siihen menee pidempään, ehkä lähemmäs kymmenen vuotta.

Hanke alkuun: Pikkalaan uusi ABC-asema 


(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Louhimoasiaa käsiteltiin kahdessa eri ympäristölautakunnassa vuosien varrella. Siis kokoonpano lautakunnassa on vaihtunut kesken päätösten käsittelyn. Myös virkamiehien kokoonpanossa on tullut muutoksia.
Tässä on ollut oiva paikka luvanhakijan taustajoukkoineen vedättää ja kunnolla.
Varmaan käsittelyn aikana on ollut niitä, jotka ovat ajaneet oikeudemukaista asioiden käsittelyä ja toimintatapaa, mutta se porukka on ollut vähemmistönä.
Urakoitsijan ja luvanhakijan tukijoita on kunnassa suuret joukot. Ja siten keinoja kaihtamatta on menyt eteenpäin.
Oikeus ?
Mistä ihmeestä tulee tämä idea moottoritiestä? Moottoritiet on pääsääntöisesti rakennettu suurten kaupunkien väliselle liikenteelle. Hanko on seuraava kaupunki, jossa on infraa, joka voisi jotenkin hyötyä moottoritiestä. Satama. Mutta onko Hanko sellainen satamakaupunki, jonka vuoksi moottoritie olisi perusteltavissa? Tuskin. Tampere odotti pitkään moottoriteitä Hämeenlinnasta. Turku sai Lohjan kautta kulkevan moottoritien sekin vuosimymmenten odotuksen jälkeen. Miten ihmeessä Hanko, piskuinen kesäkaupunki niemen kärjessä voisi olla Turun tai Tampereen kaltainen keskus, johon moottoritie pitäisi rakentaa? Itä-suunta Pietariin on merkittävästi perutellumpi tai taas henkiin herätetty vanha idea junatunnelista manner Eurooppaan, eli Viroon.
Eljas Rahikainen
Voi voi Jussi. Vierellä on 140 taloa, Siuntion 6 suurinta kerrostaloakin. Eilen kertoivat tärinän tuntuvan Störsvikissä asti. Moottoritietä ei tule 20-30 vuoteen, eikä suojeltavaa kalliota olisi sen alta räjäytetty.

Miltä sinusta tuntuisi jos talosi olisi vahingonteon kohteena?

Timo
Käsittämätöntä haloota aivan turhasta. Aikanaan tuo kallio viimeistään tullaan murskamaan uuden moottoritien alta! Kartan mukaan tuolla ei kovinkaan moni henkilö asu. Lähin taitaa olla kartanonomistaja itse.?
Ehkä parempi että kalliomursketta tuodaan Nummi-Pusulasta? Halpa vaihtoehto tuo ei varmaankan ole.
Jussi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä