(11) kommenttia

Asuntomessut Kirkkonummelle: Kaksi kohdetta saattaisi löytyä, mutta messut olisivat kunnalle myös iso rahareikä

Vantaalla järjestettiin asuntomessut vuonna 2015. Messuvieraita oli 138 000. (kuva: Antero Tenhunen)

Vuosittain eri puolilla Suomea järjestettävien asuntomessujen hakemista Kirkkonummelle on selvitetty ja katsottu mahdollisia kohteita, jonne messualue voitaisiin rakentaa.

Asuntomessukohteet on päätetty aina vuosiksi eteenpäin. Messut järjestetään Lohjalla vuonna 2021. Seuraavia ei ole päätetty, mutta anomuksia messupaikkakunniksi on aina useita.

Kirkkonummella ajatus messuista on syntynyt jo toissa vuonna tehdystä valtuustoaloitteesta, johon viimeinkin on laadittu vastaus.

Osuuskunta Suomen Asuntomessut järjestää tapahtuman aina kunnan tai kaupungin kanssa.

Kohde on yleensä alue, joka rakennetaan messuja varten kerralla valmiiksi. Pientalotontteja pitäisi olla vähintään 30, ja messuille tietty teema.

Kirkkonummella messukohteiksi on mainittu Båtvikin-Vuohimäen -alue ja Kantvikin Prikiranta.

Prikirannan kaavoitus on lähes valmis. Jos sinne ajateltaisiin messukylää, kaava pitäisi tehdä uudestaan.

Molemmissa alueissa on messujen kannalta se vika, etteivät ne ole kunnan omistamia.

Kaksi muuta sopivaa messualuetta voisi Kirkkonummelta sen sijaan löytyä: Myllykylä Meikon ulkoilualueen naapurissa ja Masalan läntinen osa.

Masalassa asuntomessut voisivat toteutua nykyarvion mukaan aikaisintaan vuonna 2025 ja Myllykylässä vasta 2030-luvulla.

Messumahdollisuuksia tutkinut kunnan kehitysjohtaja Risto Nikunlaakso katsoo kuitenkin, ettei Kirkkonummen tule tässä vaiheessa lähteä suunnittelemaan ja anomaan messuja.

Yksi merkittävä tekijä ovat Nikunlaakson mielestä kustannukset. Messut maksaisivat kunnalle useita miljoonia euroja, ja kunnalla on edessään erittäin suuria investointeja muutenkin.

Sen sijaan pienempi muotoinen yhteistyö asuntomessuosuuskunnan kanssa voisi Nikunlaakson mukaan tulla kysymykseen.

Esimerkki löytyy Inkoosta, jossa järjestetään vuonna 2022 "miniasuntomessut" alkukesästä.

Messualue on Inkoon keskustan rannassa, johon inkoolainen Marcus Grönholm kaavailee uutta asuinaluetta. (Lue lisää: Viisykkönen 16.1.)

Kirkkonummeltakin voisi löytyä kohde, johon Asuntomessut saataisiin mukaan kehittämään jollakin idealla uudentyyppistä asumista.

Asuntomessuajatusta käsitellään Kirkkonummen kuntakehitysjaostossa 13.2.

Tämän vuoden Asuntomessut on Porissa, seuraavat ovat Kouvolassa ja Tuusulassa.

(11) kommenttia

Kommentit (11)

Sivut

Olin itsekin alkuun skeptinen, jopa kriittinen asuntomessujen hakemiseen Kirkkonummelle lähinnä kustannuksien näkökulmasta. Useiden asuntomessujen loppuraporttien ja uutisointien perusteella tiedetään kuitenkin, että messut ovat tuoneet isäntäkuntiin huomattavia rahavirtoja medianäkyvyyden lisäksi.

Asuntomessujen saaminen Kirkkonummelle menisi teknisistä syistä joka tapauksessa vähintään vuoteen 2025. Siksi mielestäni kunnan tulisi jo nyt hyvissä ajoin selvittää järjestämisen hyödyt ja haitat sekä todennäköisesti hakea messuja meille vuoden 2026-2030 hujakoille. Tämä näkemykseni toin esille myös eilisessä kuntakehitysjaoksen kokouksessa.

Asiassa kannattaa olla hyvissä ajoin hereillä ja aloittaa pohjatyö järjestämisedellytyksien täyttymiselle eikä jäädä odottelemaan taloudellisesti parempia aikoja, koska siihen voi vierähtää jokunen vuosi.

Vesa-Pekka Sainio (ps.)
kuntakehitysjaoksen jäsen
VPS
En nyt ihan ole tietoinen mutta onko näin että asuntomessut voi vain järjestää kunnan / kaupungin omistamalla maalla? Eikö täällä Kirkkonummella voisi sen messualueen tehdä yksitysomistuksissa olevalle maalle joka riittää ?
Överbyn pellot.
Yrittäkää nyt ensiksi saada ne siniset valot palamaan. Veikkaan, että liian vaativa projekti. Sössimiseksi menee.
Alkueiolelupaava
Suomen halutuin kunta .
Jossa koulut homeessa, päiväkodit homeessa, palvelut kulkee perässä, siis ei riittävästi palveluja. Siis ikäihmisten palvelut, miten on lasten palvelut, ( lastensuojeupalvelut, joihin AVI on ottanut kansaa useana vuotena )
Peruspalvelut kuntoon Kirkkonummelle. Ja vasta sen jälkeen voisi ajatella mm asuntomessuja. Jos siihen on kunnassa mahdollisuuksia.
Peruspalvelut kuntoon ensin
Pöhinä pitää saada aikaiseksi toisella tavalla, esim. laittamalla kaikki kuntoon nykyisille asukkaille lähikuntien tapaan. He ovat jo muuttaneet kovasti kehuttuun kuntaan (omakehu). Ei voi noin vain populisesti muka oikaista asioita ulkopuoliseen rahaan luottaen.
Toisaalta voitaisiin järjestää koulujen ja päiväkotien rakennusmessut. Näille tarvitaankin kohta myös sponsoritukea, sitä ei tarvita laatikko-omakotitaloille rumentamaan ympäristöä.
tarpeellista rakentamista toivoen

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx