(1) kommentti

Asumisoikeusasuntoa hakemassa - systeemi muuttuu

Kirkkonummelle valmistuu uusia asumisoikeusasuntoja muun muassa Kantvikiin.

Asumisoikeusasuntojen hakeminen tapahtuu vuoden alusta uudella tavalla. Kirkkonummi ei ole enää oma alueensa, vaan on osa koko Helsingin seutua.

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan aina jonotusnumero, jonka on saanut Kirkkonummen kunnalta. Jonotusnumero on ollut voimassa vain Kirkkonummen alueella sijaitseviin asuntoihin.

Vuodenvaihteen jälkeen jonotusnumero haetaan Helsingin kaupungilta, joka hoitaa jonotusjärjestelmää. Samalla numerolla voi hakea asumisoikeusasuntoja koko Helsingin seudulla. Poikkeuksena on Kerava, joka tulee järjestelmään vasta vuoden kuluttua.

Kirkkonummella ja muissakin kunnissa vanhat jonotusnumerot ovat voimassa edelleen, mutta niillä voi hakea asuntoa vain siinä kunnassa, josta numero on saatu. 

Jos siis on hakemassa asumisoikeusasuntoa Kirkkonummelta jo saadulla järjestysnumerolla, ei tarvitse tehdä mitään. Numero on voimassa, mutta vain Kirkkonummen sisällä.

Kirkkonummella on vajaat 800 asumisoikeusasuntoa, ja uusia rakennetaan koko ajan.

Kirkkonummella toimii tätä nykyä kolme yhtiötä, jotka välittävät asumisoikeusjärjestelmän asuntoja.

Asukkaat: Jono on aivan turha

Asumisoikeusasukkaita edustava yhdistys pitää muutosta oikeansuuntaisena, mutta riittämättönä.

- Kaikkien kannalta olisi parasta, että koko jonosta voitaisiin luopua. Se on kallis ylläpitää, aiheuttaa turhaa työtä ja hidastaa asuntojen saamista. Jonottamisen sijaan asumisoikeusasuntoja omistavat yhtiöt voisivat välittää vapaita asuntoja niitä tarvitseville varallisuusrajojen puitteissa, arvioi Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen.

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet, jotka eivät omista paikkakunnalla asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa eivätkä varoja sen hankkimiseen. Varallisuusrajaa ei ole 55 vuotta täyttäneillä.

Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja asuntoja, joiden asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, mikä on 15 prosenttia asunnon alkuperäisestä hankintahinnasta.

> Helsingin kaupunki –asumisoikeusasuntojen haku

> Kirkkonummen kunta – asumisoikeusasuntojen haku (ei päivitetty vielä – vanhat tiedot)    

 


(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja ja vantaalainen perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Jukka Kilpi on aloittanut kantaaottavan kampanjan ARA-taloissa asumisen hintojen alentamiseksi. Siinä myös vaaditaan, että asumisoikeusasukkaille annettaisiin äänioikeus.

Kampanjaan voi osallistua osoitteessa

http://vuokratseis.fi

Lisätietoja löytyy Jukka Kilven blogista osoiteesta

http://jukkakilpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182683-vuokrat-seis-asumisen-hintajarru-on-vain-poliittisesta-tahdosta-kiinni
Vesa-Pekka Sainio

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä