(7) kommenttia

Aseman tunneliin ei tule katutaidetta: Luvan saanti olisi liian byrokraattista ja hankalaa – muita kohteita kyllä löytyisi

Kirkkonummen asematunnelin seiniin tehtiin katutaidetta kolmisen vuotta sitten. Myös töhrijöitä on ollut tunnelissa kaiken aikaa.

Kalevala-kuvat Kirkkonummen torin laidalla ovat pysäyttäneet ohikulkijoita viikon verran. Moni on halunnut samanlaista lisää – niin kuvien tekijätkin, mutta se ei aina ole ihan yksinkertaista.

Katutaitelija Nina Kuukari haluaisi innostuneen vastaanoton innoittamana jatkaa kuvien tekemistä Kirkkonummen keskustan tyhjiin betoniseiniin.

Seuraavana kohde oli jo katsottuna, se olisi aseman ankea ja sotkuinen alikulkutunneli. (Lue tästä: Viisykkönen 9.8.)

Kuukari oli tällä viikolla yhteydessä Kirkkonummen kuntaan, muttei saanut vihreää valoa uudelle hankkeelleen. Katutaitelija oli pettynyt.

Kirkkonummen kuntatekniikkapäällikkö Eero Vartiainen selittää vastausta, mutta korostaa heti alkuun, että kunta suhtautuu erittäin myönteisesti katutaiteeseen ja kehuu torinlaidan uutta muuria komeaksi.

Kunta ei voi Vartiaisen mukaan antaa lupaa asematunnelin seinien maalaamiseen, koska tila on valtion eli Liikenneviraston hallussa.

Asematunnelin saneeraus alkaa syksyn aikana ja kaikki pinnat laitetaan uusiksi. Kohteessa tehdään iso remontti. Kaikki suunnitelmat ovat olleet jo pitkään valmiina.

Vartiainen myöntää, että rautatieaseman tapaisen alueen hallinnointi ja kehittäminen on varsin byrokraattista ja monimutkaista, kun omistajia on kaksi.

Tilanne olisi voinut Vartiaisen mukaan olla toinen, jos idea olisi tullut esille aiemmin, kun saneeraussuunnitelmia tehtiin.

Valtion puolelta on oltu aika nihkeitä sallimaan katutaidetta.

Kirkkonummella on kokemusta viime vuodelta Masalassa, jossa asukasyhdistys olisi halunnut maalata koulun oppilaiden kanssa alikulkutunnelin seiniä.

Ely-keskukselta tuli lopulta lupa monen vaiheen jälkeen, mutta ehdot olivat asukasyhdistyksen mielestä liian kovat ja hanke jäi siihen.

Luvassa edellytettiin muun muassa, että yhdistys sitoutuu ylläpitämään maalauksia, jos niitä töhritään. (Lue: Viisykkönen 5.9.)

Katutaitelijoiden ei kannata Vartiaisen mielestä lannistua.

− Meillä on näitä kunnan omiakin kohteita lukuisia. Esimerkiksi kaksi ihan uutta alikulkutunnelia keskustassa. Kehotin Kuukaria katselemaan seiniä sillä silmällä, kyllä me ideoihin suhtaudumme positiivisesti.

 

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Juuri kukaan ei näytä ymmärtävän juttua, Kirkkonummi kannustaa katutaidetta, mutta Kirkkonummi ei voi päättää rautateiden alikuluista yksin, koska ne kuuluvat valtiolle. Liikennevirasto ei pysty ylläpitämään katutaidetta, ja siksi sieltä tulisi ehtona tuo ylläpidon siirtäminen Liikennevirastolta muulle taholle.
Anonyymi
On se kumma että kunnan ällöttävimmän paikan ilmeenkohotus ei sovi kukkahattutädeille. Pidetään kiinni vaan nykyisestä ilmeestä, ensimmäinen näky Kirkkonummesta kusinen ja harmaa alikulkusilta jossa viihtyvät vain spuget. Todennäköisesti saneerauksen jälkeen tilat ovat hetken koskemattomat, minkä jälkeen ilmestyy ensimmäiset onnettomat töherrykset ja siitä homma jatkuu tuttuun tapaan. Kunnon taideteos seinille olisi vaikuttanut töherryksien tekoon ennaltaehkäisevästi;N uoriso osaa kunnioittaa maalausartisteja, toisinkuin vanhempi nuoria haukkuva sukupolvi. :)
Kukkahattutädit on ihan hanurista Kirkkonummella.
Asemakulkutunnelin maalausten alkuperäinen tarkoitus on varmastikin ollut toivottaa tervetulleiksi junalla kulkijat Kirkkonummelle. Töhryjä tuli miltei heti, mutta alkuperäinen sanoma säilyi, tervetuloa Kirkkonummelle, Uudenmaan yhteen töhryisimpään kuntaan (?). Esim. Helsinki tai Espoo niin prosentuaalisesti on varmasti enemmän töhryttömiä bussipysäkkejä, muuntajakaappeja, seiniä ja alikulkutunneleita kuin Kirkkonummella.Suklaaja
Juurikin näin, ei tuo alikulkutunneli tarvii mitään maalauksia seinilleen. Väki talsii just sen puolisen minuuttia sen kautta, eikä sen aikana mitään taidetta viitsi ihailla tuossa paikassa koska alikulkutunneli on muutoinkin jotenkin vastenmielinen rakennelma ja sen suunnittelija ansaitsisi ämpärillisen likavettä kasvoilleen kuten myös asiaan sekaantuneet nykyiset kunnan virkamiehet....
Uffe
Niin makaa kuin petaa. Koska kunnassa olemme ottaneet linjan, ettei ympäristöstä välitetä, eikä kenenkään tehtävä ole siistiä ympäristöä missään, viestittää se nuorille, että sotkeminen on luvallista myös ja erityisesti asematunnelissa. Asuinalueilla, missä on paljon erilaista taidetta ja muutoin viihtyisä ympäristö leikkipuistoja, satsataan resursseja siistinä pysymiseen.


Anonyymi
Mitä tuota maalaa! Laittasivat ison lapun jossa lukisi että EI SAA MAALATA SEINILLE niin jo viikon päästä koko tunneli olisi uudessa maalissa.
Kirkkonummen nuoriso on niin tyhmiä että eivät tajuu että sotkevat omia seiniä isän ja äidin verorahoilla!
Nuoriso on ihan hanurista Kirkkonummella.
Toivottavasti saneeraus sisältää kamerat, koska muuten sinne on turha taiteilla mitään. Sotketaan välittömästi. Jopa keskellä päivää.
Surkeata

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx