(3) kommenttia

Arkkitehdit ideoivat: Tässäkö K-nummen uusi tori?

Voittaneessa ehdotuksessa nykyinen tori voisi näyttää tältä.

Joukko arkkitehtejä on kunnan tilauksesta pistänyt ideoita lentämään ja suunnitellut Kirkkonummen vanhaa liikekeskustaa uusiksi.

Kunta oli tilannut suunnitelmat neljältä toimistolta, jotka ovat olleet aiemmin tekemässä arkkitehtisuunnittelua Kirkkonummen kunnalle.

Epävirallisen arkkitehtikilpailun alueena oli rautatieasemalta aina torin yläpuolelle Överbyntielle ulottuva osa keskustaa.

Keskeisenä osana suunnittelualuetta on pääterveysasema ja Kirkkoharjun koulukeskus, jotka molemmat siirtyvät aikanaan toisaalle ja nämä alueet jäävät muuhun käyttöön.

Kunnan tilaamat suunnitelmat julkistettiin tiistaina kunnantalolla ja voittaja palkittiin.

Tuomaristo valitsi voittajaksi ehdotuksen nimeltä ”Seneca”, joka on Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiaisen käsialaa. 

Isolle Omenalle vaihtoehto

Ehdotusten julkistamistilaisuudessa yhdyskuntatekniikan lautakunnan puheenjohtaja Kati Kettunen (oik.) sanoi, että kunta alkaa olla valmiusasemissa keskustasuunnitelmissa.

− Kuntakeskuksella on merkitystä koko kunnan identiteetille.  Alueen kehittämisestä alkaa olla kokonaisnäkemystä, nyt haastamme alueen yksityiset toimijat talkoisiin, Kettunen sanoi.

Yhdyskuntatekniikan toimialajohtaja Jari Tirkkonen totesi, että Kirkkonummen keskustasta on saatava sellainen, että Isoon Omenaan matkaava siuntiolainen päättääkin kurvata tänne.

Lukioiden paikka ratkaistava

Kunnanarkkitehti Tero Luomajärvi sanoi, että ehdotukset ovat mielenkiintoinen haaste tuoda jotain todella ainutlaatuista Kirkkonummelle.

− Sellaisenaan nämä ehdotukset eivät tule toteuttamaan, niitä pitää hioa, Luomajärvi muistutti.

Toimistoille oli annettu tehtäväksi ratkaista nykyisten koulujen siirto. Yläaste on jo päätetty siirtää Jokirinteeseen, mutta Porkkalan lukion tulevaisuus on auki.

Voittajaehdotuksessa lukio on pistetty kirkon taakse parakkipäiväkodin paikalle.

− Pitäisi piakkoin ryhtyä keskustelemaan mitä lukion kanssa tehdään ja tulisiko ruotsinkielinen lukio samaan paikkaa. Sinänsä lukiot halutaan pitää vanhan keskustan alueella ehdottomasti, koska ne tuovat eloa, Luomajärvi pohtii.

Ehdotukset kunnantalon aulassa

Kilvassa olivat mukana myös Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy, Serum Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy.

Kilpailuehdotukset ovat näytillä Kirkkonummen kunnantalon aulassa viraston aukioloaikoina. Ehdotukset tulevat myös kunnan nettisivuilla nähtäville.

Alueella käynnistyy uuden asemakaavan valmistelu ja sen pohjana on tarkoitus käyttää kilpailuehdotuksia. Ehdotukset eivät sido millään tavalla kunnan kaavoitustyötä.

Liikekeskuksen uudelleen rakentaminen on paljolti kiinni alueen kiinteistöjen omistajista, mutta kunnan omillakin suunnitelmilla on suuri merkitys vanhan liikekeskuksen uudelleen synnyssä.

Ensimmäisenä alueella tyhjenee uusiokäyttöön terveyskeskuksen tontti.

 

(3) kommenttia

Kommentit (3)

Kirkko ansaitsee arvoisensa ympäristön, mielestäni asuinrakennukset noin lähellä kirkkoa ei ole ihan oikein. Jos keskustasta halutaan kilpailija Isolle Omenalle, niin silloin nuo piirustukset ei ihan vakuuta...
Anonyymi
"Kirkkonummen keskustasta on saatava sellainen, että Isoon Omenaan matkaava siuntiolainen päättääkin kurvata tänne."

Tämän tyyppinen ajattelu on selvästi ohjannut keskustan kehittämistä jo pitkään.
nasukas
Ihanaa!
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx