(3) kommenttia

Alakoululaiset perustivat omia yrityksiä − Lopussa lasketaan tilit: "Kulut karkasivat, äiti ei maksanut mokkapalojen tarpeita"

Pikkuyrittäjät Henrik, Noa, Vesse ja Vili Veikkolan koulusta.

Tuhannet alakoululaiset eri puolilla maata lopettelevat näinä aikoina syksyn opetusohjelmaa, jossa tutustutaan yrittäjyyteen ja työelämään. Näin myös Veikkolassa.

Vuorenmäen koulun ala-aulassa oli torstaina aamupäivällä kaupallinen tunnelma ja meno. 

Pikkuyrittäjät-opetusohjelman loppuhuipennusta vietettiin ja omien yritysten tuotteita myytiin kilvan. Iltapäivällä myyntipöydät siirtyivät Veikkolan koululle.

Pikkurittäjät on 5. -ja 6 -luokkalaisille räätälöity valinnaisaine, jossa oppilaat perustavat oikealla rahalla toimivia omia yrityksiä.

Neljän pojan ryhmä Veikkolan koulusta myi mokkapaloja, karkkipussilajitelmia ja oli kehittänyt onnenpyörän, jota sai maksua vastaan pyöräyttää.

Voittoina oli suklaata ja karkia. − Voittomahdollisuus on hyvä, 49 prosenttia, vakuuttelivat pikkuyrittäjät, jotka striimasivat samalla suorana kaupankäyntiä Youtubissa yrityksen omalla kanavalla.

− Vähän tuli yllätyksenä, kun äiti ei maksanutkaan mokkapalojen tarvikkeita, Henrik selittää.

Äiti teki ihan oikein ja opetussuunnitelman mukaan. Tällä tavalla syntyy käsitystä rahasta, mistä kulut syntyvät ja kuinka tehdään voittoa.

Rahankäsittelystä ja järkevästä taloudenpidosta on tietty hyötyä kenelle tahansa arkielämässä, vaikkei koskaan yrittäjäksi ryhtyisikään.

Opettajat Tiina Ilander ja Kai Pajukangas kertovat, että Pikkyrittäjät on suosituin valinnaisaine viitos -ja kuutosluokkalaisilla.

− Niin suosittu, että tässä aletaan olla kipurajoilla, tilat eivät tahdo riittää loppuhuipennukseen, eikä asiakkaitakaan ole oikein tarpeeksi, Pajukangas sanoo.

Pikkuyrittäjät opetusohjelmassa on pari oppituntia viikossa, jolloin puhutaan yrityksen perustamisesta, pohditaan kuluja, tuotteita ja mietitään markkinointia.

− Eräs viidesluokkalaisen huoltaja sanoi tässä juuri, että kotona on noussut ihan uusia asioita keskusteluun. Mikä on voitto, tappio, pankki ja tili, Ilander kertoo.

Opettajat kiittelevät opetusohjelmaa myös siitä, että se on tekemistä ja monelaiset oppilaat nousevat esille. 

− Hiljaisetkin oppilaat pääsevät ääneen. Toisaalta normaalitunneilla ehkä vähän liian vilkkaat oppilaat löytävät tässä oman paikkansa suoramarkkinoijina.

Pikkuyrittäjät -ohjelmaan osallistuu kouluissa noin 30 000 oppilasta vuosittain.

Ilmaisen opetusohjelman on suunnitellut Nuori Yrittäjyys ry, joka on voittoa tavoittelematon yhdistys. Toimintaa on ollut vuodesta 1995 lähtien.

Kartanonrannan koulun Pikkuyrittäjien myyntitapahtuma järjestetään pe 30.11. Isossa Omenassa klo 11-15 Viikinkiravintola Haraldin edessä.

(3) kommenttia

Kommentit (3)

Hyvä onkin opettaa lapsille rahankäyttöä. Moni aikuinenkaan ei sitä osaa. Tai osaavat liiankin hyvin, tuhlaamisen. Ei ymmärretä lainarahan ja oman rahan eroa eikä sitä että ne lainat pitää joskus oikeasti maksaa takaisin.
Plusraha ja miinusraha
Kotitalouksien jättivelka uhkaa suomen taloutta,tiedottaa suomenpankki.
Mitään ei ole mistään opittu,ei yllätä.Kaikkea pitää olla ja velkaa on korvia myöden.
Korot nousuun.
Tekisi hyvää järjestää rahankäyttö ja talouskursseja vanhemmallekin porukalle.Vaikuttaa olevan porukka,aika hukassa näissä asioissa.
Ei raha puussa kasva

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx