(2) kommenttia

100 vuotta täyttävän majakan historia: Suomen pienin tontti, rakennusmiehet pelkäsivät myrskyssä kuollakseen

Kallbådanin majakka on seisonut pian 100 vuotta ahtaalla luodolla. Majakkaa on välillä kutsuttu myös Porkkalan majakaksi.

Majakkaseuran tuoreessa kirjassa Porkkalan luotseista ja majakoista kuvataan tarkasti myös Kirkkonummen kunnan tunnusmajakan Kallbådanin värikästä historiaa.

Autiolle luodolle rakennettu Kallbådan täyttää pian 100 vuotta. Majakka otettiin käyttöön joulukuussa 1920 ja täysin valmiiksi rakennus saatiin seuraavana kesänä 1921.

Majakan tarve oli todettu jo kauan ennen sitä. Haaksirikkoja oli useita ja varsinkin talviväylä lännestä päin Helsinkiin oli erittäin ongelmallinen.

Ahtojäät Helsingin edustalla estivät useina talvina laivoja pääsemästä avomereltä suoraan Helsinkiin, piti ”kiertää” Porkkalan sisäväylää pitkin. Näin tehdään joskus nykyisinkin.

Porkkalanniemeä sivua väylä karikkoinen. Siitä on hyvin muistissa suhteellisen tuorekin esimerkki: Sally Albatrossin haaksirikko vuonna 1994.

Senaatti päätti vuonna 1901 ostaa Kallbådanin luodon, jolle pystytettiin merimerkki. Se lähti ilmeisesti jäiden mukana matkoihinsa vuonna 1912.

Luodolle päätettiin rakentaa vankka majakkarakennus kivestä ja silloisesta uudesta tuotteesta teräsbetonista.

Voi vain kuvitella, millaista oli lähteä pystyttämään isoa rakennusta tyhjälle luodolle sen aikaisilla menetelmillä.

Eikä se helppoa ollutkaan. Rakennuspaikkaa sanottiin Suomen pienimmäksi majakkatontiksi.

Jo heinäkuussa 1920 myrsky pyyhkäisi rakennustarvikkeet betonimylly mukaan lukien luodolta mereen.

Pahin oli vielä edessä. Marraskuussa raju myrsky ja aallokko kesti 10 päivää, jolloin rakennusmiehet olivat luodon vankeina ja pelkäsivät kuollakseen myrskyn ravistelemassa keskeneräisessä majakkarakennuksessa.

Ruoka jouduttiin tuomaan pakattuna tynnyreihin, jotka vedettiin laivalta köysillä luodolle.

Majakalle palkattiin kolme sumusireeninhoitajaa ja majakkamestari. Myös vaimoja ja lapsia muutti myöhemmin majakalle asumaan.

Kallbådanilla asuttiin 1950-1960 -luvuille saakka, kunnes majakka automatisoitiin.

Majakkarakennus on viime vuosikymmenellä kunnostettu ja sen asuintilat ovat käyttökelpoiset.

Majakkaa on vuokrannut valtiolta matkailukäyttöön ex-vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson Kirkkonummelta. Vuokrasopimus on voimassa tällä erää vuoteen 2028.

> Veikka Gustafsson lähtisi itse kunnostamaan Porkkalan majakkaa 24.9.2015)

Suomen Majakkaseuran kustantaman kirjan ”Majakoiden ja luotsien Porkkala” on toimittanut Pekka Väisänen. Kirjoittajia ja taustatyön tekijöitä on ollut mukana useita.

Kirjaa suositellaan ostettavaksi Majakkaseuran eri tilaisuuksissa, mutta sitä voi myös tilata postitse Suomen Majakkaseuralta.

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Mielenkiintoinen tarina. Kiersimme tänä kesänä puolisoni kanssa veneellä tutustumassa Suomen eri majakoihin, mutta tätä Kallbådanin majakkaa emme valitettavasti nähneet. Kesä meni itse opetellessa meren kulkuun liittyviä juttuja ja opin paljon uusia termejä kuten reimarit ja lateraalimerkit. Onko tuolla majakan asuintiloissa muuten majoitusmahdollisuutta ihan turisteille?

https://duraplast.fi/
Tuula
Hieno juttu että Suomen Majakkaseura julkaisi kirjan myös Kirkkonummen majakoista muiden Suomen majakoita käsittelevien mielenkiintoisten opusten lisäksi!
Tuuli Helsky

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä