(3) kommenttia

Vanhemmat kuuntelivat mietteliäinä Siuntiossa: Yli 400 oppilaan koululle etsitään parakkitiloja − sama projekti myös Kirkkonummella

Siuntion Aleksis Kiven koulun ruokasali täyttyi keskiviikkoiltana huolestuneista vahemmista, joille kerrottiin viimeisimmät tiedot koulurakennuksen ongelmista.

Sisäilmaongelmat ovat langenneet Siuntiossa kuntapäättäjille vielä rajummin kuin Kirkkonummella. Kunnan kolmesta koulusta yksi on poissa käytöstä ja suurimman koulun tyhjentämistä valmistellaan.

Aleksis Kiven koulun vanhempainyhdistys järjesti keskiviikkoiltana info-tilaisuuden, jossa käytiin läpi koulurakennuksen sisäilmaongelmia ja tuoreita selvityksiä.

Ongelmat eivät ole uusia. Koulun tarkkaan syyniin ryhdyttiin kuitenkin vasta viime vuoden lopulla.

Siuntion kunnan tekninen johtaja Markus Moisio kertasi aluksi koulurakennuksen sisäilmaongelmien historiaa, joka asiakirjojen perusteella ulottuu vuoteen 2010.

Kuusi vuotta sitten kosteusongelmia jo havaittiin, mutta sisäilmamittauksissa ei todettu raja-arvojen ylittäviä pitoisuuksia. Korjauksissa pitäydyttiin rakenteiden tiivistämiseen.

Viime vuoden loppupuolella ongelmien etsimiseen paneuduttiin perusteellisesti muun muassa homekoiran avulla ja rakenteita ryhdyttiin avaamaan lukuisista kohteista.

Rakennusterveysasiantuntija Harri Nyman FCG-yhtiöstä selvitti infotilaisuudessa lähes seinä seinältä mitä kaikkea talosta on löytynyt.

Kosteusvauroita ja mikrobiesiintymiä on paljon erityisesti 1980-luvulla tehdyllä vanhalla puolella, mutta 2004 valmistuneessa uudessa osassakin on rakenteissa kosteusvauroita, jotka vaativat vielä tarkempia tutkimuksia.

Siuntiossa on ryhdytty jo valmistelemaan väistötilojen hankkimista mahdollisesti koko koululle. Projekti on mittava.

Monet vanhemmat ovat vaatineet väistötiloja välittömästi. Moisia selvitti vanhemmille, ettei projekti onnistu ihan äkkiä.

Parakeille on katsottu jo paikka koulun ja aseman välisellä alueella. Koululta on esitetty toive, että väistötilat saataisiin kahteen kerrokseen.

Moision mukaan maaperä pitää ensi tutkia ja sitten päättää millaisia ratkaisuja voidaan tehdä. Sekin vie aikaa, eikä tilojen toimittajastakaan ole vielä tietoa.

Väistötilat saadaan valmiiksi aikaisintaan ensi syksyksi.

Jos koko koulu siirretään parakkeihin, tilaa tarvitaan noin 2 500 neliötä.

Vertailun vuoksi Finnsbackan päiväkodilla on Kirkkonummen keskustassa noin 1 100 neliön parakkitilat.

Moisia arvio, että väistötilat maksavat kolmeksi vuodeksi noin 2 miljoonaa euroa ja viideksi vuodeksi noin 3 miljoonaa.

Vanhan koulun kohtalo tulee myös arvioitavaksi myöhemmin. Kokonaan uuden rakentaminen on ehkä noin 15 miljoonan euron hanke.

Siuntiossa on tyhjillään sisäilmaongelmien takia jo Päivärinteen ala-aste, jonka oppilaat ovat evakossa ruotsinkielisen ala-asteen tiloissa.

Kirkkonummella painiskellaan vastaavanlaisen ongelman kanssa Winellska skolanissa. Pahimmat ongelmat on todettu koulun B-rakennuksessa, jossa on noin 400 oppilasta.

Kirkkonummen kunta on ryhtynyt valmistelemaan väistötilojen pystyttämistä koulun pihalle. (Lue: Viisykkönen 23.1.)
 


(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Itse aloitin ammattiopinnot parakkiopistossa ja uuden koulun valmistuttua oli vaikea sopetuta isoon hienoon kouluun. Parakissa yhteishenki oli mahtava kaikkien, oppilaiden ja opetajien kesken.
opettaja itsekin
Nyt vain pää pystyyn ei tämä maailmanloppu ole minä olen itse opiskellut parakkikouluissa ja me oppilaat tykättiin kovasti ei olisi enää mentykään takaisin siihen isoon kouluun, ja mikä parasta siellä ei ollut hometta ja oli pienemmät ryhmät koska ei mahtunut enempää sekin on hyvä asia. Joten kunnallisveroa vähän korkeammaksi hakemaan EU:sta avustusta valtion kautta niinhän ne muutkin saavat notta saadaan uusi koulu. Lapset eivät osaa olla tyytymättömiä ellei me vanhemmat niin tehdä. Sitäpaitsi parakkikoululle voisi löytyä tosi kivoja paikkoja vaikka jostain luonnon läheltä.
Eteenpäin vaan
Tilanne on kurja mutta tiedossa joten toivon isovanhempana että lapsille löytyy paikka missä opiskella ei se parakkikoulu mikään paha asia ole itse olen aikoinaan opiskellut parakkikoulussa jo 70-luvulla hyvin meni oppi perille nyt vain sitä yhteistä asennetta että lapsetkin kokevat koulunkäynnin turvalliseksi ja hyväksi. Nyt pitäisi sitten löytyä sitä tukea valtiolta tai vaikka EU:sta niinkuin muillekin maille, ja sitten valitettavasti pitäisikö kunnallisveroa nostaa itse olen valmis siitä maksamaan jotta saadaan lapsille kunnon koulut. Voihan niistä parakeistakin tehdä viihtyisiä ja Siuntiossa on hienoja paikkoja mihin parakkikoulut voisi laittaa olisiko jopa mahdollsta nyt useampi parakki jossa olisi vähemmän oppilaita pienemmissä ryhmissä joten opetuskin olisi miellyttävämpää
Toiveajattelija

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx