(0) kommenttia

Valtuusto veti itsensä melkein solmuun

Kirkkonummen poliittinen syksy on viimeinkin saatu päätöksen vaikka aikaa kului likelle jouluaattoa. Valtuusto viihtyi toistensa seurassa torstaina lähes kymmenen tuntia, kokous oli venyä perjantain puolelle.

Loppunäytös torstaina oli sekavuudessaan huippua. Moni pitkäaikainen valtuutettu oli sitä mieltä, ja täytyy itsekin sanoa yli 30 vuotta valtuustoissa käyneenä: kaiketi sekavin kokous, jonka olen nähnyt.

Mikähän tähän oli johtanut. Ensinnäkin Kirkkonummella budjettiin liittyvät päätökset olivat nyt hyvin harvinaisia. Viimeksi todellisia säästöjä on leivottu tasan 20 vuotta sitten suuren laman mainingeissa. Ikäviä päätöksiä on tunnetusti vaikea tehdä.

Valtuusto on uusi, monelle valtuutetulle budjettikäsittely oli ainakin nykyroolissa ensimmäinen.

Valtuusto on muuttunut, ryhmiä on tullut lisää. Valtuustoryhmiä on peräti yhdeksän sen jälkeen kun demariryhmä hajosi kahtia viime kesänä. Valtuustossa keskustelu on hyvin sirpaleista. Sitä on joskus mahdotonta seurata. Tätä valittivat valtuutetut itsekin torstaina.

Ryhmien sisällä on ollut myös ristivetoa ja varmasti valtataisteluakin. Hyvä esimerkki on kirjastohanke. Kuvaavaa on, että kunnanhallituksessa kirjastoäänestyksessä viisi jäsentä ei ilmaissut mielipidettään eli äänesti tyhjää.

Budjetin valmistelussa oli puutteita eli tuli aivan liian kiire. Talousjohtaja läksi kiihkeimpänä valmisteluaikana, ja työ jäi kahden virkamiehen sijaan yhdelle. Rinnan käydyt yt-neuvottelut sotkivat lisää.

Budjettikirjan valmistuminen aikataulussa oli muutamasta tunnista kiinni. Virheitäkin sattui, eikä budjetista ehditty tiedottaa, se vain ilmestyi kunnanhallituksen esityslistan liitteeksi itsenäisyyspäivän aattoiltana.

Valtuuston budjettikäsittelyä sotki kaiken lisäksi kunnianhimoinen hanke, jolla budjettikirjan teknistä sisältöä on yritetty muuttaa. Ajatuksena – ja päätöksetkin siitä ovat – on ollut yksinkertaistaa budjetin rakennetta.

Tavoitteena on, että valtuusto päättää budjetissa isoista linjoista, ikään kuin könttäsummista eri toimialoille ja lautakunnat jakavat rahaa tarkemmin eteenpäin. Käytäntö on isojen kuntien tapa. Pienissä kunnissa budjetti taipuu vielä perinteisesti eli tietyn talon peltikatostakin voidaan päättää budjettikokouksessa. Kirkkonummen kokoluokan kunnassa tässä ei ole kuitenkaan mitään järkeä.

Ajatus uudesta budjettikirjasta ei ollut mennyt vielä täysin perille. Monille valtuutetuille on erinomaisen vaikeaa olla hiljaa itselle tärkeistä pienistäkin yksityiskohdista. Valtakunnan tasolla tätä kutsutaan siltarumpupolitikoinniksi.

Kaikesta huolimatta oikein hyvää joulua!

Kirkkonummella 20.12.2013

Paavo Rantalainen

Lue kaikki budjettijutut  

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä