(9) kommenttia

Uusi kirjasto saa murskakritiikkiä – vieläkin pahemmin voisi olla

Kirjaston sisätiloihin avautuvat kirkkonäkymät lasiseinän läpi. (kuva: JKMM Arkkitehdit)

Kuten arvata saattoi Kirkkonummen uuden pääkirjaston suunnitelmat iskivät arkaan paikkaan. Kirjaston sijainti vanhan kivikirkon vieressä on tunneherkkä asia.

Viisykkösen juttu (19.5.) on kerännyt muutamassa päivässä viitisen kymmentä kommenttia ja Facebookissa on lisää. Lähes poikkeuksetta luonnoskuvien perusteella kirjastosuunnitelmaa pidetään epäonnistuneena.

Palaute voisi olla pahempaakin. Kaikkein tyrmäävin asia nimittäin olisi, että julkisen ja arkkitehtonisen uuden rakennuksen suunnitelmat eivät herätä mitään tuntemuksia. Pahin palautehan on:  ”Se on ihan ok”.

Kirjaston tapaisten julkisten tilojen ja esimerkiksi taideteosten tulee herättää intohimoja, muuten ne eivät ole mistään kotoisin.

Usein vedotaan tällaisissa yhteyksissä, että rakennuksen pitäisi muistuttaa sitä tai tätä.  Moni kommentoija kaipaa, että kirjastonkin pitäisi jollakin tavalla muistuttaa tai myötäillä viereistä kirkkoa ja kellotapulia.

Kuitenkin kirkko on suunniteltu keskiajalla ja kellotapuli vähän myöhemmin ja silloin tehtiin erilaisia rakennuksia kuin nyt.

Jonkun mallin myötäileminen suunnittelussa on kopiointia eikä siten synny mitään uutta.

Nyt on vasta julkaistu kirjaston ulkoasusta luonnoskuvia, jotka toki kertovat jo pitkälle millainen rakennuksesta tulee.  Valmiissa talossa esimerkiksi julkisivumateriaalit vaikuttavat lopputulokseen hyvin paljon.

Eli antaa arkkiehtien tehdä työtään ihan rauhassa. Talosta tulee varmasti sellainen, että se ei jätä juuri ketään kylmäksi. Silloin se on ainakin arkkitehtuuria.

Kirkkonummella 23.5.2016

Paavo Rantalainen

(9) kommenttia
Kommentit (9)

Kommentit (9)

Itselläni pisti aiemmin silmään etteivät kaikki suinkaan moittineet koko visiota, ainakin omasta mielestäni samojen arkkitehtien suunnittelema Seinäjoen kirjasto on upea. MUTTA tuossa suunnitelmassa on verratan vähän ikkunapinta-alaa, luonnonvaloa saisi tulvia sisään enemmän.
Kantvikilainen
Kirkkonummen keskusta on muutenkin jo KAMMOTTAVAN näköinen sillisalaatti!!! Pitääkö sen pilaamista jatkaa vielä tällaisella hirviömäisellä rakennuksella??
Keskusta on pilkottu useaan eri alueeseen, ja kaikki palvelut on hujan hajallaan. Jos ei ole autoa mitä käyttää on ostosten tekeminen helvetin hankalaa ja mielummin silloin lähtee toiselle paikkakunnalle suureen kauppakeskukseen missä kaikki on saman katon alla.
Koko keskusta on jo pilattu järkyttävän rumilla autohalleilla ja betonirakennuksilla.
Kirkkonummi on RUMA!
Varmastikkaan kukaan ei sinänsä kyseenalaista uudistamista jos ja vain se tehdään lähtökohdiltansa vahvasti perustellen. Ehkä tässä tapauksessa nyt ei ole tullut selkeästi esille että miten ko. verraten post-moderni-suunnitelma uuden kirjaston arkkitehtuurin kohdalla sopii tai aiotaan sovittaa Kirkkonummen vahvasti perinteikkääseen ympäristöön ilman että se on ristiriidassa tai jopa jättää varjoonsa nykyisen kaavan mukaisen perinteisen, pikkupaikkakuntalaisen vaatimattomuutta tavoittelevan asetelman.

Toisaalta, onko keskustan kehittämisen suhteen sitä isoa linjaa tiedossa noin yleensä, siis kunnan puolesta? Ulkoisesti monoliittiselta vaikuttava kirjastorakennus on ollut esillä nyt tähän liittyen.
Onko tämä mahdollisesti osa aiemmin mainittua Kirkkonummen valtuuston esittämää kaupunkisuunnitelmaa?
RR
Ja niinkuin tänä päivänä ei osattaisi rakentaa ja suunnitella kauniimpiakin rakennuksia. Ollaan kuin entisessä Neuvostoliitossa... En tykkää, vaikka miten olisikin arkkitehdin "taidonnäyte", hyi.
Kauhistus
(Toistaiseksi) 50 mielipidettä Viisykkösen sivulla - onko se muka "murskakritiikkiä" 38.000 asukkaan kunnassa...? Ja kuinka moni herneen nenäänsä vetänyt on haukkunut rakennuksen täällä useampaan kertaan?
Kauneus ja kauheus on katsojan silmissä
Vaikka tekniikka on mennyt eteenpäin on rakennustaide ottanut monta askelta taaksepäin. Esimerkiksi Norrmenin palatsi purettiin Aallon suunnitteleman Enson pääkonttrorin tieltä.
Nita Hillner
No olipas outo kirjoitus toimitukselta.

Mitä tämäkin tarkoittaa ja miksi se on tässä tekstissä ? " Kuitenkin kirkko on suunniteltu keskiajalla ja kellotapuli vähän myöhemmin ja silloin tehtiin erilaisia rakennuksia kuin nyt."Maanantai
Hyvä että herättää tunteita, mutta miksi pitäisi provosoida ja herättää negatiivisia tunteita. Ruma on aina ruma ja me asukkaat joudumme kärsimään siitä kun arkitehti porhaltaa kohti uusia projekteja.

Iso osa saksalaisista kaupungeista on kaikki rakennettu uudestaan sotien jälkeen näyttämään alkuperäisiltä, hyvä esimerkki on Aschaffenburgin keskusta.
Anonyymi
Eli pyrkimyksenä on rakentaa mahdollisimman rumaa, jotta herättäisi tunteita.
Ihmettelevä

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä